Reuters: EU zvažuje cla 25 % na dovoz různého zboží z USA

05.03.2018
Euroskop, čtk

Evropská unie zvažuje zavedení cel ve výši 25 procent na dovoz průmyslové i zemědělské produkce z USA v hodnotě kolem 3,5 miliardy dolarů (přes 72 miliardy Kč) v případě, že prezident USA Donald Trump provede svůj plán a uvalí cla na dovoz oceli a hliníku. Uvedla to agentura Reuters s odvoláním na zdroje z EU.

Evropská komise prohlásila, že na navrhované americké dovozní clo 25 procent na ocel a deseti procent na hliník bude reagovat tvrdě. Hodlá se rovněž připojit k ostatním a napadnout americká cla na půdě Světové obchodní organizace (WTO).

Komise sdělila, že zvažuje obranná opatření, k nimž sáhla naposledy v roce 2002, aby Evropu zachránila před záplavou hliníku a oceli, která jí kvůli americkému kroku hrozí. V roce 2002 uvalil cla na evropskou ocel tehdejší prezident George Bush mladší. Oficiálním důvodem USA pro zavedení cel je národní bezpečnost, podle EU jde spíš o to, že potřeba zbrojařského sektoru představuje jen tři procenta americké produkce a zamýšlená opatření mají chránit domácí výrobce a jsou čirým ochranářstvím.

Za předpokladu, že cla USA pokryjí veškerou unijní ocel, EU zavede 25procentní cla na dovoz zboží z USA v hodnotě 2,8 miliardy eur. Třetina by se týkala dovozu oceli, třetina průmyslové produkce a třetina zemědělských výrobků.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek