Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Daně a účetnictví  |  01.11.2019 14:29:11

Nižší daňové příjmy kompenzují nižší výdaje (Komentář)

Státní rozpočet za prvních deset měsíců skončil v deficitu 19,6 mld. . Oproti předchozímu měsíci se jedná o zhoršení salda o 1,4 mld. . Zároveň se také jedná o nejhorší říjnový výsledek od roku 2015, kdy byl deficit ještě o deset miliard vyšší.  

Na příjmové straně zůstává situace beze změny. Všechny hlavní daňové položky lehce zaostávají za plánovaným výběrem. To se pak odráží i na celkovém saldu státního rozpočtu. Vyššího výběru daní oproti prognóze Ministerstva financí, kterého jsme byli svědky v minulých letech, se už letos pravděpodobně nedočkáme. Výjimkou zůstává daň z příjmu právnických osob, které výrazně pomohla třetí kvartální platba záloh. Ty jsou však odvozeny od zisků firem z minulého roku, kterých letos podle nás již nedosahují. To vytváří riziko pro státní rozpočet v příštím roce v podobě vyšších daňových vratek. Celkově však kvůli slabšímu výběru daní chybí ve státní kase necelých 29 mld. .

Výdajová strana je o poznání zajímavější. Běžné výdaje v říjnu lehce zpomalily a jsou o 26 mld. nižší, než s čím počítá plán státního rozpočtu, zatímco investiční aktivita postupně zrychluje. Ačkoli investice stále viditelně zaostávají za plánem, jejich tradiční pomalý rozjezd v průběhu roku je letos nejrychlejší za poslední roky. Riziko nižší realizace investic se tak postupně snižuje a naopak je tu i možnost, že by mohly být i vyšší, než s čím počítá rozpočet díky vysokému objemu nespotřebovaných výdajů z minulých let obdobně jako vloni. Ke konci října zbývalo z předchozích let k vyčerpání 41,3 mld. CZK. I přesto však současný objem investic odpovídá roku 2008 při zanedbání rozdílným cenových hladin.

Celkově tak vidíme nižší daňové příjmy, ale i nižší výdaje, než s čím počítá plán státního rozpočtu. O výsledku hospodaření v tomto roce tak rozhodnou investice, které postupně rostou. V případě, že by nebyl naplněn jejich plán, ušetřené prostředky by vykompenzovaly slabší výběr daní, a státní rozpočet by dospěl ke svému plánovanému deficitu 40 mld. , což je i naše prognóza pro tento rok. Deficit státního rozpočtu však vyvažuje stále pozitivní hospodaření municipalit a zdravotních pojišťoven. Celkové veřejné finance by tak podle naší prognózy měly skončit v lehkém přebytku 0,3 % HDP.

Autor: František Táborský

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





?

Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688