TNBiz (TN.cz)
Investice  |  03.09.2018 14:35:31

Prvňáčků je stále méně. O čtvrtinu za 10 let ubylo i středoškoláků


Počet prvňáčků se stále snižuje. Letos do lavic poprvé usedlo asi 108 tisíc dětí, v loňském roce jich bylo o čtyři tisíce více. Celkový počet žáků na základních školách ale roste. Zastavil se také propad žáků na středních školách.

Letos by na základní školu mělo docházet přibližně 941,2 tisíc žáků, z toho 573,5 tisíc na 1. stupeň a 367,7 tisíc na 2. stupeň. V loňském roce přitom na základky chodilo o 15 tisíc žáků méně, přibližně 926 tisíc. Prvňáčků je letos 108,2 tisíc, v loňském roce to bylo přibližně 112 tisíc.

 

"Počet nově přijatých do 1. ročníků základních škol po třech letech stagnace v loňském roce klesl o 5,4 tisíce dětí, v letošním školním roce by měl pokles počtu nově přijatých do 1. ročníků základních škol dosáhnout hodnoty přibližně 3,6 tisíce dětí," uvádí ministerstvo školství.

 

Galerie: GALERIE: Počty školáků
Počet dětí v MŠ
Počet žáků na ZŠ
Počet žáků na 1. a 2. stupni ZŠ
Střední školy v ČR v letech 2007/2008 až 2017/2018
Studenti a absolventi vysokých škol ČR v letech 2007 až 2017

 

Celkový počet žáků základních škol nadále roste. "Na 1. stupni základních škol předpokládáme ve školním roce 2018/19 nepatrné snížení počtu žáků, na 2. stupni základních škol by měl počet žáků růst minimálně do roku 2020. Celkově se na základních školách předpokládá nárůst počtu žáků přibližně o 15,1 tisíc ve srovnání se školním rokem 2017/18," dodává ministerstvo. "Díky populačně silným ročníkům a jejich nástupu k povinné školní docházce se už sedm let zvyšuje i počet žáků základních škol," upřesňuje Petra Báčová z Českého statistického úřadu (ČSÚ).

 

 

 

Na středních školách by se mělo v tomto roce vzdělávat v denní formě asi 395,5 tisíce žáků, což je přibližně o 2,8 tisíc více než v předchozím školním roce (do celkového počtu nejsou započítáni ti, kteří studují dálkově). Na gymnáziích bude studovat bezmála 131 tisíc žáků, což je přibližně o 1500 více než loni. Asi tři a půl tisíce žáků bude v tomto školním roce studovat na konzervatoři.

 

"Za posledních deset let klesl počet středoškoláků o 26 %, což souvisí s nízkou porodností na konci devadesátých let a na začátku tisíciletí. Slabé populační ročníky jsou teď ve věku vysokoškolských a středoškolských studií,“ říká Adriana Ondrušová z odboru statistik rozvoje společnosti ČSÚ.

 

 

 

Studentů vysokých škol už osmý rok po sobě ubývá. "Studentů vysokých škol přibývalo do roku 2010. Od té doby jejich řady postupně řídnou. Vloni studovalo na vysokých školách bezmála 300 tisíc studentů, což je o čtvrtinu méně než před sedmi lety," vysvětluje předseda ČSÚ Marek Rojíček. Většina studentů byla zapsána na veřejných vysokých školách.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688