muni.cz (Masarykova univerzita)
Lidé  |  04.10.2022 09:55:54

Vědeckým ředitelem Národního ústavu pro výzkum rakoviny je Ondřej Slabý, přednosta Biologického ústavu Lékařské fakulty Masarykovy univerzity

Vědeckým ředitelem Národního ústavu pro výzkum rakoviny je Ondřej Slabý

Ondřej Slabý, přednosta Biologického ústavu Lékařské fakulty Masarykovy univerzity, se stal vědeckým ředitelem Národního ústavu pro výzkum rakoviny (NÚVR). 

Vědecký ředitel Národního ústavu pro výzkum rakoviny Ondřej Slabý

Tento ústav je jedním z pěti projektů, které uspěly v rámci veřejné soutěže Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy ČR na podporu excelentního výzkumu v prioritních oblastech veřejného zájmu ve zdravotnictví - EXCELES. Propojuje 71 excelentních vědeckých týmů z 11 pracovišť v Praze, Brně a Olomouci.

Ředitelem Národního ústavu pro výzkum rakoviny je Aleksi Šedo, proděkan 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy. Společně s ním tento ústav povedou Marián Hajdúch z Lékařské fakulty Univerzity Palackého v Olomouci v roli lékařského ředitele a jako vědecký ředitel Ondřej Slabý, který působí na Lékařské fakultě MU a ve Středoevropském technologickém institutu (CEITEC) Masarykovy univerzity. Jejich společnou ambicí je nejen výzkum umožňující lepší diagnostiku a léčbu nádorových onemocnění, ale také co nejefektivnější přenos výsledků z laboratoří směrem k lékařům a pacientům.

Masarykova univerzita hraje roli klíčového partnera tohoto projektu a také koordinátora brněnského uzlu NÚVR, což podle Ondřeje Slabého odpovídá kvalitě a rozsahu onkologického výzkumu na MU, ze které se na projektu podílí celkem 15 výzkumných týmů a 3 nové se plánují otevřít. Naše univerzita se od začátku významně podílela na přípravě celého projektu a pomáhala také formovat jeho koncepci a finální podobu, vysvětluje vědecký ředitel projektu Ondřej Slabý.

NÚVR má ambici stát se národní autoritou v oblasti onkologického výzkumu. V rámci celorepublikové vědecké sítě ústav propojuje významná pracoviště provádějící špičkový výzkum v této oblasti. Onkologický výzkum podle autorů projektu v současné době postrádá zásadnější koordinaci a měl by to být právě NÚVR, který přispěje ke zlepšení strategie a efektivity nebo odborné přípravy nových vědců. Na národní úrovni by se díky existenci ústavu měl stát výzkum lépe koordinovatelný a efektivnější, což by mělo zvýšit jeho kvalitu, a tak i mezinárodní kompetitivnost, tvrdí Slabý.

Národní ústav obdržel z rozpočtu Evropské unie a ministerstva školství finanční podporu ve výši téměř jednoho a půl miliardy korun. Málokdo v České republice si uvědomuje, že peníze, které putují do výzkumu, mají už nyní přímé pozitivní dopady na zdraví nás všech, připomíná Slabý. Realizace projektu NÚVR, který má ambici stát se trvalou národní autoritou v této oblasti, potrvá tři a půl roku, během této doby musí vědci zapojení do projektu dosáhnout více než 600 klasifikovatelných výsledků. Kromě odborných publikací, kterých by mělo být více než 400, jsou dalšími plánovanými výstupy například kvalifikační práce, ale také patenty, užitné vzory, certifikované metody nebo software.  

 
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688