Ranní zpráva z akciového trhu: Projev amerického prezidenta Trumpa trhy nepřesvědčil

Hlavní události

  • Pegas oznámil, že investuje 2 mld. CZK do nového výrobního závodu v Jihoafrické republice.

  • Unipetrol se dohodl s pojistiteli o dalším plnění za havárii v Kralupech ve výši 40 mil. USD.

  • Západoevropské akcie dnes zahájí smíšeně.

  • Středa bude patřit především indexům nákupních manažerů. Finální PMI ze zpracovatelského průmyslu ze zemí eurozóny znovu ukáží na zdravý růst ekonomiky na začátku letošního roku. Dopoledne vyjdou ve Spojeném království index cen domů a zprávy o objemu schválených hypoték a spotřebitelských úvěrů a Německo doplní zprávy o nezaměstnanosti a inflaci. Odpoledne budou Spojené státy informovat o osobních příjmech a výdajích a vývoji stavebních objednávek. Deflátor soukromé spotřeby, klíčový ukazatel cenového růstu pro Fed, v lednu podle ekonomů SG akcelerovat a v meziročním vyjádření se již dostal na cíl centrální banky ve výši 2 %. Postupně se zvyšuje i inflace jádrových cen, která podle nás v lednu dosáhla již 1,8 % y/y. Tato čísla podpoří náš předpoklad, že se sazby v USA budou letos dvakrát zvedat. Poprvé by k tomu mělo dojít na červnovém zasedání Fedu. Večer ještě vyjde situační zpráva o stavu americké ekonomiky zvaná Béžová kniha.

  • Do odeznívající výsledkové sezóny dnes přispějí v Evropě italský ropný koncern Eni nebo francouzská Areva. V USA to budou obchodní řetězec Best Buy a Dollar Tree, farmaceutická společnost Mylan, nebo výrobce energetických nápojů Monster Beverage. 

  • Analytici Société Générale zvýšili doporučení na Koupit francouzskému výrobci křemíkových materiálů Mersen a tureckým bankám Garanti Bank a Isbank. Naopak snížili doporučení švýcarské zajišťovně Swiss RE na Prodat a prodejci výživových přípravků Naturhaus na Držet.

 

Obchodování na zámořských trzích

Americký president Donald Trump včera ve svém večerním projevu v kongresu sice potvrdil zaměření jeho úsilí na obnovu infrastruktury, výdaje na obranu a daňovou reformu, nicméně žádné větší detaily ve svém spíše emotivním projevu neposkytl. Pouhé znovuoživení předvolebních témat trhů nestačilo a tak  Index Dow odepsal 0,12 %, širší index S&P 500 klesl o 0,26 % a index technologického trhu Nasdaq Composite ztratil 0,62 %. Trhy tak naznačily, že bez dalších detailů a konkrétních opatření se pozitivní momentum mohlo vytratit. Včera se nedařilo především maloobchodním firmám, které v čele se společností Target (-12,2 %) oslabily o 0,7 %. Nedařilo se i průmyslovým výrobcům, telekomunikacím a informačním technologiím, které ztrácely okolo 0,5 %. Příznivě poslední únorová seance vyzněla pro utility a tituly z odvětví necyklického spotřebního zboží.

V Asii se dařilo především japonským akciovým trhům, když index Nikkei přidal 1,4 % a Topix 1,2 % v reakci na posilující jen, který podpořil hlavně japonské exportéry, automobilový a technologický sektor. Projev amerického prezidenta nijak zvlášť nepřekvapil a tak relativní klid japonským trhům prospěl. Hongkongské trhy se po pěti dnech vrátily k mírnému růstu do 0,2 % především díky dobrým hospodářským výsledkům společností.

Pegas Nonwovens

Společnost oznámila, že investuje 2 mld. CZK do nového výrobního závodu v Jihoafrické republice. Společnost tak bude moci lépe reagovat na poptávku z rozvíjejících se regionů. Ze strategického hlediska vnímáme zprávu pozitivně. Společnost investiční záměr oznámila již minulý rok a tak neočekáváme, že by zpráva měla mít zásadní vliv na vývoj ceny akcie.

Unipetrol

Společnost informovala, že podepsala s pojistitelem a zajistiteli Dohodu o platbě na účet („Dohoda“) v souvislosti s odškodněním za mimořádnou událost na jednotce fluidního katalytického krakování (FCC) v kralupské rafinerii ze dne 17. května 2016 ve výši 40 mil. USD, která bude vykázána ve finančních výkazech za první čtvrtletí roku 2017.

Zpráva potvrzuje dobré pojistné krytí společnosti a z finančního hlediska ji vnímáme pozitivně. Neočekáváme, že by však šlo o zásadní částku nebo o velké překvapení pro investory, kteří již předpokládané plnění z pojistného mají zakomponované ve svých očekáváních.

Autor: Richard Miřátský

Zařazenost 01.03.2017 08:03:00
ZdrojKB - Trading
Origináltrading.kb.cz/CommentsAnalysis/Detail/c4c_projev_americkeho_prezidenta_trumpa_trhy_nepresvedcil
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby

Hypotéky, Stavební spoření

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzdy, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Obchodní rejstřík

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat

Používání cookies

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o. V