mzv.cz (MZv ČR)
Cestování  |  05.05.2021 14:48:00

Aktuální podmínky pro cestování z Německa do Česka - výjimky z karantény a testů pro očkované

Aktuální podmínky pro cestování z Německa do Česka

14.04.2021 / 15:20 | Aktualizováno: 05.05.2021 / 14:48

Ode dne 4. 5. 2021 platí pro cesty do ČR další verze ochranného opatření (OO) Ministerstva zdravotnictví ČR (č. j.: MZDR 20599/2020-76/MIN/KAN), které bylo vydáno dne 3. 5. 2021.
Spolková republika Německo je nadále zařazena mezi země s vysokým rizikem nákazy onemocnění COVID-19, tedy na škále označené červenou barvou.

Proto podle aktuální verze ochranného opatření je při cestě z Německa do České republiky s použitím veřejné dopravy (autobus, vlak, letadlo) a za podmínky pobytu v Německu delším než 12 hodin v posledních 14 dnech nutno:

  • získat potvrzení o provedeném COVID testu – a to antigenním max. 24 hodin před započetím cesty nebo RT–PCR provedeném max. 72 hodin před započetím cesty;
  • před cestou vyplnit elektronický příjezdový formulář (odkaz na https://plf.uzis.cz).

Všechny osoby cestující ze zemí s vysokým rizikem (tedy i osoby, které necestují veřejnou dopravou) se musí po příjezdu do ČR odebrat do samoizolace a nejpozději do 5 dnů absolvovat RT-PCR test.

Pouze pro občany ČR a jejich rodinné příslušníky, občany EU s vydaným potvrzením o přechodném pobytu a cizince s trvalým pobytem v ČR se nově stanovují tyto povinnosti ve vztahu k COVID testu před započetím cesty:

Pokud tyto osoby necestují veřejnou dopravou (tj. např. cestují vlastním autem), nemusí absolvovat test před započetím cesty, ale jsou povinny se do 5 dnů na vlastní náklady podrobit RT-PCR testu na přítomnost SARS-CoV-2 na území ČR.

Tyto osoby obecně mohou cestovat do ČR vždy, a to i s pozitivním testem za následujících podmínek:

V případě pozitivního testu na přítomnost SARS-CoV-2 méně než 14 dnů před plánovaným vstupem na území ČR platí

  • doprava - tyto osoby mají povinnost přepravovat se na území ČR a poté v rámci území ČR individuální dopravou, je-li to možné. Pokud přeprava individuální dopravou není možná, je taková osoba v případě přepravy veřejnou dopravou povinna informovat o možném přetrvávajícím onemocnění COVID-19 před započetím cesty dopravce.
  • informační povinnost + karanténa - po vstupu na území, jsou tyto osoby, povinny informovat zdravotnické pracovníky provádějící test na přítomnost SARS-CoV-2 a místně příslušnou krajskou hygienickou stanici o možném přetrvávajícím onemocnění COVID-19; dále jsou povinny dodržovat po vstupu na území ČR izolaci, a to po dobu 3 dnů od odeznění příznaků onemocnění, nejméně však 14 dní od prvního testu, který prokázal přítomnost SARS-CoV-2, a to pokud krajská hygienická stanice nerozhodne jinak.

Od 4. května 2021 platí, že osoby cestující z Německa, kterým byl vystaven certifikát Ministerstva zdravotnictví ČR o provedeném očkování (od jehož plné aplikace uplynulo nejméně 14 dní), nemusejí před vstupem do ČR a popř. i po něm absolvovat test na přítomnost SARS-CoV-2 a dodržovat případná karanténní opatření; zůstává však povinnost vyplnit elektronický příjezdový formulář.

Pro cesty přes ČR nebo do ČR za neodkladným účelem (viz bod II/2 OO) nepřesahující 12 hodin není třeba vyplňovat příjezdový formulář ani absolvovat RT-PCR test před či po vstupu do ČR.

Pravidla vstupu a návratu

https://koronavirus.mzcr.cz/seznam-zemi-podle-miry-rizika-nakazy/


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688