Úvodní stránka

Komentář Ministerstva průmyslu a obchodu ČR k výsledkům průmyslu a stavebnictví za srpen 2019

Publikováno:
17.10.2019, (archivovaná zpráva)
Autor:
Odbor ekonomických analýz

„Průmyslová produkce v srpnu nenavázala na červencový mírný růst a vykázala pokles. Na optimismu nepřidá ani pokles nových objednávek, které neudržel v kladných číslech ani slušný růst nových objednávek automobilového průmyslu. Výhled na 3. čtvrtletí zůstává zatížen řadou nejistot, zmiňme například kondici německého automobilového průmyslu či pokračující protekcionistická opatření,“ uvedl náměstek ministra pro řízení sekce průmyslu a podnikání Ing. Eduard Muřický.


Průmyslová produkce v srpnu 2019 meziročně klesla o 1,2 % (kalendářně očistěná data) a ve srovnání s předchozím měsícem byla (sezónně očištěná) nižší o 0,1 %. Bez očištění byla průmyslová produkce meziročně nižší o 3,8 %.

Průmyslová produkce meziročně klesla ve všech sekcích, tzn. v odvětví výroby a rozvodu elektřiny, plynu, tepla a klimatizovaného vzduchu i v těžbě a dobývání. Ve zpracovatelském průmyslu poklesla o 1,0 %.

Automobilový průmysl vykázal meziroční (kalendářně očištěná data) růst o 4,5 %.

Oživení nových zakázek, které nastalo v minulém měsíci, nepokračuje, naopak nastal mírný pokles (o 0,9 %). V mírně kladných číslech se udržely objednávky přicházející od zahraniční podniků (+0,6 %), domácí objednávky nicméně poklesly o 4,2 %, ty jsou poslední dobou značně volatilní.

Výhled v tuzemském průmyslu není nikterak povzbudivý. Index nákupních manažerů ve zpracovatelském průmyslu (PMI) se nachází blízko nejslabší úrovně za posledních 10 let. Ačkoli index PMI v srpnu vzrostl z červencového minima 43,1 bodu na 44,9, stále však signalizuje pokles aktivity v českém průmyslu, totožnou hodnotu si držel i v září. Pokles aktivity ve zpracovatelském průmyslu signalizují i indexy PMI ze zahraničí.

Data, která přicházejí, to potvrzují. Podle statistiky Eurostatu průmyslová produkce v srpnu 2019 v EU28 meziročně klesla po očištění o vliv počtu pracovních dnů o 2,0 %, v samotné eurozóně o 2,8 % a v Německu se propadla o 5,0 %.

 

Spolu s čísly za průmysl zveřejnil Český statistický úřad údaje i za stavebnictví, k nimž náměstek ministra pro řízení sekce průmyslu a podnikání Ing. Eduard Muřický uvedl: „Stavebnictví se zatím těšilo dobré kondici, i když tempa meziročního růstu v čase slábla. Nyní máme první pokles po šesti měsících, a tak je obtížné odhadnout, zdali se jedná jen o výkyv nebo o změnu trendu.

Stavební produkce v srpnu 2019 meziročně po očištění dat o kalendářní vlivy klesla o 2,4 % a meziměsíčně (sez. oč.) o -2,8 %. Ze sekcí stavebnictví vykázalo růst inženýrské stavitelství o 1,1 %, pozemní stavitelství kleslo o 3,8 %.

S postupným zpomalováním ekonomiky bude docházek i k utlumování stavebních prací, což signalizují i poslední údaje o důvěře ve stavebnictví. Hlavními bariérami (vyššího) růstu ve stavebnictví jsou nedostatečná poptávka a nedostatek zaměstnanců.