Patria (Patria Finance)
Investice  |  22.03.2018 17:48:58

EU bude zatím osvobozena od cel na dovoz oceli a hliníku do USA

Evropská unie bude spolu s několika dalšími zeměmi prozatím osvobozena od nových cel na dovoz oceli a hliníku do Spojených států. Oznámil to dnes americký obchodní zmocněnec Robert Lighthizer. Prozatímní opatření se týká obchodních partnerů, kteří nyní jednají o získání výjimky z nových cel.

Americké oznámení je v souladu s tím, co EU očekávala a o čem zástupce členských zemí ráno jako o výsledku svých jednání za oceánem informovala komisařka pro obchod Cecilia Malmströmová, řekl dnes v Bruselu novinářům dobře informovaný představitel EU. O amerických clech má dnes jednat také summit EU, podle unijního činitele zatím prezidenti a premiéři s diskusí čekají na další podrobnosti z Washingtonu.

Cla ve výši 25 procent na dovoz oceli a deseti procent na dovoz hliníku mají vstoupit v platnost již v pátek. Dočasné osvobození od cel se podle agentury DPA kromě Evropské unie týká rovněž Argentiny, Brazílie, Austrálie a Jižní Koreje. Z nových cel byly od začátku vyjmuty Kanada a Mexiko, se kterými nyní USA jednají o nové podobě Severoamerické dohody o volném obchodu (NAFTA).

Podle amerického obchodního zmocněnce o prozatímním odkladu uvalení cel na EU a další země rozhodl prezident Donald Trump "Jsou to země, se kterými jednáme," uvedl Lighthizer ve vystoupení před senátním výborem. "To, co se (Trump) rozhodl udělat, je pozastavit uvalení cel na tyto země," dodal. Lighthizer již ve středu upozornil, že USA rozhodnou o výjimkách z nových cel do konce dubna

Eurokomisařka pro obchod Malmströmová se tento týden kvůli clům setkala s americkým ministrem obchodu Wilburem Rossem. Ve středu vydali společné prohlášení, podle kterého se USA a EU dohodly, že budou pracovat na co nejrychlejším vyřešení obchodních sporů.

České ministerstvo průmyslu a obchodu minulý týden uvedlo, že nová americká cla by postihla vývoz českých firem za zhruba 200 milionů dolarů (přes čtyři miliardy korun) ročně.

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688