Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Investice  |  03.11.2020 08:15:36

Čekání na nového presidenta USA (Ranní zpráva z finančního trhu)

Globální trhy kromě sledování pandemických statistik vyčkávají nyní především na výsledek presidentských a senátních voleb v USA. Akciové trhy rostou. Tovární objednávky v USA pravděpodobně vykáží pokračující expanzi. V Eurozóně se sejdou ministři financí k diskusi o pandemii a záchranném fondu. Česká koruna bude čekat na čtvrteční zasedání ČNB.

Tovární objednávky v USA ukáží expanzi

Oči investorů směřují především na presidentské a senátní volby v USA, jejichž výsledek bychom v nejlepším možném případě mohli znát dnes v noci. Kromě otázky po vítězi voleb bude důležité, nakolik bude výsledek jasný či naopak těsný, což určí riziko jeho napadnutí. Následná nutnost přepočítání hlasů by mohla výsledek protáhnout v řádu týdnů. Těsný výsledek by pro trhy znamenal nárůst nejistoty, což by bylo nepříznivé pro riziková aktiva jako akciové trhy, či aktiva rozvíjejících se trhů. Z hlediska šancí na výhru zatím průzkumy stále více nahrávají vítězství Joe Bidena. Akciové trhy v Asii v tomto prostředí dnes rostou a růst ukazují i akciové futures v USA a Evropě.

Makroekonomický kalendář ve světě dnes nabídne spíše druhořadé údaje. Od továrních objednávek v USA se čeká růst, nicméně včera zveřejněný index ISM dal trhům jasný signál ohledně síly oživení výrobního sektoru v uplynulém v měsíci a tovární objednávky by tento signál neměly zviklat. V Evropě získá pozornost schůze euroskupiny, kde se, jak jinak, bude diskutovat dopad COVID-19 a apelovat na ratifikaci evropského záchranného fondu.

Středoevropský kalendář je prázdný. Koruna tak kromě zpráv o vývoji epidemie, která ukazuje v ČR i zbytku Evropy v posledních dnech pokles počtu nakažených, bude vyčkávat na čtvrteční zasedání ČNB. Od toho nečekáme žádnou změnu v nastavení měnové politiky, což by v současnosti mohlo být pro korunu lehce pozitivní.

Výrobní aktivita na vzestupu, koruna posiluje

Index nákupních manažerů ISM z výrobního sektoru v USA v říjnu pozitivně překvapil růstem na 59,3 body z předchozí úrovně 55,4 b., když se čekal jen minimální nárůst. Finální hodnota obdobného indexu PMI v eurozóně byla zvýšena o 0,4 body na 54,8 bodu. Za říjen tak můžeme čekat další expanzi výroby jak v USA, tak v eurozóně. Akciové trhy v USA i Evropě včera v lehce pozitivní náladě rostly. Dolar včera nepatrně posílil k 1,163 USD/EUR, ale v noci na dnešek tyto zisky zcela umazal oslabením na 1,1655 USD/EUR.

Česká koruna v prostředí mírného poklesu averze vůči riziku posílila o půl procenta k úrovni 27,10 CZK/EUR. O něco méně posiloval polský zlotý, zatímco kurz forintu se vůči euru nezměnil. K lepšímu sentimentu mohlo napomoci i zveřejnění indexu PMI za říjen, který se v ČR zlepšil nad odhady. Blíže k tomu viz zde: https://bit.ly/3819ohB. Státní rozpočet ČR k říjnu vykázal deficit 274,0 mld. . Od plánovaného deficitu 500 mld jsme tak stále daleko, přičemž lepší vývoj souvisí s pozitivním vývojem ekonomiky po první vlně pandemie. Nebýt druhé vlny, čekali bychom pro letošek deficit státního rozpočtu kolem 350 mld. , ale s druhou vlnou míříme k 400 mld. . Více o tom v našem komentáři zde: https://bit.ly/2JlL2EO.
Autor: Michal Brožka

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

18.03.2022Jednání prezidentů USA a Číny (Ranní zpráva z finančního trhu) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
02.09.2021Čekání na data z trhu práce USA (Ranní zpráva z finančního trhu) Investiční bankovnictví (Komerční banka)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688