Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Investice  |  16.07.2019 08:07:11

Ursula von der Leyenová by se měla stát novou předsedkyní Evropské komise (Ranní zpráva z finančního trhu)

Nově složený Evropský parlament má dnes před sebou volbu předsedy Evropské komise. Na toto místo podle všeho zasedne kandidátka Evropské rady Ursula von der Leyenová. Důležité však bude, jak velké podpory se jí dostane. Americká čísla by měla přinést na trhy trochu klidu, když potvrdí, že spotřebitelé jsou stále ve formě a průmysl zůstává na růstové trajektorii.

Americká spotřeba byla tahounem růstu ve druhém čtvrtletí

Americká spotřeba ve druhém čtvrtletí letošního roku výrazně přidala a podle všeho byla hlavním motorem hospodářského růstu, který naopak brzdily tvorba zásob a příspěvek zahraničního obchodu.  Dnešní čísla z maloobchodu by měla ukázat, jak udržitelné je současné tempo růstu spotřeby. Pro červen očekáváme, že tržby maloobchodníků pozvolně rostly. Zpomalily je klesající ceny na čerpacích stanicích. V kontrolní skupině, která lépe odráží dlouhodobé chování spotřebitelů, předpokládáme zdravý meziměsíční růst o 0,4 %. I statistika z průmyslu by měla nabídnout pokračování vzestupného trendu. Podobně jako u maloobchodu celkové číslo nebude tak příznivé, nicméně důležitá podsložka zpracovatelského sektoru by měla ukázat na stále solidní dynamiku.

Evropský parlament se dnes sejde, aby potvrdil Ursulu von der Leyenovou do čela Evropské komise. Ačkoliv se domníváme, že kandidátka Evropské rady nakonec v parlamentu najde většinovou podporu, bude hlasování poměrně napínavé. Důležité totiž také bude, jak velká podpora pro Leyenovou bude. Pokud získá pouze těsnou většinu, podkope to důvěru v její schopnosti prosadit důležité změny.

Německý ZEW index podle nás v červenci mírně ožil poté, co v červnu zaznamenal nečekaně silný propad. Akciové trhy rostly díky očekávání dalšího uvolňování měnové politiky, i když důvěra v průmysl zůstává stále slabá.     

Dolar lehce korigoval nedávné ztráty

Důvěra ve zpracovatelském průmyslu v okolí New Yorku nečekaně silně ožila, což včera poskytlo podporu americké měně. Ta tak proti euru smazala část svých nedávných ztrát a dnešní evropské obchodování zahájí blízko hladiny 1,126 USD/EUR.

Polská jádrová inflace zrychluje

Po včerejší statistice inflace bude dnes zveřejněna i její jádrová složka za červen. I ta se drží blízko nejvyšších hodnot posledních let. Toto číslo by ale měnou zamávat nemělo. I regionální měny tak budou spíše sledovat odpolední americké statistiky.

Region má tendenci posilovat, koruna se tomu brání

V Polsku byla včera potvrzena inflace za červen na 2,6 %. To představuje více její než šestileté maximum. Zlotý nato posílil o dvě desetiny procenta na 4,262 PLN/EUR a zkorigoval tak část svých ztrát z minulého týdne. O něco silnější (cca. 0,1 %) na 325,6 HUF/EUR skončil i forint. Jen koruna si žádné zisky nepřipsala a po rozkolísaném obchodování zavřela tam, kde ráno své obchodování zahajovala na 25,59 CZK/EUR.
Autor: Viktor Zeisel

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688