Poslanci v šoku: Babiš jim chce zmrazit platy. Podívejte, kolik mají

Platy politiků několik posledních let meziročně rostou o tisíce korun. S tím by ale mohl být konec. Vláda totiž bude usilovat o to, aby se dále nezvyšovaly. Novelu pracovního zákona, která by měla zmrazení platů zákonodárců přinést, vypracovalo Ministerstvo práce a sociálních věcí. Část politiků ale s návrhem nesouhlasí a považuje ho jen za populistické povolební gesto.

Novelou platového zákona chce vláda ušetřit peníze. Informaci přineslo úterní Právo. Ministerstvu práce a sociálních věcí zadal požadavek na vytvoření novely platového zákona premiér Andrej Babiš. Ten chce zmrazením platů dosáhnout státních úspor. "Chci ušetřit peníze. Platy politiků jsou dost velké i tak," myslí si Babiš.

Platy politiků pro rok 2019 by tak zůstaly stejné jako letos. Například poslanci a senátoři si i s náhradami za rok 2018 mohou měsíčně přijít téměř na 130 tisíc korun. Zdaleka nejlépe je na tom ale prezident Miloš Zeman. Tomu na účtu měsíčně přistane i díky náhradám téměř půl milionu.

http://img.cz.prg.cmestatic.com/media/images/440xX/Feb2018/2104743.jpg?d41d

Výše náhrad se liší podle bydliště politiků. Čtyři základní druhy náhrad jsou ale pro každého zákonodárce stejné, a to na reprezentaci, administrativní a odbornou práci, na mzdy asistentů a na telefon. Dále jsou jim propláceny cestovní náhrady a přispívá se jim na provoz kanceláře. Například poslanci a senátoři si mohou k základnímu platu navíc přijít na 39 400 až 53 500 korun.

Prezident k základnímu platu dostává na náhradách 235 tisíc, u ostatních politiků už jsou měsíční náhrady výrazně nižší. Ministři si přijdou zhruba na 21 tisíc, místopředsedové vlády na 23 tisíc a premiér asi na 26 tisíc korun měsíčně. Výše náhrad místopředsedy Poslanecké sněmovny či Senátu je zhruba 38 tisíc, předsedovi potom k platu přidají asi 41 tisíc za měsíc.

Nutno ale podotknout, že základní plat s náhradami bere jen minimum poslanců. Většina zastává nejrůznější funkce, za které jsou jim vypláceny další příplatky.

Část politiků s návrhem na zmrazení platů nesouhlasí a považuje ho pouze za populistické gesto. Proti je například šéf poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura. Jde prý o klasický povolební evergreen a vládě navrhnul, aby se raději starala o hledání důvěry nebo se zaměřila na oblast důchodů.

Zároveň navrhuje, aby se zmrazování týkalo všech ústavních činitelů, jejichž platy stanovuje zákon - tedy i soudců či státních zástupců.

NEPŘEHLÉDNĚTE:

PLAT SNŮ: Kolik bere prezident Miloš Zeman a další politici? Z toho vám spadne brada!

HUDBA ZA MILIONY: Tohle jsou muzikanti, kteří si za rok 2017 vydělali největší peníze!


Zařazenost 14.02.2018 22:02:00
Zdrojtn.cz Mediafax Nova
Origináltn.nova.cz/ext/poslanci-v-soku-babis-jim-chce-zmrazit-platy-podivejte-kolik-maji.html
Přílohy


Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby

Hypotéky, Stavební spoření

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzdy, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Obchodní rejstřík

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat

Používání cookies

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o. V