Chytrá karanténa vyvolává otázky. Ochrana citlivých údajů je nejasná

Projekt takzvané chytré karantény stále vyvolává řadu otázek. Data od mobilních operátorů a bank mají zdravotníkům a armádě usnadnit hledání nakažených. Jak ale budou chráněné citlivé údaje, není jasné.

Přitom zveřejnění pouhého počtu nakažených v jednotlivých obcích na Zlínsku, které chtěli starostové, vzbudilo nevoli ministerstva zdravotnictví. Přehled o nakažených ale starostové nebudou mít ani teď.

 

Chytrá karanténa - projekt, který má cíleně vyhledávat ty, kteří se setkali s nakaženým. Podle vlády i týmu proti Covidu tak nebudou nutná plošná opatření proti koronaviru.

 

"Chceme zrychlit veškeré fáze vyhledávání potenciálně nemocných lidí, ten princip je takový, že bychom během tří dnů měli efektivně zjistit kontakty osoby, která je pozitivní," popisuje náměstek ministerstva zdravotnictví Roman Prymula, která má celý projekt na starosti.

 

 

Základem je pomocí údajů z GPS mobilního telefonu a platebních terminálů zmapovat pohyb nakaženého člověka za posledních pět dní. Ze získaných dat sestaví odborníci mapu, kterou pak hygienici proberou přímo s nemocným. Tta by mu měla připomenout, s kým se během dané doby potkal.

 

Podle odborníků jsou ale data sesbíraná od mobilních operátorů a bank velmi citlivá a půjde tak o velký zásah do soukromí.

 

"V tom modelu, který byl schválen, nebudeme pracovat s konkrétními čísly mobilů, chceme vlastně vytrasovat určitou mapu, kde se ten člověk pohyboval a na té mapě, která bude slepá, potom na bázi toho trasovacího rozhovoru budou doplňovány jednotlivé údaje, případně jejich potenciální rizikovost," uklidňuje Prymula.

 

Mapa ovšem nebude k dispozici starostům, kteří by také chtěli vědět, zda je u nich v obci bezpečno. Prymula jich data poskytnout nechce, protože nemoc má podle něj stále stigma a zvláště v malých osadách už se prý stalo, že místní pacienta vystopovali.

 

 

"Podle zákona o volném přístupu k informacím lidé mají právo vědět, kolik nakažených je v jejich obci a myslím si, že ministerstvo nepostupuje v souladu se zákonem, když ty informace odmítá poskytovat. Naopak si myslím, že ty informace by mělo poskytovat automaticky," oponuje právnička Zdeňka Zimová.

 

Pro řadu lidí by to prý mohlo mít zásadní vliv na jejich chování v karanténě. Například by mohli omezit svůj pohyb venku a dávali by si větší pozor.


Zařazenočt 02.04.2020 21:04:00
Zdrojtn.cz Mediafax Nova
Origináltn.nova.cz/ext/chytra-karantena-vyvolava-otazky-ochrana-citlivych-udaju-je-nejasna.html

Související témata

Chytré telefony

Zprávy a clánky ke koronaviru a nemoci COVID-19

Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby

Hypotéky, Stavební spoření

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzdy, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Obchodní rejstřík

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat

Používání cookies

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o. V