Volební programy nezaručují zvýšení výkonnosti tuzemské ekonomiky. Hospodářská komora nechce, aby ČR kvůli tomu přešlapovala na místě, doporučuje proto politickým stranám, aby své povolební plány přehodnotily

Volební programy nezaručují zvýšení výkonnosti tuzemské ekonomiky. Hospodářská komora nechce, aby ČR kvůli tomu přešlapovala na místě, doporučuje proto politickým stranám, aby své povolební plány přehodnotily

09.09.2021 Miroslav Diro

Říjnové volby jsou příležitostí pro politické strany přijít s novými myšlenkami či recepty na zlepšení podmínek pro podnikání a zvýšení výkonnosti tuzemské ekonomiky, které zemi rychleji přiblíží k ekonomicky úspěšným a bohatším západním zemím. Partaje se až na výjimky ve svých volebních programech ale nedostatečně zabývají největšími problémy podnikatelů, místo toho se až absurdně soustřeďují na zavádění nových daní, pokut a zákazů, trestání vyšším zdaněním práce, omezení zaměstnávání lidí nebo vyvlastňování majetků. Některé i dobře míněné změny, například ve prospěch životního prostředí, ale v důsledku lidem s jistotou zdraží nové byty a energie. Upozorňuje na to Hospodářská komora, která politickým stranám doporučuje, aby své povolební plány přehodnotily. 

Příkladem je, že ČR patří k zemím, kde zaměstnavatelé ze mzdy zaměstnance platí ve srovnání s jinými zeměmi jedny z nejvyšších odvodů na světě. Hospodářská komora proto doporučuje, aby se zaměstnavatelům sociální pojistné snížilo na úroveň, kterou mají zaměstnavatelé v EU a zemích OECD.

Politici nepřikládají velkou důležitost ani nedostatku kvalifikovaných pracovních sil, kvůli kterému firmy musí odmítat zakázky a který brzdí jejich rozvoj i rozvoj hospodářství jako celku. Nedostatek zaměstnanců v podnicích má přitom vážný dopad i na příjmy do státní kasy. Kvůli nedostatku pracovních sil státní kasa letos tratí miliardy korun ročně, které by mohl vybrat na odvodech zaměstnanců a zaměstnavatelů, dani ze mzdy a nepřímých daních, jako je např. DPH, pokud by volná pracovní místa byla plně obsazena. Přičte-li se také spotřeba zaměstnanců i to, že díky nim by firmy mohly přijímat více zakázek, česká ekonomika by rostla mnohem rychleji.

Nedostatečně se politici věnují také plánům na snížení administrativní zátěže podnikatelů, příkladem je zvýšení limitu pro plátcovství DPH, které ČR neupravila od vstupu do EU, nebo rozšíření zatím nepříliš populární paušální daně, která má potenciál snížit administrativní náročnost pro drobného podnikatele i finanční úřady.

Komorový barometr – největší překážky rozvoje podnikání v roce 2022 podle živnostníků a firem:

Hospodářská komora upozorňuje, že místo zlepšení podnikatelského prostředí politické strany ve svých programech uvádějí například záměr, aby daňoví poplatníci začali hradit bezplatné kurzy platového vyjednávání, zvažují třeba zavedení poplatku za energetické využití komunálního odpadu nebo dřívější odklon od spalování uhlí, aniž by za odstavené elektrárny nabídly realizovatelnou náhradu, aby se lidem a firmám skokově nezdražila elektřina a teplo.

„Nechceme jakkoli zasahovat do předvolebního boje politických stran, nicméně pokud budou plány realizovány podle zveřejněných volebních programů, země promarní potenciál a do dalších voleb bude přešlapovat na místě, aniž by se výrazněji posunula k vyspělým zemím na západ od českých hranic. V některých volebních programech, zejména ČSSD, KSČM a SPD, dokonce přežívá až křečovitá nenávist vůči těm, kteří jsou pracovitější, ochotní podstupovat rizika a vzít na sebe odpovědnost za jiné, k živnostníkům, zaměstnavatelům a podnikatelům vůbec, v jiných jsou problémy ekonomiky sice řešeny, ale nedostatečně,“ podotkl prezident Hospodářské komory Vladimír Dlouhý.

Hospodářská komora proto apeluje, aby strany své povolební plány přehodnotily. „Nechceme jen kritizovat, ale sami přispět svými podněty z členské základny. Proto příští týden představíme náměty reagující na dlouhodobě neřešené problémy podnikatelského prostředí. O týden později je projednáme s reprezentanty klíčových politických stran na předvolební debatě v pražském Florentinu,“ upřesnil Dlouhý.

Příklady plánů z volebních programů:

  • Zkrácení pracovní doby na 35 hodin týdně
  • Zavedení povinných 5 týdnů dovolené
  • Zavedení náhradního volna za státní svátky. Pokud vyjde den státního svátku na víkend, pracovní volno zaměstnancům připadne na nejbližší pracovní den. Zaměstnancům, kteří budou i přesto pracovat, bude náležet stoprocentní příplatek
  • Dřívější odchod do důchodu v náročných profesích, za každých 10 odpracovaných let o jeden rok
  • Zvýšení minimální mzdy alespoň na 20 000 Kč
  • Zákaz zaměstnávat cizince
  • Bezplatné kurzy platového vyjednávání na úřadech práce
  • Zákaz sjednávat doložky o platové mlčenlivosti
  • Zavedení nové daně pro obchodní řetězce
  • Zvýšení zdanění komerčních nemovitostí
  • Zavedení digitální daně
  • Zavedení bankovní daně
  • Zavedení daně na vybrané výrobky ze základních surovin, která dopadne na výrobce
  • Zavedení poplatku za energetické využití komunálního odpadu
  • Zavedení pokut za dlouhodobě neobsazené byty
  • Vyvlastnění nevyužívaných budov
  • Odklon od uhlí již v roce 2033
  • Pro nové stavby a rekonstrukce se stanoví povinné prvky modro-zelené infrastruktury nebo jejich podíl, např. zelené střechy, zasakovací nádrže, vodní plochy či vertikální zeleň

Zařazenočt 09.09.2021 15:09:00
ZdrojKomora.cz
Originálkomora.cz/press_release/volebni-programy-nezarucuji-zvyseni-vykonnosti-tuzemske-ekonomiky-hospodarsk...
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.