Patria (Patria Finance)
Investice  |  30.04.2018 08:39:15

T-Mobile US koupí menšího konkurenta Sprint

Americká telekomunikační společnost T-Mobile US se dohodla na převzetí konkurenční firmy Sprint formou výměny akcií. Spojením vznikne telekomunikační gigant s více než 127 miliony klientů a tržní hodnotou přes 80 miliard USD (1,7 bilionu ), který bude schopen lépe čelit větším konkurentům Verizon Communication a AT&T.

T-Mobile US je podle počtu zákazníků třetím největším mobilním operátorem ve Spojených státech, Sprintu patří čtvrtá příčka. T-Mobile US je součástí německého telekomunikačního gigantu Deutsche Telekom, zatímco většinovým vlastníkem Sprintu je japonská společnost SoftBank Group. Po dokončení spojení bude Deutsche Telekom v nové, sloučené firmě vlastnit podíl 42 procent a SoftBank 27 procent. Deutsche Telekom bude také kontrolovat správní radu, do které jmenuje devět ze 14 ředitelů.

Firmy se o spojení pokoušely již v minulosti. V roce 2014 vzdal Sprint rozhovory o převzetí T-Mobile US kvůli odporu ze strany amerických regulačních úřadů. Další kolo jednání o spojení podniků pak skončilo loni v listopadu, protože firmy se nemohly dohodnout na ceně. Akcie Sprintu však od té doby klesly o zhruba pětinu kvůli obavám, jak bude firma schopná obstát v silné konkurenci na trhu, když jí tíží dlouhodobý dluh více než 32 miliard USD.

Počet klientů Sprintu sice roste, táhne ho však hlavně nabídka slev. Analytici se domnívají, že bez T-Mobilu by Sprint měl problém s investicemi do nových sítí a bylo by pro něj těžké udržet krok s konkurenty na nasyceném trhu. T-Mobile si vede lépe než Sprint, přestože zůstává vzdálen za většími konkurenty Verizon a AT&T. T-Mobilu pomáhají inovativní nabídky, zlepšení výkonu sítí a dobré zákaznické služby, kterými se mu daří lákat nové zákazníky.

T-Mobile se stal prvním velkým operátorem v USA, který zrušil dvouleté smlouvy. To rychle přivítali spotřebitelé, ale také okopírovala konkurence. Potrápil také konkurenci svým plánem neomezené nabídky dat.

Sprint i T-Mobile však zaostávají v modernizaci svých sítí, aby vyhověly nové generaci bezdrátové technologie 5G. I po spojení bude rozpočet sloučené firmy na investice do 5G nižší, než rozpočet Verizonu nebo AT&T. Oba operátoři však doufají, že dohoda jim dá větší sílu při aukci na spektrum pro rozvoj 5G.

Spojení zřejmě přiláká velkou pozornost regulačního úřadu kvůli dopadu na spotřebitele. Americké regulační úřady nedávno napadly u soudu plánovanou koupi mediální firmy Time Warner komunikační společností AT&T za 85 miliard USD, napsala agentura Reuters.

Akcie Sprintu v premarketu klesají o více než 7 %, akcie T-Mobile US rostou o 1,2 %

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Pá   9:19  Milorad Mišković: Poptávka a nabídka na rezidenčním trhu (nejen) v Praze se... Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Pá   9:17  Ranní shrnutí (29.03.2024) X-Trade Brokers (XTB)






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688