Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  18.01.2019 06:01:18, aktualizováno 10:27:34

Šéf ČEZ v týdnu prodal „jen“ 130 tisíc akcií. Zisk si ponechává v akciích firmy


Zhruba po roce se předseda představenstva a generální ředitel společnosti ČEZ Daniel Beneš odhodlal opětovně využít firemní opční motivační program, který mu po dobu vykonávání funkce každoročně zajišťuje nárok na 150 tisíc akcií ČEZ. A tentokrát vydělal podstatně více. Nemusí tak příliš smutnit, že ani loňská valná hromada opět nepřiřkla vedení společnosti žádné tantiémy.

Po předchozím faux pas, kdy Daniel Beneš prvotně prodal v prosinci 2017 více akcií než mohl a následně tak zpětně naopak přikupoval, tentokrát se dokonce nezvykle odhodlal k prodeji menšího počtu akcií ČEZ. Zkrátka dle dosud zveřejněných údajů si ponechal více získaných akcií, než nařizují daná pravidla motivačního programu. V tomto směru tak učinil vůbec poprvé a tedy vůbec poprvé tímto Beneš indikuje svou důvěru ve společnost, resp. cenu akcií. Pro ostatní akcionáře tak nejspíše dobrá zpráva.

Opožděný Ježíšek

Daniel Beneš v pondělí 14. ledna u společnosti uplatnil opci a získal tím 150 tisíc akcií ČEZ za kurz necelých 418 korun. Tedy akcie ČEZ za zhruba 62,7 milionu korun. Následně postupně na pražské burze od úterý do čtvrtka prodal celkem 130 tisíc akcií v cenovém rozsahu 535 až 547 korun. Jen na prodaných akciích ČEZ tak obratem vydělal téměř 16 milionů korun hrubého. Vedle toho mu zbylo neprodaných 20 tisíc akcií ČEZ, které lze vzhledem ke čtvrteční závěrečné ceně 535,50 korun aktuálně ocenit na 10,7 milionu korun.

Daniel Beneš vlastně více než polovinu zmiňovaného zisku použil na ponechání si nakoupených akcií. A jak uvádíme níže, mohl použít méně. Tak jako tak, samotné primární mzdové ohodnocení šéfa ČEZ se v poslední době stává minoritní záležitostí…

Vzhledem k objemům obchodů na pražské burzeakciemi ČEZ lze pro zajímavost uvést, že prvotní úterní objemově hlavní prodeje akcií ze strany D.Beneše tvořily na titulu téměř třetinu ze všech. Další dny již podíl nebyl tak významný.

K opčnímu motivačnímu programu ČEZ možno připomenout, že je trnem v oku pro některé významné minoritní akcionáře. Skupina okolo Michala Šnobra právě i kvůli němu loni na podzim požádala o svolání valné hromady, kde však proti hlasům majoritního akcionáře své navrhované změny neprosadila.

Parametry opčního programu

Pro manažery energetické společnosti se cena přídělu opcí stanovuje každoročně jako vážený průměr z cen, za které byly uskutečněny obchody s akciemi ČEZ na regulovaném trhu v době jednoho měsíce před dnem daného přídělu opcí. V případě Daniela Beneše je tak pro stanovení ceny opcí každoročně rozhodující kurz akcií ČEZ zhruba od poloviny listopadu do poloviny prosince. Daný program mu umožňuje realizovat opce nejdříve po 2 letech od každého přídělu, nejpozději však do 3,5 roku. Jinak propadají. Zejména v letech 2016-2017, vzhledem k tehdejší ceně akcií ČEZ, nezbylo manažerům než právě nechat opce propadnout.

Dle pravidel opčního motivačního programu musí každopádně držitel při uplatnění opcí následně nadále držet akcie ČEZ odpovídající alespoň 20 % možného realizovaného zisku. Ten se počítá z rozdílu tržního kurzu akcií ČEZ v den uplatnění programu a ceny opcí. V případě D.Beneše si dle našich propočtů musel tentokrát ponechat necelých 6 900 akcií ČEZ, ponechal si však zmiňovaných 20 tisíc akcií. Při předchozí obdobné tranši v prosinci 2017 si přitom ponechal jen 2,5 tisíce akcií ČEZ…

Závěrem možno zmínit, že aktuálně zjišťujeme podrobnosti ještě k jinému manažerskému uplatnění opcí, které dle dosavadních indicií vyznívá pro akcie ČEZ vlastně ještě pozitivněji. Článek zveřejníme v nejbližších dnech.


Reakce ČEZ:

V článku k využití opčního programu ze strany pana Beneše nebylo zmíněno, že daň je splatná okamžitě.

Pan Beneš uplatnil možnost využití manažerských opcí na akcie společnosti. Jednak mu vznikl nárok na jejich uplatnění a jednak je „volné“ období kdy je to možné, protože jsme dlouho před a po reportování kvartálních výsledků a obdobím před a po uveřejnění různých vnitřních informací. Pan Beneš následně prodal jen část akcií, které pokryjí náklady na jejich předchozí nákup a na daně. Veškerý možný zisk si ponechává v akciích ČEZ, z důvodu důvěry v budoucnost jejich hodnoty.

Ing. Ladislav Kříž
Hlavní mluvčí Skupiny ČEZ


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Výsledky firem - tržby, zisk


Poslední zprávy z rubriky Akcie v ČR:

Po 16:40  Akciové trhy: Praha roste, Evropa v červeném navzdory pozitivnímu otevření v USA -.. Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Po   9:38  Burzovní kalendář 12/52 - Co musíme vědět do nového týdne! Libor Stoklásek (AlgoImperial)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688