mzv.cz (MZv ČR)
Cestování  |  05.05.2021 02:26:00

Aktuální podmínky pro cestování - Japonsko od 4.5.2021

Aktuální podmínky pro cestování - Japonsko

05.05.2021 / 02:25 | Aktualizováno: 05.05.2021 / 02:26

V souvislosti s pandemií koronaviru COVID-19 uvádíme základní informace o možnostech cestování a pobytu z/do Japonska.

1. VYCESTOVÁNÍ Z ČESKÉ REPUBLIKY A NÁVRAT NA ÚZEMÍ ČR:

Na základě Ochranného opatření Ministerstva zdravotnictví ČR, je s účinností od 5. 2. 2021 Japonsko nově zařazeno do kategorie zemí tzv. tmavě červených - vysoce rizikových, na cesty z nichž se budou aplikovat nejpřísnější epidemiologická opatření. Aktuální podmínky pro vstup na území ČR a karanténní opatření jsou upraveny ochranném opatření Ministerstva zdravotnictví ČR ze dne 4. 5. 2021.

Vstup se zemí tzv. tmavě červených - vysoce rizikových, tj. tedy i Japonska, znamená především povinné předložení prvního negativního RT-PCR testu ne staršího než 72 hodin / antigenního testu ne staršího 24 hodin před započetím cesty a následně druhého PCR testu provedeného v ČR nejdříve pátý den od vstupu. Do doby předložení druhého negativního testu je nutná samoizolace. Před cestou je zároveň povinnost vyplnit elektronický Příjezdový formulář, jehož vyplnění bude společně s testem RT-PCR při vstupu do ČR kontrolováno. Povinností je také 14 dnů po příjezdu nosit respirátor FFP2 všude mimo domov.

V příloze je uveden příkladný seznam nemocničních zařízení, kde lze RT-PCR test v Japonsku získat.

Vláda v souladu s čl. 5 a 6 ústavního zákona č. 110/1998 Sb., o bezpečnosti České republiky, vyhlásila pro území České republiky z důvodu ohrožení zdraví v souvislosti s prokázáním výskytu koronaviru na území České republiky nouzový stav, který byl ukončen k 12. 4. 2021.

Vycestování z ČR (mimo nezbytné, naléhavé a neodkladné cesty) je zakázáno do 11 zemí světa s extrémním rizikem nákazy COVID-19 způsobeného novými mutacemi koronavirus SARS-CoV-2 dle ochranného opatření Ministerstva zdravotnictví České republiky.

Podmínky návratu do ČR jsou stanoveny ochrannými opatřením Ministerstva zdravotnictví, jejichž výklad přináší na webových stránkách Ministerstva zahraničních věcí České republiky.

Další aktuální informace lze nalézt zejména na webových stránkách Ministerstva vnitra České republiky.

 

2. VSTUP NA ÚZEMÍ A TRANZIT:

V reakci na výskyt nového kmene koronaviru COVID-19 ve Velké Británii a v dalších zemích světa Japonsko zavedlo nová restriktivní opatření ke vstupu do země. S účinností od 28. prosince 2020 nebude do Japonska umožněn vstup osobám ze všech zemí a regionů světa. Opatření se nebude týkat osob, jež jsou držiteli platných japonských pobytových oprávnění.

Pro všechny osoby s oprávněním vstupu na území Japonska platí povinnost předložení negativního testu PCR, ne staršího než 72 hodin, při nástupu do letadla (s účinností od 20. 4. 2021 je stanoven předepsaný formulář) a podrobení se dalšímu testu PCR po příletu. Při příletu je nutno rovněž vyplnit zdravotní dotazník. Osoby se dále podrobí 14 denní karanténě. I nadále platí pro tyto osoby nemožnost využívat k přesunům prostředky MHD, včetně vozidel taxislužby.

Dne 20. 1. 2021 byla Česká republika přidána na seznam zemí, v nichž byl potvrzen domácí přenos nového kmene koronaviru.

S účinností od 20. 3. 2021 (půlnoci místního času) je Česká republika přidána na seznam států s komunitním přenosem nových variant koronaviru.

