TNBiz (TN.cz)
25.02.2018 09:44:40

Na severu extrémní mráz, jihovýchod Evropy zasypal sníh

Silné mrazy se neženou jen do Česka, ale trápí velkou část Evropy. Teploty klesají výrazně pod nulu a Balkán po bouři zasypal sníh. V Chorvatsku způsobuje extrémní sněhová nadílka chaos, mnohé cesty jsou neprůjezdné.

Velké množství sněhu a silné mrazy, to je počasí, které aktuálně vládne ve velké části Evropy. Ve Skandinávii klesaly teploty výrazně pod bod mrazu, na většině míst bylo včera večer pod -15 °C.

 

Kolem tlakové výše nad severem Evropy se k nám a na jih žene velmi studený vítr, teploty tak budou stále klesat nejen ve střední Evropě, ochlazení se dočká i sever Francie a velká část jihovýchodní Evropy. (více: Potvrzeno, arktický vzduch se blíží a docela se u nás usadí)

Balkán po bouřce zasypal čerstvý sníh, zejména v Chorvatsku vyvolala sněhová nadílka chaos, uvádí TVNoviny.sk. V ulicích občanům vypomáhají vojáci. "Bereme to jako povinnost, ne práci. Jsme šťastní, že můžeme lidem pomoci," uvedla vojačka Antonika Maronacová.

Školy mají být začátkem týdne uzavřené, některé cesty jsou neprůjezdné. Policisté vyzvali řidiče, kteří nejsou na kluzké podmínky zvyklí, aby pokud možno nesedali za volant.

Dopravu komplikuje kromě sněhu také silný vítr, jadranská magistrála musela být kvůli velmi špatným podmínkám několik hodin uzavřená. Pobaltské státy má i dál trápit čerstvý sníh, zatímco střední a severní Evropa se bude podle meteorologů potýkat s pořádnou zimou.


Jak vypadá taková projížďka zasněženou švédskou krajinou?

 

Sníh také na začátku února napadl už podruhé na severu Afriky, v Maroku, Alžírsku, což je poměrně výjimečná situace, která se opakuje spíše za desítky let.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.



Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty