Komodity  |  22.11.2018 08:48:51

Cena pohonných hmot dál klesá, v ČR jsou levnější než na Slovensku a ve většině evropských zemí

Zlevňování pohonných hmot v ČR pokračuje. Benzín v uplynulém týdnu zlevnil o čtrnáct haléřů na 33,41 koruny za litr, zatímco cena nafty se snížila o osm haléřů na 33,67 koruny za litr. Důvodem je pokles cen ropy na světových trzích. Ropa pokračuje ve své dramatickém zlevňování, nejvýraznějším od roku 2014. Předevčírem se cena ropy typu Brent propadla na své takřka roční minimum, 62,53 dolaru za barel. Ještě začátkem minulého měsíce se přitom barel ropy Brent prodával za cenu o více než 26 dolarů vyšší.

Do prvního prosincového týdne čekejme další pokles cen. Rychlejší bude opět u benzínu než nafty, takže nůžky mezi cenou nafty a benzínu se dále rozevřou. V tuto chvíli jsou nejvíce rozevřené za celé období od března 2015, konkrétně o 26 haléřů na litr. Prosincový vývoj bude značně odvislý od výsledku argentinského jednání amerického prezidenta Donalda Trumpa a čínského prezidenta Si Ťin-pchinga na přelomu listopadu a prosince. Pokud trhy získají pocit, že oba politici chtějí citelně zmírnit současné obchodní napětí mezi oběma ekonomickými velmocemi, ropa získá impuls pro svůj cenový růst. Další impuls by pak mohlo přinést vídeňské zasedání OPEC a dalších významných těžařů včetně Ruska, konané 6. prosince. Růst by nastal tehdy, jestliže by se na tomto jednání dohodlo snížení těžby, což rozhodně vyloučit. V základním scénáři předpokládáme, že cena ropy Brent se v prosinci stabilizuje v pásmu od 70 do 75 dolarů za barel. Benzín by tak ke konci roku měl stát 32,80 koruny za litr a nafta 33,20 korun za litr. 

Rozevírání nůžek mezi cenou nafty a cenou benzínu e to dáno začátkem topné sezóny, kdy stoupá poptávka po topné naftě užívané k produkci tepla. Topná sezóna se však pochopitelně opakuje každou zimu, zatímco například v uplynulých svou zimách jsme nebyli svědky růstu cen nafty nad úroveň cen benzínu. To proto, že letos do situace vstupují ještě další faktory, kterým je zvláště cena petrolejové frakce, jež se do nafty přidává za účelem dosažení předepsané kvality. Tato frakce je letos dražší než v uplynulých letech. Nafta bude dražší než benzín nejspíše do března 2019, záleží ovšem také na vydatnosti letošní zimy. Tuhá zima podpoří poptávku po topné naftě, což by mohlo udržet naftu na vyšší cenové úrovni, než je benzín, až do dubna 2019. Mírná zima naopak povede k tomu, že nafta své „zimní kralování“ ukončí již v únoru.

Většina zemí západní Evropydražší pohonné hmoty než ČR, některé ze zemí východní Evropy zase levnější. Ale pozor, třeba Slovensko má vyšší ceny. Polsko pak zpravidla nižší. Rakousko a hlavně Německo jsou dražší, Maďarsko někdy levnější jindy dražší. Jedná se ale o průměry. Rozhodně nelze vyloučit, že řidič natrefí na docela opačnou situaci, a to třeba hned v příhraničí, které bývá z hlediska cen pohonných hmot specifickou oblastí.

Jak se budou cen pohonných hmot vyvíjet v roce 2019? Tržní konsensus počítá s cenou ropy Brent pohybující se v roce 2019 v pásmu od 75 do 80 dolarů za barel. Dolar už nebude posilovat tolik jako letos. Naopak, koruna část svých letošních ztrát vůči němu umaže. Benzín by se tak měl pohybovat v cenovém rozpětí od 32,50 do 33 korun za litr, zatímco nafta v pásmu od 31,75 do 32,25 koruny za litr.

Lukáš Kovanda
Hlavní ekonom CZECH FUND

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Poslední zprávy z rubriky Komodity:

Čt   9:17  S&P500 uzavřelo na nových rekordech Research (Česká spořitelna)
St 16:05  Silný nárůst zásob ropy (BREAKING) X-Trade Brokers (XTB)

Přečtěte si také:

24.11.2023Ceny pohonných hmot v ČR mpo.cz (MPO)
06.09.2023Ceny pohonných hmot dále porostou! Petr Lajsek (Purple Trading)
30.12.2022Ceny pohonných hmot v ČR dále zlevňují Research (Česká spořitelna)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688