mzv.cz (MZv ČR)
Cestování  |  13.05.2021 10:20:00

Petrohrad zahájil letní turistickou sezonu

Petrohrad zahájil letní turistickou sezonu

13.05.2021 / 10:16 | Aktualizováno: 13.05.2021 / 10:20

Město Petrohrad zahajuje letní turistickou sezonu 2021. Velké hotely a muzea doufají, že se jim alespoň částečně podaří kompenzovat ztráty z pandemie. Malý byznys aktivně organizuje nabídku svých služeb. Pandemie značně omezila, nebo spíše zastavila příliv zahraničních turistů. Místní cestovní kanceláře se proto orientují především na ruskou klientelu s podporou federálního dotačního turistického programu. Zahraniční turisty v Petrohradu očekávají zejména v období konání významných veletržních a sportovních akcí. Nehledě na lákavé pamětihodnosti Petrohradu a nabídku dalších turistických destinací v RF lze s uvolněním mezinárodního cestování očekávat zvýšený zájem ruských turistů o zahraniční destinace. V jejich hledáčku je rovněž Česká republika.

Podpora rozvoje vnitřního cestovního ruchu

Petrohrad oficiálně zahájil letní turistickou sezonu během květnových svátků. Pro návštěvníky z ruských regionů hraje důležitou roli federální dotační program „Turistický cashback“, který umožňuje ruským občanům získat zpět 20 % z ceny zájezdu uskutečněného do konce června. Maximální výše dotace je 20 tis. RUB pro neomezený počet alespoň třídenních pobytů v RF za podmínky jejich úhrady národní platební kartou MIR do poloviny června 2021. Město Petrohrad patří mezi desítku nejnavštěvovanějších měst s využitím tohoto programu. Zapojilo se do něj 251 petrohradských touroperátorů, 261 hotelů, 4 sanatoria a 10 plavebních společností. Zájem do určité míry zvýšila zavedená omezení cestování do Turecka a Tanzanie do 1. června 2021.

Očekávané události se zahraniční účastí

Během letní turistické sezony se v Petrohradu připravují významné akce s mezinárodní účastí. V období od 2. do 5. června se uskuteční jedna z nejvýznamnějších ekonomických kongresových událostí v RF „XXIV. Petrohradské mezinárodní ekonomické fórum“ (https://forumspb.com). Předpokládá se prezenční forma, zahájení by mělo proběhnout za přítomnosti prezidenta RF. Akce se různou formou zúčastní řada zemí, včetně evropských (představitelé místních diplomatických a obchodních zastoupení nebo zahraniční delegace).

V Petrohradu budou v období od 12. června do 2. července probíhat zápasy fotbalového šampionátu EURO 2020 (přeneseného z minulého roku). Kapacita stadionu „Gazprom Arena“ (68 tis. diváků) bude omezena na 50 %. Plánováno je celkem 7 fotbalových zápasů za účasti reprezentantů z Belgie, Polska, Slovenska, Finska a Švédska. Příjezd zahraničních fanoušků by měl probíhat ve zjednodušeném bezvízovém režimu s využitím tzv. „FAN ID“ (více na www.fan-id.ru).

V případě uvolnění možností cestování do RF lze očekávat zvýšený zájem zahraničních turistů o návštěvu Petrohradu v červnovém období bílých nocí, kdy zde tradičně probíhá řada kulturních akcí.

Rok pandemie a cestovní ruch v Petrohradu

Petrohrad je jednou z nejoblíbenějších ruských turistických destinací. Nehledě na potenciál petrohradských pamětihodností příjmy z domácího cestovního ruchu nedosahují úrovně předminulých let. V roce 2019 město navštívilo 10,4 mil. turistů, ubytovací kapacity byly průměrně vytíženy na 70 %. V roce 2020 se návštěvnost města snížila téměř na 2,9 mil. turistů, využití ubytovacích kapacit na 40 %. Největší ztráty utrpělo veřejné stravování, jehož obrat se v roce 2020 snížil téměř osmkrát na 11.6 mld. RUB.

Cestování ruských turistů do zahraničí

Možnosti domácích turistických destinací jsou omezené. Jejich nabídka aktuálně neodpovídá potenciální poptávce. Po uvolnění mezinárodního cestovního ruchu lze očekávat značný zájem ruských turistů o zahraniční destinace. V souladu s uvolňováním pandemických opatření již řada zemí prezentovala možnosti cestování a nabídku letních dovolených pro zahraniční cestovatele. V hledáčku zájmu ruských turistů jsou rovněž české destinace. Účast ruských subjektů cestovního ruchu na turistickém workshopu „Czech Spa Day 2021“ organizovaném koncem března 2021 agenturou CzechTourism a Generálním konzulátem ČR v Petrohradu potvrdila rovněž zájem o léčebné a ozdravné pobyty v ČR v postcovidovém období.

ČR je tradiční vyhledávanou destinací ruských turistů. V roce 2019 jich ČR navštívilo téměř 564 tis. a s průměrnou délkou pobytu více než 5 dní se v turistických statistikách RF řadilo na 6., respektive 2. místo zahraničních návštěvníků a jejich pobytů. Podporu aktivního cestovního ruchu formou udržování v RF povědomí o turistickém, lázeňském a léčebném potenciálu ČR je důležitá zejména pro možnost realizace služeb českých subjektů cestovního ruchu (exportu služeb z ČR).

Luboš Laštůvka, ekonomický konzul, Generální konzulát ČR v Sankt Peterburgu


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688