Patria (Patria Finance)
Investice  |  04.08.2018 07:28:45

Víkendář: Přehnané obavy z ruského medvěda

Ruský prezident Vladimir Putin podle Michaela C. Desche z The American Conservative možná skutečně vytváří hodně problémů, ale „jen těžko jde o neosovětskou hrozbu, za kterou jej mnozí na Západě považují“. Jak jej vnímá sám Desche?

Pokud chceme hovořit o Vladimiru Putinovi, měli bychom zmínit, že jde o „zkorumpovaného diktátora, který vládne prohnilé kleptokracii“. Navíc potlačuje svobodu, demokracii a lidská práva, útočí na politickou opozici, a to i násilně, a jeho země neváhá s použitím vojenské síly v zahraničí a propagandy tak, jako to učinila v případě USA, Ukrajiny či Estonska. „I tak je ale obrovský rozdíl mezi apokalyptickou rétorikou týkající se údajné ruské hrozby a realistickým pohledem na jeho domácí a zahraniční politiku,“ píše TAC.

Příkladem pak prý může být domácí politická situace v Moskvě. Je sice pravda, že z Ruska se stala oligarchie a zástupci opozice někdy dokonce končí podivnou smrtí. Na druhou stranu ale Rusko není totalitou, jakou byl Sovětský svaz za Stalina a jaká zabila miliony lidí. Světový šampionát ve fotbale pak ukázal, že i když politická opozice v Rusku strádá, některým částem společnosti se žije velmi dobře.

Rusko v posledních letech několikrát použilo vojenskou sílu vůči svým sousedům. Naposledy se tak stalo na Krymu a při podpoře rebelů v Donětsku. Podle TAC bychom ale neměli zapomínat, že v obou případech nešlo o blesk z čistého nebe, ale o „nepřiměřenou a nezákonnou reakci na snahu NATO a EU přitáhnout bývalé součásti Sovětského svazu do sféry svého vlivu“. Ruské operace pak „nebudily dojem, že by měly vyprovokovat dlouhodobější konflikt vedoucí k znovuvytvoření Sovětského svazu či Varšavské smlouvy“.

TAC tvrdí, že pro řadu Američanů začíná historie americko-ruských vztahů v roce 2014, kdy propukla krize na Ukrajině. Vše pak vyvrcholilo v roce 2016, kdy se Rusové začali míchat do amerických prezidentských voleb. Jenže pro Rusy tato historie začíná mnohem dříve, a to někdy v roce 1990, kdy probíhala jednání mezi Sovětským svazem a USA o znovusjednocení Německa. Tehdy „Bush ujišťoval Gorbačova, že pokud dojde ke znovusjednocení Německa, NATO nebude dál expandovat na východ“. Jenže už v roce 1999 se zvedla první vlna rozšiřování NATO, která v Rusku značně posílila protizápadní nálady. A právě jich Putin využil k tomu, aby se chopil moci. Z ruské perspektivy tak události v Kyjevě v letech 2013 a 2014 vyvolávaly obavy ze Západem zinscenovaného puče.

TAC poukazuje i na obavy z toho, jak dobře si vedly ruské jednotky na Krymu v roce 2014 ve srovnání s jejich výkony během války v Gruzii. „Takové srovnání je zavádějící. Na Krymu byli sice ruští vojáci mnohem lépe vybavení, jednali s větší disciplínou a nebyli mezi nimi evidentní opilci. Ale nesetkali se s žádnou organizovanou obranou a operovali v oblasti, kde jim byla převážná většina obyvatel nakloněna“. Vývoj na Krymu tak podle TAC nelze brát jako indikátor ruské ochoty pustit se do konfliktu se zemí, kde by se setkali s odporem široké populace, jako jsou třeba baltské státy či Polsko.

„Západ právem vnímá Putinovo Rusko jako strategický problém, který je třeba řešit. Kreml ale dnes nepřipomíná totalitní vládu ze sovětské doby, která měla na svědomí životy mnoha lidí. Rusko si v posledních letech sice nezaslouží Nobelovu cenu míru, ale s ohledem na některé kroky Západu to zase není tak překvapivé. A i samotné „NATO Evropa“ bez přímé podpory USA by bylo schopno čelit ruskému medvědovi, který se rád bije v prsa, ale už není tím, čím býval“, uzavírá TAC.

Zdroj: The American Conservative


Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688