Pro osoby přijíždějící z těchto zemí platí - kromě výše uvedeného - další přísnější opatření při vstupu spočívající zejména v tom, že první tři dny po příjezdu jsou povinny je strávit v předem k tomu určených zařízeních karanténním úředníkem s tím, že třetí den znovu musí absolvovat test PCR a písemně informovat japonská zdravotnická centra o místě svého dalšího pobytu.

Aktuální podrobnější informace jsou uvedeny na stránkách Ministerstva zahraničních věcí Japonska.

Pro úplnost upozorňujeme, že je stále v platnosti pozastavení dohod o bezvízovém styku. K cestě do Japonska je tedy nutné mít vízum vydané Velvyslanectvím Japonska v Praze. V současné době však Japonsko stále uplatňuje i opatření, na základě nichž není umožněn vstup nově příchozích osob do země a ani návrat osob z krátkodobých obchodních cest, jež se vztahují na všechny země světa.

Při (případném) tranzitu nelze opustit tranzitní prostor, což komplikuje především přesuny mezi mezinárodními tokijskými letišti Narita a Haneda či mezi terminály letiště Narita. Tzv. „shore pass“, jimiž japonská strana řeší obdobné případy, je vystavován na ad hoc bázi a nelze tudíž garantovat, že bude vždy vydán (jsou známy pozitivní i negativní případy). Případný tranzit přes Tokio je tedy nutno realizovat v rámci jednoho dne bez přejezdů mezi terminály či letišti.

Vzhledem k výše uvedenému doporučujeme ohledně případného cestování do Japonska konzultovat situaci se vstupem s Velvyslanectvím Japonska v Praze.

 

3. DOPRAVA:

V rámci nabízených možností komerčních letů lze využít např. lety se společnostmi ANA /Lufthansa a Finnair.

 

4. OPATŘENÍ:

Dne 23. 4. 2021 byl v hlavním městě Tokio a v prefekturách Ósaka, Kjóto a Hjógo znovu vyhlášen nouzový stav, a to s platností od 25. 4. 2021 do předběžně 11. 5. 2021. Jeho vyhlášení bylo dáno dlouhodobou zhoršující se situací - nárůstem počtu pozitivně testovaných osob a obavou se zahlcení nemocničních zařízení. Opatření se týkají především zkrácení otevírací doby restaurací, jídelen a barů, včetně omezení (či úplného vyloučení) podávání alkoholických nápojů s tím, že je možno nedodržování opatření sankcionovat. Dochází rovněž k dočasnému uzavření obchodních domů, sportovních a zábavních center. Obyvatelé jsou vyzýváni k dodržování protiepidemických opatření - nošení roušek, desinfekce rukou, dodržování social distancing a omezování cestování. Guvernérka Tokia požádala Tokijčany o omezení cestování nejenom mimo hlavní město, ale i v rámci městských čtvrtí.

V závislosti na vývoji situace lze očekávat plošné rozšíření nouzového stavu i na další japonské prefektury. V řadě z nich už nyní platí tzv. kvazi opatření, jež v zásadě předznamenávají vyhlášení nouzového stavu v případě, pokud se situace nezlepší. Jedná se o opatření k omezení seskupování osob, preference online komunikace a dodržování dalších protiepidemických opatření.

S účinností od 14. 1. 2021 nedodržení karanténních opatření u cizinců může vést až k revizi jejich rezidenčního titulu a k deportaci !

 

5. ODKAZY NA MÍSTNÍ INSTITUCE:

Relevantní informace je možné nalézt např. i na následujících webových stránkách:

Ministerstva zahraničních věcí Japonska

Velvyslanectví Japonska v Praze

Úřadu japonského premiéra

Ministerstva spravedlnosti Japonska

Japonského imigračního úřadu

 

přílohy

Seznam nemocnic, kde lze získat RT-PCR test - 12 KB DOCX (FILE_TYPE_DOCX) 5.2.2021
https://www.mzv.cz/file/4203167/Seznam_nemocnic__RT_PCR_test.docx


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688