Vývoj ceny ropy a dopady na tvorbu portfolia podílových fondů - Online chat

Foto Martin Pecka
Martin Pecka začal svou kariéru v roce 1993 v Investiční a poštovní bance, kde působil až do roku 1998, nakonec jako vedoucí oddělení Asset Management. Poté nastoupil do P.I.F. - 1. Privatizační investiční fond jako obchodní ředitel. V roce 2001 nastoupil jako portfolio manažer do společnosti PPF burzovní společnost. V kariérním postupu pak pokračoval postupem do společnosti ČP Invest. V roce 2007 přešel do firmy PPF Asset Management, kde působí na pozici portfolio manažera až do dneška. Společnost se před nedávnem přejmenovala na Generali PPF Asset Management.

Téma chatu: Investice do fondů, cena ropy

Zadávání otázek

Zadávání otázek skončilo 14.08.2008 14:00.
  • 1. Otázka od AmberDobrý den, pane Pecko. Ráda bych se zeptala, do jaké míry jsou aktuálně nabízené korunové komoditní fondy ČP Invest skutečně komoditní? Do jaké míry odráží vývoj na komoditních trzích, vers. na akciových trzích? Děkuji Vám.

    Foto Martin Pecka
    Odpověď: Investiční společnost ČP Invest nespravuje čistě komoditní fondy. Nejvíce se této chrakteristice blíží "Fond zlatý", který investuje do instrumentů přímo vázaných na cenu komodit cca ze 60%. Další vybrané akciové fondy lze spíše chrakterizovat jako sektorové. Ty investují do společností daného sektoru (např. Fond ropného a energetického průmyslu) a ceny komodit tak ovlivňují daný fond pouze zprostředkovaně.
    Martin Pecka
  • 2. Otázka od Pavel DanielZdravím vás! Jsou pro drobné investory v Česku nějak omezeny (na vstupu) možnosti nakoupit podílové listy fondů investujících do komodit, jako je ropa?

    Foto Martin Pecka
    Odpověď: Podílové listy OPF nabízené v ČR pro retailové klienty jsou schválené regulátorem a můžete je proto nakupovat bez jakýchkoliv omezení. Jejich zaměření ale má obvykle širší záběr, než je jedna komodita. Pokud máte zájem o investice do jednotlivých komodit, pak jsou na kapitálovém trhu k dispozici certifikáty nebo tzv. ETFy, které přesně kopírují cenu dané komodity. Při takovýchto investicích je ale třeba si být vědom toho, že komodity patří k nejrizikovějším aktivům na kapitálových trzích vůbec.
    Martin Pecka
  • 3. Otázka od Jiří UllspergerDobrý den pane Pecko, myslíte že pokud ropa nepůjde nahoru, že by mohla jít dolů ?Děkuji předem za odpověď

    Foto Martin Pecka
    Odpověď: V krátkodobém horizontu několika měsíců předpokládám, že pokles cen ropy bude pokračovat, protože pomalejší hospodářský růst v USA se rozšiřuje i za jejich hranice a zmírňuje tak světovou poptávku po ropě. Tento pokles již ale nebude tak strmý a jednosměrný jako v uplynulých týdnech. V dlouhodobém horizontu ale očekávám, že v okamžiku, kdy se obnoví ekonomický růst, obnoví se i poptávka po energiích a cena ropy opět půjde nahoru. Při predikci pravděpodobného vývoje ceny ropy je však potřeba vycházet nejen z obvyklých vlivů působících na ceny komodit, ale je nutné si také uvědomit, že ropa má svá specifika. Na jedné straně, podobně jako tržní cena jiných aktiv, je i cena ropy dána působením faktorů ovlivňujících vyrovnání poptávky a nabídky. Na druhé straně ovlivňují cenu ropy i některé netržní vlivy jako například politika kartelu OPEC, výrazná politická nestabilita v řadě zemí těžících ropu nebo extrémní výkyvy počasí. U všech těchto okolností reagují účastníci trhu nejen na konkrétní události a zveřejněná fakta, ale i na pouhá očekávání.
    Martin Pecka
  • 4. Otázka od PrckaJak vidíte češení kausy Investiční Poštovní banky?!

