mzv.cz (MZv ČR)
Ze světa  |  16.05.2024 07:43:00

Mongolsko označilo svou další turistickou stezku, Česko jí doplní o vzdělávací prvky

16.05.2024 / 07:41 | Aktualizováno: 16.05.2024 / 07:43

Ulánbátar, Mongolsko – V neděli 5. května byl modrou barvou vyznačen šestikilometrový okruh okolo hory Chingeltei jižně od hlavního města. Akce se účastnilo několik stovech turistů a v rámci happeningu byla podepsána smlouva mezi Ministerstvem zahraničních věcí ČR, zastoupeným velvyslancem Janem Vytopilem, a Mongolian Walking Association (MWA), zastoupenou předsedou Bolor-Erdene Baatarem. Tato smlouva umožní realizaci osazení turistické stezky na pohoří Dugui Tsagaan vzdělávacími prvky zaměřenými na ochranu přírody a krajiny. Tato pěšími turisty nevyhledávanější lokalita, byla zaznačena jako vůbec první v roce 2023. Vzdělávací tabule dodá česká firma Lesní svět.

Šíření systému českého turistického značení začalo loni na podzim podpisem licenční smlouvu mezi MWA a Klubem českých turistů (KČT), která připojila Mongolsko k zemím používajícím naše turistické značení. Členové MWA letos vyznačili druhou stezku a plánují další dvě v různých krajích Mongolska. Myšlenka rozšíření značení do mongolských národních parků s cílem zlepšit jejich přístupnost byla mimo jiné diskutována v březnu
v Praze mezi mongolským ministrem turismu a životního prostředí Bat-Erdenem a českým ministrem pro místní rozvoj Ivanem Bartošem.

Mongolsko loni zrušilo vízovou povinnost pro turisty z celé EU a jasně se tak otevírá cestovatelům. Jsem rád, že jim k tomu Česká republika napomáhá a je vnímána jako silný partner,“ řekl velvyslanec Vytopil. „Mongolsko potřebuje diverzifikovat ekonomiku, která je závislá hlavně na nerostných surovinách. Tato krásná země má však obrovský potenciál právě v turismu a české firmy jsou připravené v této sféře investovat.“

Mongolsko čelí dramatickým dopadům klimatických změn v podobě nadměrného spásání a odlesňování, což ovlivňuje zásobování vodou. Existuje mnoho iniciativ na obnovu lesů, ale často selhávají kvůli nedostatečné informovanosti. Zatímco lidé na venkově čelí úbytku lesů denně, ve městech není situace tak zjevná.

Stezka Dugui Tsagaan v horách Bogd-Khan jižně od Ulánbátaru má zvýšit povědomí o důležitosti lesů prostřednictvím vzdělávacích prvků, které na míru vytvořila firma Lesní svět. Tato byla jako první zaznačená českým systémem v září roku 2023 a využívají ji tisíce turistů týdně, což z ní dělá nejnavštěvovanější lokalitu pěší turistiky. MWA doufá, že stezka poslouží jako model pro celou zemi. Informační tabule se zaměří na ochranu lesů a jejich význam pro vodní bezpečnost a jejich obsah je odborně garantovány Mendelovou univerzitou.


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688