Největší brzdou lepších zítřků (a výsledků hospodaření) je pro Qualcomm Apple

Čtvrtletní zisk výrobce čipů - společnosti Qualcomm – sice klesl o 89 procent, ale výsledek byl ovlivněn platbou ve výši 778 milionů dolarů, což byla pokuta udělená tchajwanským regulátorem kvůli zadržování plateb konkurentovi Apple za licenční poplatky patentů.

Qualcomm ale bez této povinnosti vykázal aktuálně za své čtvrté čtvrtletí roku 2017 zisk na akcii ve výši 0,92 dolaru a tržby ve výši 5,91 miliardy dolarů. Odhady počítaly se ziskem 0,81 dolaru na akcii a u tržeb s číslem 5,78 miliardy dolaru. Podle Steva Mollenkopfa, generálního ředitele Qualcommu odrážejí výsledky hospodaření za třetí a čtvrté fiskální čtvrtletí zlepšení ziskovosti v segmentu výroby polovodičů, včetně silných výsledků v navazujících oborech, a to mimo mobilní zařízení. Podle Mollenkopfa bude firma těžit z rostoucí poptávky po čipech v Číně.

Vedení společnosti ale přiznalo, že třetí a čtvrté čtvrtletí roku a fiskální výsledek za rok 2017 podle standardů GAAP a Non-GAAP byly negativně ovlivněny soudními spory s Applem a jeho partnery kvůli licenčním poplatkům. Je prý nutné proto počítat s pokračováním sporů až do úplného vyřešení. Přesto firma vydala příznivé očekávání. To počítá s tím, že tržby za první čtvrtletí roku 2018 dosáhnou rozmezí od 5,5 až po 6,3 miliard dolarů. Zisk na akcii pak bude mezi 0,63 až 0,73 dolaru.

I přes slibnou perspektivu však výkonnost akcií firmy není dobrá. Akcie Qualcommu totiž v letošním roce zatím odepsaly zhruba 20 procent a staly se tak s výkonností nejhorším titulem subidexu výrobců čipů. Většina čipových akcií totiž v letošním roce přidávaly zisky a index samotný posílil zhruba o 40 procent. Na paty firmě navíc šlape další z konkurentů, totiž firma MediaTek, která se ovládnout prodeje čipů především to levnějších modelů chytrých telefonů.

Ranou firmě může být podle agentury Bloomberg i zpráva, že společnost Apple zvažuje, že od roku 2018 pro své iPhony a iPady nebude používat komponenty společnosti Qualcomm. Prognózy počítají s tím, že pokud by k tomu došlo, ztratila by firma na tržbách zhruba 7,5 procenta. Qualcomm nyní usiluje o dokončení akvizice společnosti NXP Semiconductors ve výši 47 miliard dolarů. Transakci nyní posuzují evropští tržní regulátoři. I tak ale transakce čelí kritice z řad některých akcionářů.


Zařazenočt 02.11.2017 11:11:00
ZdrojPatria
Originálpatria.cz/zpravodajstvi/3670302/nejvetsi-brzdou-lepsich-zitrku-a-vysledku-hospodareni-je-pro-qualcom...
Přílohy
KategorieAkcie

Související témata


Výsledky firem - tržby, zisk

Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.