Patria (Patria Finance)
Investice  |  15.06.2018 14:58:59

Těžařům v Kongu odzvonila měděná léta


Úřady Demokratické republiky Kongo (DRK) ve snaze využít vysokých cen komodit v posledních měsících tvrdě zakročily proti zahraničním těžařům. V březnu prezident Joseph Kabila podepsal nový těžařský zákoník, který zvyšuje daně i poplatky a ruší výjimky.

Po šesti měsících lobbování, kdy se těžaři včetně Glencore a Randgold Resources bránili proti těžařským zákonům, které ruší platnost již zavedených dohod a zvyšují jejich náklady, nedostali nikam. DRK v pátek schválilo závěrečnou část zákona navzdory dřívějším příslibům prezidenta Josepha Kabily, že pravidla zvolní.

Páteční rozhodnutí znamená, že k dalším změnám mají teď těžaři navíc platit 50% daň na tzv. super zisky a až 10% poplatky z produkce kobaltu. Porušujíc podmínky předchozí legislativy se vláda rozhodla ignorovat ve smlouvách klauzule o stabilitě, které měly 10 let chránit Glencore, Randgold a další před většinou materiálních změn.

Konžským těžařským společnostem tak mnoho alternativ nezbývá. Mohly by se pokusit snížit individuální dohody, aby získaly výjimku, ale jakýkoliv ústupek z podmínek zákona je nyní velmi nepravděpodobný. Spíš by si mohly na změny stěžovat přes mezinárodní arbitráž, čímž již předtím hrozily.

Státní těžař DRK Gécamines vyzval své zahraniční partnery, aby přenastavili podmínky společného podnikání, které mu připadají neférové. Gécamines, který je těžce zadlužený a jeho produkce klesá, si již dlouho na podmínky společného podnikání stěžuje. V roce 2016 rozjel audit smluv a nyní je připravený si se svými mezinárodními partnery sednout a vyhádat si lepší smlouvy.

„Pokud si naši partneři myslí, že když ze svých operací odvádí 2,5 % na poplatcích státu, že to je dost, tak se mýlí,“ řekl na těžařské konferenci v Lubumbashi Albert Yuma, předseda Gécaminesu. „Využijeme všech právních prostředků, abychom získali svá práva zpět,“ dodal, stěžujíc si, že partnerství Gécaminesu nepřinesla státu dostatečné výnosy.

Yumův komentář navázal na úterní prohlášení, že Gécamines stáhl soudní řízení proti Katanga Mining, pobočce Glencore, které mělo vyřešit jejich spor ohledně společného dolu na měď a kobalt Kamoto. V dohodě Katanga souhlasil s výměnou dluhů za akcie, která sníží zadlužení Kamota o více než polovinu, a se zaplacením 190 milionů dolarů Gécaminesu. Yuma také řekl, že Deziwa, joint venture Gécaminesu s China Nonferrous Metal Mining, příští rok vyprodukuje 80 000 tun mědi. A také, že Gécamines se dohodl s nejmenovanou čínskou firmou na rozvoji a sdílených výnosech z dolu na měď a kobalt Kilamusembo.

Kromě nového zákoníku bojují těžaři i s malárií. 75 % firem v Africe ohlásilo negativní dopad malárie na podnikání. Poté, co městečko Kolowezi nedaleko dolu Katanga utrpělo alarmující nárůst malárie mezi lety 2012 a 2015, zahájil Glencore postřiky, kontrolu larev a vzdělávací programy, které hrály silnou roli ve snižování malárie v oblasti. Případy malárie se tak snížily o 88 % v následujících dvou letech.

Zdroj: Bloomberg, Reuters, Mining Weekly

 

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Čt 10:59  GER: Také IFO naznačuje zlepšení Research (Česká spořitelna)
Čt 10:56  CZE: Nálada se zlepšila Research (Česká spořitelna)
Čt 10:51  OPAP: Dnes se koná valná hromada akcionářů Research (J&T BANKA)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688