Od návrhu projektu ekonomické diplomacie až po podpis trojstranného Memoranda o porozumění mezi českým dodavatelem mobilních úpraven pitné vody a etiopskými institucemi

20.05.2024 / 10:42 | Aktualizováno: 20.05.2024 / 12:05

V rámci projektu ekonomické diplomacie s názvem Podpora českým firmám vyrábějícím technologie na dodávku a úpravu pitné vody v Etiopii proběhla dne 25. 4. 2024 v hotelu Hilton v Addis Abebě prezentace českých firem SG Geotechnika a.s., NDCon s.r.o., Apimoso, s.r.o. a prezentace zástupce firmy Sigma Group potenciálním etiopským partnerům operujícím v oblasti dodávek a úpravy pitné vody.

Projekt byl připravován a následně realizován za účelem propagace českých firem podnikajících v hlavním resortu formálně nazvaném životní prostředí, vodohospodářský a odpadní průmysl. Velvyslanectví České republiky v Addis Abebě ve spolupráci s Obchodní komorou Addis Abeba pozvalo etiopské firmy a instituce na prezentaci českých firem s cílem navázat vzájemnou spolupráci a podpořit uplatnění českých výrobků a služeb na etiopském trhu.

Obchodní komora Addis Abeba je instituce, která podepsala Dohodu o spolupráci se Svazem průmyslu a dopravy České republiky během pracovní návštěvy českého premiéra v Etiopii v listopadu 2023.

Po výše uvedené prezentaci českých firem následovala jednotlivá B2B jednání se zástupci pozvaných partnerů z etiopské strany, kteří byli vytipování jako potenciální partneři pro české firmy.

Na jednáních byla mimo jiné část prezentace firmy NDCon s.r.o. soustředěna na možnou spolupráci v oblasti rybích farem a ochrany vody. V této souvislosti byl prezentován zájem, dopisem děkana Fakulty rybářství a ochrany vod Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích, na spolupráci s univerzitami v Etiopii. Návrh na spolupráci v aplikovaném výzkumu byl již předán etiopské Universitě v Mekele.

Zástupce výzkumné části společnosti Sigma se například setkal s etiopskou firmou vyrábějící stykače a další elektronická zařízeni, která jsou používána pro čerpací systémy, a předal propagační materiály Sigma s cílem zahájit jednání o možné spolupráci.

Mimo jednání českých a etiopských firem bylo ze strany Velvyslanectví České republiky zorganizováno pro manažery českých společností setkání se zástupcem Delegace EU pro Etiopii ohledně možností využívání nástroje EU Global Gateway soukromým podnikatelským sektorem.

Tento projekt ekonomické diplomacie kromě navázání vzájemných kontaktů a příslibu další spolupráce přinesl mimo jiné podpis trojstranného Memoranda o porozumění (dále jen “Memorandum“) mezi českým výrobcem mobilních úpraven vod, firmou Apimoso, s.r.o., Ministerstvem vody a energetiky Etiopie a skupinou Ethio Engineering Group, které bylo podepsáno 29. 4. 2024 v sídle Ministerstva vody a energetiky Etiopie.

Za etiopskou stranu podepsal memorandum etiopský ministr vody a energetiky Dr. Haptamu Itefa a výkonný ředitel Ethio Engineering Group Suleiman Dedefo. Za českou stranu bylo memorandum podepsáno ředitelem firmy Apimoso, s.r.o,, Milanem Tkadlecem.

Velvyslanectví České republiky v Addis Abebě považuje podpis Memoranda za vrchol svých několika měsíčních aktivit ve prospěch podpory českým firmám ze strany státu formou nástroje ekonomické diplomacie k jejich uplatnění na etiopském trhu.

přílohy

1402081 Asset #5471621:podpis_memoranda - com.etnetera.jnp.img_manager.data.ImageSetData 1402081 Asset #5471639:proped_2024 - com.etnetera.jnp.img_manager.data.ImageSetData


Zařazenopo 20.05.2024 11:05:00
ZdrojMZv ČR v Addis Abeba
Originálmzv.gov.cz/addisababa/cz/obchod_a_ekonomika/ekonomicke_aktuality/od_navrhu_projektu_ekonomicke_diplo...
Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.