Zatímco ve Francii zájem o beaujolais spíše klesá, v zahraničí poptávka naopak roste. Vyváží se do více než sta zemí, kam putuje před stanoveným datem, aby byly láhve všude připravené k degustaci i prodeji již od půlnoci. Většina mladých vín, zhruba 85 procent, se prodá za prvních deset dní od stanoveného data.
Slabá úroda se svatomartinského nedotkla. Na pulty míří rekordní počet láhví![]() |
Ročník 2022 přinesl 16,5 milionu láhví beaujolais nouveau, naprostá většina z nich obsahovala červené víno odrůdy Gamay. Vinaři vyrábějí i bílá a růžová mladá vína, ale v Beaujolais jsou to jen jednotky procent. Zhruba 40 procent láhví beaujolais loni putovalo do zahraničí, se značným předstihem a 2,3 milionu láhví jsou největšími odběrateli Japonci. S 1,2 milionu láhví jsou na druhém místě Američané. Britové loni vypili přes 700 tisíc láhví mladého francouzského vína, píše AFP. Oblíbené je také v Kanadě nebo ve Švýcarsku.
Letos velmi ovocné
„Přestože některé vinice v srpnu a září trpěly vedrem, vína zůstávají ovocná a teplo bylo z hlediska kvality přínosné,“ říká prezident Inter Beaujolais, sdružení obchodníků s vínem AOC Beaujolais, Philippe Bardet. „Přišlo mi velmi, velmi ovocné a myslím, že velmi dobře odráží sezonu, kterou jsme měli. Velmi suché, velmi slunečné léto a velmi mírné jaro. Vynikající víno,“ řekla agentuře AFP Christine, průvodkyně po vinařstvích v Beaujeu.
„Beaujolais není vyzrálé víno, není to nóbl víno nebo něco podobného, myslím, že je to víno vhodné pro oslavu a na posezení s přáteli,“ říká devatenáctiletý student vinařství a enologie Samuel.
Producenti z Beaujolais mají od roku 1951 výjimku pro obchodování s vínem. Zatímco běžný prodej smí začít až 15. prosince, v Beaujolais se tak dlouho čekat nemusí. Vína, která nesou jasné označení, že jsou mladá, se tam mohou prodávat vždy od třetího listopadového čtvrtka.
Beaujolais nouveau je mladé červené víno, které ještě nestačilo dozrát do plné chuti. Každoročně se mladých vín v oblasti Beaujolais stočí asi 450 tisíc hektolitrů, asi třetina veškeré místní produkce.