Ing. Jiří Sýkora (Swiss Life Select)
Finanční rady  |  19.05.2021 09:17:21, aktualizováno 23.05.2021 09:05:41

Fincentrum Hypoindex duben 2021: Objemy nepatrně brzdí, sazby míří vzhůru


Po extrémně úspěšném březnu přišlo v dubnu nepatrné ochlazení. „Banky přesto sjednaly hypotéky za více než 39 miliard korun a duben se tak stal druhým nejúspěšnějším měsícem v historii Fincentrum Hypoindexu. Průměrná úroková sazba hypoték vzrostla, ale hranici dvou procent zatím nepřekročila,“ řekl Jiří Sýkora, hypoteční analytik společnosti Fincentrum & Swiss Life Select.

„V dubnu byly poskytnuty hypotéky s průměrnou sazbou 1,98 % p. a. Banky i nadále tyto sazby zvyšují, takže lze předpokládat, že rostoucí trend bude pokračovat,“ uvedl Jiří Sýkora, hypoteční analytik společnosti Fincentrum & Swiss Life Select. 

Banky nestíhají vyřizovat hypotéky

Průměrná úroková sazba hypoték podle ukazatele Fincentrum Hypoindex sice podle očekávání pokračuje v růstu, ale ne tak rychlým tempem jako nabídkové sazby v bankách. Zatímco během dubna většina bank zvýšila hypoteční sazby a nabídkové sazby se přiblížily 2,5 % p. a., průměrná sazba však vzrostla podle Fincentrum Hypoindexu o čtyři bazické body na 1,98 % p. a. „Důvodem je především zpoždění, které banky nabírají kvůli obrovskému zájmu o hypotéky. Banky jsou zahlcené a nestíhají uzavírat smlouvy, které byly předjednané ještě s nižšími sazbami. To by se ale již během května mělo změnit a průměrná sazba zamíří nad dvě procenta,“ řekl Jiří Sýkora, hypoteční analytik společnosti Fincentrum & Swiss Life Select.

Graf 1: Fincentrum Hypoindex za duben 2021
 
Zdroj: Fincentrum Hypoindex

Objemy brzdí, ale zatím jen nepatrně
Hypoteční trh v letošním roce láme jeden rekord za druhým. Po nejlepším startu hypoteční sezóny v historii Fincentrum Hypoindexu přišel ještě silnější únor, a březen předčil veškerá očekávání s objemem sjednaných hypoték ve výši 44,723 miliardy korun.

 V dubnu sice banky sjednaly o téměř dva tisíce hypoték méně než v březnu a objem klesl o 5,543 miliardy korun, přesto se letošní čtvrtý měsíc může pochlubit více než dvojnásobným objemem „běžného“ hypotečního měsíce. Meziročně vzrostl počet hypoték o 5672 a objem o 21,335 miliardy korun.

 „Oproti extrémně úspěšnému březnu přichází velmi mírné „ochlazení“ v zájmu o hypotéky. V bankách bylo uzavřeno celkem 12 416 kusů hypoték v objemu 39,18 miliardy korun, což je i tak druhý nejúspěšnější měsíc v historii Fincentrum Hypoindexu. Tento pokles je počátkem trendu sníženého zájmu zapříčiněného vzestupem sazeb hypotečních úvěrů,“ uvedl Jiří Sýkora.

 

Průměrná výše hypotéky pokračuje v růstu

„Jedinou nadále se zvyšující hodnotou zůstává průměrná výše poskytnuté hypotéky, která již činí 3 155 581 korun a podle vývoje cen nemovitostí to nevypadá ani na výrazné zpomalení, natož na obrat. Tato situace je jednoznačně způsobena výrazným převisem poptávky po nemovitostech nad nabídkou, která je limitovaná nedostatečnou výstavbou nových nemovitostí na území ČR,“ dodal Jiří Sýkora, hypoteční analytik společnosti Fincentrum & Swiss Life Select.

