Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Investice  |  12.09.2018 14:39:08

„Čínská Tesla“ dnes vstupuje na burzu, IPO zaostalo za očekáváním

Blu Sky Coming neboli modrá obloha přichází. To vlastně v překladu znamená čínský název Weilai jinak mezinárodně prezentované automobilky NIO. Tento výrobce elektromobilů dnes odstartuje, jako i vůbec jediná čínská automobilka na Wall Street, svou pouť na akciovém trhu NYSE. Stane se tak po primární emisi (IPO), která nicméně u investorů nevyvolala až takový zájem, jak představitelé firmy asi očekávali. Napovídá tomu alespoň jak stanovená cena, tak nejspíše provedený úpis značné části nabízených akcií i ze strany dosavadních akcionářů.

Na expanzi jen miliarda dolarů

V úterý 11. září automobilka NIO ještě aktualizovala na Komisi pro cenné papíry a burzy (SEC) prospekt pro primární emisi, který informoval o zájmu dosavadních akcionářů o úpis. Do společnosti by chtěli touto formou investovat až 250 milionů USD. Kolik to nakonec bylo, poodkryjí až kompletně zveřejněné výsledky primární emise.

Již nyní je však jasné že nabízených 160 milionů akcií NIO bylo prodáno za kurz 6,26 USD. Tedy nakonec prakticky na spodní straně stanoveného indikativního cenového rozpětí 6,25-8,25 USD. Objem transakce tedy nakonec lehce přesáhl 1 mld. USD (přes 22 mld. ). Teoreticky se možná až o čtvrtinu tedy postarali dosavadní akcionáři. Tzv. Free float, neboli podíl volně obchodovaných akcií mezi běžnými investory, tak jistě nebude původně indikovaných 15,8 %. IPO čínskou automobilku NIO ocenilo na 6,42 mld. USD. Pro srovnání trh konkurenční automobilku Tesla oceňuje aktuálně na necelých 48 mld. USD.

Lze očekávat, že dnešní Open Bell neboli každodenní slavnostní zahájení obchodování na NYSE odzvoní v 15:30 hod. našeho času představitelé automobilky NIO. Chybět by neměl ani zakladatel a šéf Bin Li. Samotné spuštění obchodování s akciemi NIO, pod stejnojmenným označením „NIO“, lze však tradičně očekávat možná až o několik desítek minut později.

 

Kurzový vývoj akcií NIO v následujících dnech jistě naznačí, zda automobilka nakonec získá od investorů více prostředků. Manažeři emise totiž mohou v rámci opce upsat v průběhu následujících 30 dní ještě 24 milionů akcií. NIO by tak nakonec mohla z primární emise získat až 1,15 mld. USD hrubého. Lze říci, že to není ani polovina částky, co již od investorů na rozjezd svého byznysu získala. Od vzniku firmy v roce 2014 do IPO investoři právě jen formou koupě akcií nasypali postupně do firmy již přes 2,5 mld. USD.

Co stojí za „neúspěchem“ IPO?

Menší ochota amerických investorů investovat do čínského výrobce elektromobilů mohla být ovlivněna i národní hrdostí. Nešlo si nevšimnout, že NIO sebe reprezentovala jako firmu s nejlepšími elektromobily. V přehledech NIO uváděla své ES8 prakticky ve všech parametrech vůči jiným elektromobilům jako nejvýhodnější. Učinila tak díky i tomu, že pro srovnání vybrala mj. od Tesly slabší 75 kW verzi Modelu X. Američané jistě přitom považují elektromobily společnosti Tesla jako ty nejlepší… Konkurovat si nicméně budou právě jen na čínském trhu, když NIO nikde jinde své elektromobily prodávat nehodlá.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688