Úvodní stránka

Veřejná konzultace k možnosti zavedení elektronického ekvivalentu cenného papíru, který není investičním nástrojem

Publikováno:
11.1.2018
Autor:
51320

V rámci veřejné konzultace s ohledem na možnost elektronizace vybraných cenných papírů, které nejsou investičním nástrojem, byly osloveny vysoké školy, profesní organizace a zaměstnavatelské svazy s dotazem na jejich stanovisko.


V červenci 2017 na svém zasedání ve Vídni Komise OSN pro mezinárodní obchodní právo (UNCITRAL) schválila Modelový zákon UNCITRAL o elektronických převoditelných instrumentech. Tento modelový zákon se zaměřuje na usnadňování přeshraničního obchodu tím, že stanovuje základní pravidla pro uznávání cizích elektronických převoditelných instrumentů. Modelový zákon chápe převoditelné instrumenty (tzv. „transferable instruments and documents“) jako dokumenty, jejichž držitel je oprávněn nárokovat splnění určitého závazku uvedeného v dokumentu a zároveň je oprávněn převést toto právo formou převodu takového dokumentu. Z rozsahu elektronických převoditelných instrumentů jsou vyloučeny investiční nástroje (např. investiční cenné papíry, deriváty, nástroje peněžního trhu) a některé cenné papíry jako směnky a šeky. Naopak jako příklad převoditelných dokumentů, jež mohou mít elektronickou podobu a spadají pod rozsah modelového zákona, lze uvést náložní nebo skladištní listy.

Modelový zákon stanovuje 3 základní principy pro používání elektronických převoditelných instrumentů v přeshraničním obchodě, kterými jsou funkční rovnocennost, technická neutralita a nediskriminace na základě původu.

Princip funkční rovnocennosti zajišťuje, aby elektronický dokument měl stejnou povahu jako jeho písemný protějšek. To jest splnění požadavku na:

  • písemnou formu (tj. elektronická podoba viz článek 8);
  • podpis (tj. projev vůle, viz článek 9);
  • jedinečnost (tj. ochrana práv a povinností spojených s dokumentem, integrita dokumentu viz článek 10); a
  • držbu (tj. jednoznačné identifikování oprávněného a výlučnost jeho práv viz článek 11), tedy tak aby u elektronického dokumentu byla zajištěna všechna práva a povinnosti spojená s jeho listinným protějškem.

Princip technické neutrality umožňuje pro elektronické převoditelné instrumenty využít jakékoliv technologické řešení zajišťující funkční rovnocennost, tedy například i řešení založené na technologii blockchain. Princip nediskriminace umožňuje využití elektronických převoditelných instrumentů v rámci mezinárodního obchodu, neboť stanovuje uznatelnost zahraničních elektronických dokumentů za předpokladu splnění daných požadavků. Více informací k modelovému zákonu je možné nalézt na webu UNCITRAL (http://www.uncitral.org/uncitral/en/uncitral_texts/electronic_commerce/2017model.html).

V souvislosti se zvažováním možné implementace tohoto modelového zákona vyšlo najevo, že v současnosti český právní řád v případě výše uvedených dokumentů, jež jsou cennými papíry, neumožňuje jejich elektronickou podobu. Podle znění § 514 zákona č. 89/2012 Sb., občanský zákoník, ve znění pozdějšího předpisu, je cenný papír listinou.

V návaznosti na tento fakt byla zahájena veřejná konzultace, která by měla ověřit zájem široké veřejnosti o možnost elektronizace vybraných cenných papírů s tím, že by mezi tyto cenné papíry ovšem nepatřily cenné papíry, které jsou investičními nástroji, jako jsou akcie, podílové listy, dluhopisy, hypoteční zástavní listy a jiné podobné cenné papíry, a také by měly být vyjmuty směnky a šeky.  V rámci této konzultace byly osloveny vysoké školy, profesní organizace a zaměstnavatelské svazy s dotazem, zda je z jejich strany zájem o elektronizaci vybraných cenných papírů, které nejsou investičním nástrojem (náložný list, skladištní list, zemědělský skladní list a inominátní cenné papíry, které nejsou investičními nástroji), a jak by měla tato elektronizace proběhnout. Ukončení konzultace je plánováno 31. ledna 2018.

V případě zájmu je možné, aby veřejnost zaslala své stanovisko k uvedeným otázkám na adresu uncitral@mpo.cz.

Průběžný závěr:

Na základě výsledků veřejné konzultace je možné uvést, že zde existuje poptávka ze strany oslovených subjektů ohledně elektronizace neinvestičních cenných papírů. MPO v dané věci i nadále pokračuje v průzkumných pracích a monitoruje vývoj v zahraničí. V souvislosti s tím lze uvést, že v řadě zemí byly identifikovány tendence ohledně úprav jejich právního řádu ve vztahu k digitalizaci obchodu. Jako příklad lze uvést Bahrajn, který v roce 2018 provedl komplexní revizi svého právního řádu, v jehož rámci došlo i k implementaci MLETR. Na přelomu roku 2017 a 2018 také Francie učinila jisté kroky, v jejichž rámci postavila cenný papír zpracovaný s pomocí technologie distributed ledgers (blockchain) na roveň zaknihovaného cenného papíru.


Mezinárodní obchodní komora v Paříži podpořila přijetí Vzorového zákona UNCITRAL k převoditelným instrumentům

10.4.2020

ICC podpořila v rámci reakce na ekonomické obtíže spojené s šířením nemoci COVID-19 přijetí MLETR ze strany jednotlivých států.

Více