Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Investice  |  08.07.2019 13:29:20

Česká ekonomika v Q2 pozitivně překvapuje (Analýzy makroindikátorů)

Statistiky z druhého čtvrtletí příznivě překvapují. Po pozitivním dubnovém vyznění se průmyslu i zahraničnímu obchodu dařilo i v květnu. Zakolísalo pouze stavebnictví, které stáhlo dolů nepříznivé květnové počasí i vyšší statistická základna.

Navzdory předstihovým indikátorům, které jsou od začátku roku stále více pesimistické, ukazují tvrdá data ČSÚ, že si česká ekonomika vedla dobře i v druhém čtvrtletí.

Domácí průmysl v květnu meziročně přidal 3,2 %, meziměsíčně si pak výroba polepšila o 1,1 %. Nahoru šly i tržby (+6,9 %) a to jak ty z vývozu, tak i ty domácí. Rovněž zahraniční obchodní bilance v květnu vykázala solidní přebytek 24,4 mld. . Meziročně si bilance polepšila o výrazných 17,2 mld. .

Podle údajů Sdružení automobilového průmyslu se v Česku meziročně vyrobilo jen nepatrně více aut než vloni. Celkově si však v květnu autoprůmysl (včetně produkce dílů) připsal silných 6,9 % meziročně. I přes zpomalení ekonomiky eurozóny je poptávka po autech v zahraničí stále slušná. To je vidět v i v číslech zahraničního obchodu. Exporty aut meziročně vzrostly o 11,5 mld. .

Navzdory očekáváním se ani slabší dynamika zahraničního průmyslu nepřelila do českých exportů. Naopak vývoz se meziměsíčně po sezónním očištění zvýšil o výrazných 4,2 %, v porovnání s květnem předchozího roku pak o 8,1 %. Navíc dovozní dynamika zůstala v květnu tlumená, meziročně bylo importováno o 2,5 % více zboží než před rokem. To ukazuje na sníženou domácí poptávku, za kterou tušíme nižší investice ve druhém čtvrtletí.

Naopak v květnu se nedařilo stavební výrobě, která meziročně přidala pouze 0,2 % a oproti dubnu se její dynamika dokonce propadla. Na vině je primárně horší počasí a nepomohl ani stejný počet pracovních dní ve srovnání s úspěšným minulým rokem. To se projevilo zejména ve výstavbě domů a bytů, která meziročně poklesla. Nižší stavební aktivita v pozemním stavitelství se promítla i do nižšího počtu zahájených a dokončených bytů, kterých bylo výrazně pod průměrem tohoto roku.

Dnešní statistiky překvapily především s ohledem na obrázek, který nám poskytují vpředhledící indikátory jak z české ekonomiky, tak i od našich největších obchodních partnerů. Domácí ekonomika zatím dobře odolává zpomalení v zahraničí, a i když zakázek už není jako dříve, využití kapacit je stále poblíž svých dlouhodobých maxim. Průměrná průmyslová dynamika tak zůstane letos kladná. Avšak v celoročním hodnocení čekáme, že průmysl oproti loňsku zpomalí. Za letošek očekáváme růst výstupu průmyslníků o 1,2 %. To se odrazí i ve statistice zahraničního obchodu. Ten si navzdory slabší globální poptávce vede překvapivě dobře, když za prvních pět měsíců tohoto roku dosáhl přebytku téměř o 15 mld. vyššího než loni. Celkově by ale za tento rok měl vykázat přibližně stejný výsledek jako před rokem.

Ani stavebnictví letos nezopakuje vysoký růst 9,8 % z minulého roku. Sice se v následujících měsících vrátí k předchozímu růstu, v průměru ale přidá už jen 4,3 %. Důvodem však nebude nižší počet zakázek ale nedostatek pracovní síly, která by je mohla realizovat.

Autor: Monika Junicke

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Pá   9:19  Milorad Mišković: Poptávka a nabídka na rezidenčním trhu (nejen) v Praze se... Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Pá   9:17  Ranní shrnutí (29.03.2024) X-Trade Brokers (XTB)

Přečtěte si také:

07.10.2022Srpnová data pozitivně překvapila (Analýza makroindikátorů) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
30.08.2022HDP v Q2 táhly zásoby (Analýza makroindikátorů,Komentář) Investiční bankovnictví (Komerční banka)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688