MV, MMR, MF: Bytová družstva o svůj nárok na převod obecních bytů z majetku samospráv nepřijdou, stá

MV, MMR, MF: Bytová družstva o svůj nárok na převod obecních bytů z majetku samospráv nepřijdou, stát jim také odpustí daň z příjmu

MV, MMR, MF: Bytová družstva o svůj nárok na převod obecních bytů z majetku samospráv nepřijdou, stát jim také odpustí daň z příjmu

13. 4. 2021

Převody obecního majetku na bytová družstva či nájemce lze podle resortů vnitra, financí a místního rozvoje vyřešit v rámci současných platných právních norem. Problematika převodů se týká bydlení, které v letech 1997 až 2007 vybudovaly samosprávy za pomoci dotace Ministerstva pro místní rozvoj nebo Státního fondu rozvoj bydlení. K usnadnění převodů by mělo přispět i osvobození od daně z příjmu.

V současné době města a obce, které v minulosti využily dotace ze státního rozpočtu na výstavbu bydlení, naráží na svůj smluvní závazek, kdy 20 let po kolaudaci bytů mají převést svůj podíl bezúplatně na bytová družstva. V některých případech však smlouvy mohou být z rozhodnutí soudu neplatné.

Pokud existuje platná smlouva mezi samosprávou a bytovým družstvem či nájemcem, je dle resortů žádoucí, aby k převodu došlo. V případě, že by se smlouva prokázala jako neplatná např. z důvodu porušení zákona o obcích, musí se sjednat nová smlouva o budoucím převodu domu či bytového domu. K přesnému postupu obcí a měst vydávají resorty společné metodické stanovisko.

Družstevníci by tak o svůj nárok na převod bytů neměli přijít. Je však nutné převody uskutečnit v zákonných mantinelech, které by vyloučily jakékoli případné zpochybňování v budoucnu. Obce a města musí s majetkem nakládat s péčí řádného hospodáře, účelně a hospodárně.

Odstranění daňové překážky

Ke zjednodušení převodů bytových jednotek by mělo přispět osvobození bytových družstev od daně z příjmu z bezúplatných převodů spoluvlastnických podílů z majetku obce. Odpuštění by platilo i zpětně.

„Nyní při převodu majetkových podílů měst a obcí může bytovým družstvům vzniknout značná daňová povinnost daně z příjmu. Vzhledem k aktuálním tržním cenám nemovitostí se může jednat až o statisíce na bytovou jednotku. Částka tak může převýšit hodnotu v minulosti poskytnuté dotace. Chci tak podpořit původní myšlenku tohoto dotačního projektu v podobě podpory dostupnosti bydlení,“ zdůvodňuje plánovaný krok ministryně financí Alena Schillerová.
Ministerstvo financí v současnosti na požadované právní úpravě pracuje a předpokládá její předložení v nejbližší době. V případě, že družstvům na základě doposud platné legislativy vznikne z výše uvedené transakce daňová povinnost, mohou při splnění zákonných podmínek využít institutu posečkání daně.

Více informací a stanovisko naleznete zde.
MV, MMR, MF: Bytová družstva o svůj nárok na převod obecních bytů z majetku samospráv nepřijdou, stá

Zařazenoút 13.04.2021 16:04:00
ZdrojMMR
Originálmmr.cz/cs/ostatni/web/novinky/mv,-mmr,-mf-bytova-druzstva-o-svuj-narok-na-prijmu?feed=Novinky

Související témata

Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby

Hypotéky, Stavební spoření

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzdy, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Obchodní rejstřík

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat

Používání cookies

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o. V