Máme pro vás milion, napsali z bundesligy do Horního Jelení.

Tomáš Koubek neprožívá zrovna ideální období. Po odchodu z Rennes do Augsburgu zjistil, jak drsná umí být bundesliga a vypadl i z kádru reprezentace. Radost mu ale může dělat zpráva o tom, že kluby, které ho vychovaly pro velký fotbal, dnes dostávají hezké peníze.

Sokol Ostřetín v posledních dvou zápasech získal ve III. třídě jen jediný bod, když v poslední minutě vydřel remízu 2:2 ve Mněticích. V dalším kole ale doma prohrál 3:4 s Tetovem. Ale radost přesto ve vesničce na Pardubicku mají. Do klubové pokladny má přitéct 11 tisíc euro, tedy něco okolo čtvrt milionu korun!


„Tomáš u nás hrál od žáků až do dorostu. Asi bylo štěstí, že ho někde viděli. Spolu s ním šel podobnou cestou i Honza Schejbal, který byl teď v Teplicích. Oba měli touhu něco dokázat,“ vzpomíná František Vosáhlo, který se už před dvěma lety pokoušel prodírat administrativou, aby zjistil, zda má nárok na výchovné při přestupu Koubka do Rennes.

https://www.facebook.com/plugins/post.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2FTomasKoubekofficial%2Fphotos%2Fa.349543511877962%2F1216652058500432%2F%3Ftype%3D3&width=500
„Nakonec se mi ozvali přímo z Rennes,“ vypráví. A i tentokrát ho prý kontaktovali přímo zástupci bundesligového Augsburgu.


„Ozvali se mi sami, ani nevím, kde sehnali adresu. Už podruhé jsem spokojený, že jsem nemusel nic činit,“ těší předsedu ostřetínského fotbalu. Peníze půjdou zpátky do fotbalu. „Hodně spolkne provoz, a také máme kabiny jen pro dvě mužstva, takže bychom chtěli ještě dvě postavit. Třeba elévové jsou turnajová záležitost a pak je pro nás těžké, uspořádat nějaký turnaj,“ plánuje František Vosáhlo.


Vedle Ostřetína se ze solidní částky raduje i AFK Horní Jelení, hrající 1. B třídu na Pardubicku. A tam je částka ještě sympatičtější: činí 40 tisíc euro, tedy milion korun!


„Přišel nám mail z Augsburgu a byli jsme opravdu docela mile překvapeni. Dokonce jej původně posílali na starou mailovou adresu a až díky FAČR nás kontaktovali,“ vypráví o nečekaném dárku Miroslav Kopecký z AFK Horní Jelení, kde Koubek působil dvě sezony. „Byly to poslední dva roky v žácích, tuším sezony 2004-2006, než od nás odešel do dorostu do Hradce Králové,“ vysvětluje funkcionář malého východočeského klubu.


Pokud jste dříve slyšeli o částkách, které inkasují třeba prvoligové české kluby za přestupy hráčů díky klauzuli o budoucím přestupu, tak toto je jiný případ.


Peníze, které putují malým klubům, jako v případu Tomáše Koubka, jsou specifikovány jako výchovné a mají na ně právo kluby, kde fotbalisté strávili svou kariéru mezi 12 a 23 rokem.


„Mělo by to fungovat automaticky a nový klub hráče by měl do 30 dnů od přestupu hráče vyplatit dohromady 5 % z přestupní částky všem klubům, které se mezi 12. a 23. rokem věku hráče podílely na jeho výchově. V případě, že tak neučiní, je třeba tento nárok uplatnit do uplynutí dvouleté promlčecí doby prostřednictvím systému FIFA. Nicméně případ Tomáše Koubka je v podstatě poměrně výjimečný, ve většině případů jsou totiž okolo 12. roku věku budoucí úspěšní hráči v profesionálních klubech, které na vyřizování této agendy mají jak zkušenosti, tak profesionální aparát,“ vysvětluje Jiří Hendrich z právního oddělení FAČR.


Zařazenost 09.10.2019 20:10:00
Zdrojtn.cz Mediafax Nova
Originálsport.tn.nova.cz/ext/prekvapeni-v-kauze-koubek-milion-bere-horniho-jeleni-ostretin-ctvrtinu.html
Přílohy

Související témata

Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby

Hypotéky, Stavební spoření

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzdy, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Obchodní rejstřík

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat

Používání cookies

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o. V