RESTART ALBÁNSKÉ EKONOMIKY MAJÍ ZAJISTIT INVESTICE DO INFRASTRUKTURY

RESTART ALBÁNSKÉ EKONOMIKY MAJÍ ZAJISTIT INVESTICE DO INFRASTRUKTURY

Bezprecedentní rozpočtové investice do veřejné infrastruktury mají v roce 2021 vyvést ekonomiku z krize. Spouští se dlouho odkládané projekty výstavby letišť, silnic, tunelů, železnic a přístavů. Investice v celkové částce 1 miliardy eur (7,3 % HDP) jsou alokovány na úkor vysokého rozpočtového deficitu ve výši 6,5 % HDP.

Ilustrační foto: Shutterstock

Prioritou jsou projekty letecké a silniční infrastruktury. Největším projektem je výstavba nového mezinárodního letiště ve Vlorë, které se má stát hlavní vstupní branou do země. Nové mezinárodní letiště ve Vlorë bude mít ranvej o 500 metrů delší než mezinárodní letiště v Tiraně a též modernější logistické zázemí. Bude tedy moci přijímat i velkokapacitní osobní a nákladní letadla. Spolu s letištěm se má v oblasti Vlorë vybudovat i hlavní logistické centrum země.

Pokračovat má i rekonstrukce třetího mezinárodního letiště v Kukës, které si nicméně zachová regionální význam pro horské oblasti Albánie a Kosova. Další nové letiště má vyrůst v Sarandë, jeho podoba je zatím ve fázi předběžné studie.

Hlavním silničním projektem bude výstavba 6 kilometrů dlouhého tunelu pod horou Llogara, který zkrátí cestu mezi středním a jižním pobřežím Albánie o téměř hodinu jízdy.

RYCHLEJI DO TURISTICKÝCH STŘEDISEK

Nové letiště ve Vlorë spolu s tunelem Llogara tak výrazně přispějí k návštěvnosti turistických středisek jižního pobřeží (Dhermi, Himare, Borsh, Sarandë) zkrácením dojezdového času minimálně o polovinu. Vláda počítá, že zlepšení dopravní dostupnosti jižního pobřeží zvýší i zájem investorů do nových turistických kapacit a vložené investice se brzy vrátí v podobě růstu HDP v sektoru turismu a dopravy.

Dalšími významnými silničními stavbami, se kterými počítá rozpočet, je výstavba silnice Kardhiq-Delvine, dostavba městského okruhu Tirany a silniční úsek Millot-Fier Road, který je součástí trans-jadransko-jónské dálnice spojující Chorvatsko s Řeckem.

V roce 2021 mají být zahájeny práce i na dlouho odkládaném železničním projektu Tirana-Durres s odbočkou na Tirana International Airport v Rinas. V říjnu 2020 byl vyhlášen vítěz několik let táhnoucího se tendru, kterým se stala italská společnost INC S.P.A.

Vláda připravuje i projekty rekonstrukce přístavů Durres, Vlorë a Sarandë, které mají být relokovány vně historických center těchto měst. S výstavbou těchto projektů zatím rozpočet nepočítá, v roce 2021 by však měla být zahájeno vypsání příslušných tendrů. Jako první přijde na řadu přístav Sarandë.

ČTYŘIKRÁT VĚTŠÍ DEFICIT

Alokované investiční prostředky vládního návrhu rozpočtu na rok 2021 půjdou na úkor rozpočtového deficitu ve výši 6,5 % HDP (0,9 miliardy eur), který se tak stane 4x vyšším, než byl plánovaný deficit rozpočtu na rok 2020. S ohledem na nejistotu v oblasti plnění rozpočtových příjmů v roce 2021 se může tento deficit dále prohloubit. Zvýšení současného zadlužení ve výši 80 % HDP by pro zemi nebylo příznivé a mohlo by narušit úvěrový rating země, který je v současnosti podle agentury Moody´s „B1“.

Vláda očekává v roce 2021 růst HDP ve výši 5,5 %. Propad ekonomiky v roce 2020 způsobený zemětřesením a pandemií covid-19 odhaduje na 6,1 %. Kromě zvýšených investičních výdajů do infrastruktury počítá rozpočet na rok 2021 i se zvýšenými výdaji v sektorech zdravotnictví, školství a zemědělství, zejména pak v podobě zvýšení platů zdravotníků a učitelů a dotací farmářům na nákup pohonných hmot.

Petr Vlk, ekonomický diplomat, Velvyslanectví ČR v Tiraně

&

Tweet

??

 

Díky našim firmám o nás ví celý svět

The post RESTART ALBÁNSKÉ EKONOMIKY MAJÍ ZAJISTIT INVESTICE DO INFRASTRUKTURY appeared first on MZV.


Zařazenočt 29.10.2020 11:10:00
ZdrojMZv ČR Export.cz
Originálexport.cz/aktuality/restart-albanske-ekonomiky-maji-zajistit-investice-do-infrastruktury/
KategorieAktuality
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby

Hypotéky, Stavební spoření

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzdy, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Obchodní rejstřík

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat

Používání cookies

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o. V