Patria (Patria Finance)
Investice  |  28.03.2018 14:19:36

Indikátor Goldman Sachs varuje před blížícím se medvědem, stratégové mu ale nevěří


Počítačový model vyvinutý bankou Goldman Sachs signalizuje blížící se medvědí trh, někteří investiční stratégové banky ale svému vlastnímu indikátoru nevěří.

Bull/bear indikátor bere v potaz pět faktorů: růstové momentum, měřené pomocí průměrného percentilu amerických ISM indexů, sklon křivky dluhopisových výnosů, jádrovou inflaci, nezaměstnanost a akciové valuace. Hodnota indikátoru se nyní nachází nad 70 procenty, úrovní, která je „obvykle spojována s vysokými riziky pro investory do akcií“, napsali ve své zprávě stratégové Goldman Sachs.

Zdroj: Goldman Sachs

Stratégové banky však investory uklidňují a poukazují na pokřivení hodnoty indikátoru. Podle nich je aktuální vysoká hodnota zkreslena nízkou nezaměstnaností a silným růstovým momentem ekonomiky spíše než rostoucími sazbami a vysokou jádrovou inflací.

Nízká nezaměstnanost a silné růstové momentum v takto pokročilém stádiu ekonomického cyklu by obvykle měly vliv na růst mezd a následkem toho také vyšší inflaci a utaženější monetární politiku. Díky nízké inflaci se ale mohou některé hodnoty těchto proměnných zdát napjaté, aniž by byly pro akciové investory alarmující. Jinak řečeno, je velmi nepravděpodobné, že by bez výrazného růstu jádrové inflace vzrostly úrokové sazby v USA nebo jinde natolik, aby obrátily výnosové křivky a/nebo způsobily v blízké budoucnosti recesi, myslí si stratégové Goldman Sachs.

Zatímco nezaměstnanost se v USA pohybuje na hodnotě 4,1 procenta, nejníže od roku 2000, jádrový index PCE (preferovaný nástroj Fedu pro měření inflace) je nadále pod dvouprocentním inflačním cílem centrální banky.

Je to obava z recese a klesající zisky, co obvykle spustí cyklický medvědí trh. Ten ale téměř vždy pramení z utažení monetární politiky, myslí si stratégové Goldmanů.

Zdroj: CNBC, Goldman Sachs

 

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688