 Zvyšování hypotečních sazeb může sice částečně zmírnit poptávku po nemovitostech, jejich nabídka se ale v dohledné době zřejmě nerozšíří. Tlaku na růst cen nemovitostí by tak klesající poptávka mohla ulevit, rozhodně však nelze počítat s tím, že by ceny nemovitostí začaly výrazněji (jestli vůbec) klesat.

 

ČNB se připravuje na zvýšení sazeb

Banky sice stále ve výraznějším zvyšování sazeb brzdí velmi silná konkurence, dalšímu zdražování hypoték se přesto letos nevyhneme. Bankám se totiž růstem sazeb na mezibankovním trhu i nadále prodražují zdroje financování hypoték a zvyšovat sazby se letos chystá i Česká národní banka (ČNB).
Ta na květnovém zasedání zatím sazby nezměnila. A přestože guvernér ČNB Jiří Rusnok zvyšování sazeb na červnovém zasedání nevyloučil, je pravděpodobnější, že k prvnímu (ne však poslednímu) letošnímu zvyšování základních sazeb dojde v srpnu, kdy bude mít centrální banka k dispozici novou makroekonomickou prognózu.

 Základní úroková sazba stanovená ČNB by tak letos mohla postupně vzrůst ze současných 0,25 % na 0,75 %. A to se, i když s určitým zpožděním, promítne i do hypotečních sazeb. A vyšší sazby se odrazí i na poptávce po hypotečních úvěrech, která již nyní polevuje.

 „Jak velké ochlazení hypotečního trhu přijde, ale ukážou až nadcházející měsíce. Banky by se přesto letos mohly radovat z nového hypotečního rekordu. K tomu jim do konce roku stačí sjednat hypotéky za 115,3 miliardy korun. To představuje měsíční objem zhruba 14,5 miliardy korun, což by pro banky nemusel být problém. A pokud hypotečnímu trhu vydrží dech a banky sjednají do konce roku v průměru hypotéky za 20 miliard korun měsíčně, mohl by se objem poskytnutých hypoték za letošní rok dostat i za hranici 300 miliard korun,“ shrnuje Jiří Sýkora, hypoteční analytik společnosti Fincentrum & Swiss Life Select.


Tabulka: Souhrnné údaje Fincentrum Hypoindex duben 2021

Ing. Jiří Sýkora

specialista oddělení produktového managementu

Jiří je absolvent Vysokého učení technického v Brně, oboru Podnikový management.

V retailovém bankovnictvím se pohybuje dvacet let. Svou kariéru zahájil v pobočkové síti tehdy ještě GE Money bank.

Poté působil čtyři roky České spořitelně. Od listopadu roku 2010 působí na pozici v týmu produktového oddělení společnosti Fincentrum & Swiss Life Select, kde je zodpovědný za produkty v oblasti úvěrů, stavebního spoření a penzijního spoření pro celou síť společnosti.






Fincentrum & Swiss Life Select a.s.

Fincentrum & Swiss Life Select je přední finančně-poradenskou společností v České republice, která poskytuje komplexní finanční služby na nejvyšší kvalitativní úrovni. Je součástí finanční švýcarské skupiny Swiss Life, předního poskytovatele penzijních a finančních řešení v Evropě s tradicí již více než 160 let. Prostřednictvím kvalitních finančních poradců pomáháme soukromým i firemním zákazníkům připravit se na jejich finanční budoucnost.

Více na https://fcsls.cz/.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finanční rady:

Čt 10:57  Povolené přečerpání, nebo kreditní karta? Po čem sáhnout? Iva Grácová (Bezvafinance)
Čt   8:00  Domácnost za poloviční náklady. Přejděte na smart home Petr Holub (Zoxo Financial s.r.o.)
St   0:00  Penzijní připojištění se mění, pro koho je výhodné Petr Holub (MojeNebankovka)
Út 13:15  Rozšiřujeme nabídku ETF: AI, Indie, obrana a další Marek Pokorný (Portu)

Přečtěte si také:

06.04.2023Fincentrum Hypoindex duben 2023: Kdy sazby změní směr? Ing. Jiří Sýkora (Swiss Life Select)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688