    Foto Martin Pecka
    Odpověď: Kauza IPB je složitý případ a není možné ho zhodnotit jednou větou, navíc to není téma dnešního chatu. Pokud bude příležitost někdy v budoucnu zapojit se do diskuze na téma IPB, rád se s vámi o svůj názor podělím.
    Martin Pecka
  • 5. Otázka od KarlosDobrý den pane Pecko, rád bych se Vás na něco zeptal přímo. Jde o Čez a vývoj ceny ropy. Opravdu jsou tyto dva tituly tak pevně svázané? Já si nemohu pomoci, ale tato výprodejní histerie na čezu není nic jiného než psychologie davu. Z dlouhodobého hlediska je čez mimořádně kvalitní společnost s rostoucími zisky a poklesy titulu o desítky procent díky korekci komodit se mi zdají trošku iracionální. Chápu, že zde hrají i jiné faktory, ale poslední dobou mi to připomíná náladu- pokles ropy- pokles čez- a naopak. Vím, že mi nemůžete odpovědět s nějakou zárukou, ale já mám pocit, že z dlouhodobého hlediska je čez vhodný za 1200 k nákupu.E-on s nynějším P/E jakbysmet...Děkuji

    Foto Martin Pecka
    Odpověď: Jedním z nejdůležitějších parametrů ovlivňujících cenu akcií ČEZu je bezpochyby ziskovost této společnosti a ta z velké části závisí na ceně el. energie. Její cena se vytváří na evropském energetickém trhu a jedním z významných faktorů, který ji podmiňuje, je cena ropy a jejích substitutů (plyn, uhlí, ..). Čím vyšší je cena ropy (plynu, uhlí,..) tím vyšší je i cena el. energie a naopak. Čez díky tomu, že jeho náklady na výr. el. energie jsou nižší než je evropský průměr, má trvale komparativní výhodu oproti většině evropských výrobců el. energie a díky velkému podílu jaderných elektráren pak tato jeho výhoda (nižší náklady) při růstu ceny el. energie ještě roste, neboť náklady na výrobu v jaderných elektrárnách jsou díky dlouhodobým kontraktům na dodávky paliva stabilní. Z výše uvedeného vyplývá, že situace kdy roste cena ropy, a tím i elektrické energie, je pro ČEZ příznivější než opačný vývoj. Ale je třeba si uvědomit, že to je pouze jeden, i když velmi důležitý, z celé řady faktorů ovlivňujících cenu akcií.
    Martin Pecka
  • 6. Otázka od PavelDobry den. Vyvoj ceny ropy uzce souvisi s cenami akcii...chtel bych se Vas zeptat na Vas nazor na oceneni akcii AMO Ostrava...dle vyjadreni jeho zastupcu negativne ovlivnila jejich zisk prave cena vstupu, predevsim komodit...toto bylo kompenzovano zvysenim cen oceli predevsim ve 2.Q letosniho roku....zisk materske spol. vzrostl o vice nez 100%..Vase skupina vlastni vyznamny balik akcii AMO Ostrava, ktery zaroven blokuje moznost vyvlastneni majoritnim akcionarem...uvazujete napriklad o nejake verejne nabidce odkupu pro drobne ceske akcionare a pote o prodeji celeho baliku ? Vim,ze Vase skupina patri k tem solidnejsim na nasem trhu a toto by bylo investorskou verejnosti velmi pozitivne vnimano a navic by Vam to zcela jiste prineslo i dalsi zajimavy dodatecny zisk...Jiste vite jakou maji akcie teto spolecnosti skutecnou cenu...jen pri prostem srovnani s akt. cenou na trhu s materskou spolecnosti to vychazi na minimalne 11 000 CZK a jeji akcie po vysledcich za 1. Q dale rostou a obdrzeli nejedno zvysene doporuceni...Vase skupina podnika ve velke mire v CR a vyse uvedena nabidka odkupu by byla myslim velice dobrou reklamou a take jakymsi aktem sounalezitosti ceskych mensinovych akcionaru...dekuji za odpovedi

    Foto Martin Pecka
    Odpověď: Omlouvám se, ale výše uvedená akcie není v portfoliu ani jednoho fondu ČP Investu, takže Vám k ní nemohu poskytnout žádné informace.
    Martin Pecka
  • 7. Otázka od Standa Z.Zdravím Vás pane Pecko. Napřed k ropě. Není to zase tak dávno, kdy ropa neměla využití a byla považována za " to svinsto, které nám zněčišťuje studny". :-) . Chci tím ve zkratce říci, že i když nebude ropa, bude jiný zdroj, či zdroje. Otázka č.1. Nezvažujete rozšíření (navýšení)portfolia např. fondu ropného o společnosti zabývající se výzkumem či vývojem alternativních zdrojů, energií...??? Druhý dotaz směřuje ke správě portfolia. Např. společnost PetroChina, ISIN US71646E1001. Za poslední rok ztratila cca 20%. Nebo Sinopec Shanghai, ISIN US82935M1099, který ztratil cca. 50% na dnešních 20,93 EUR. ( jedná se o společnosti, které jsou součástí Fondu ropného a energetického). Kdy portfolio manažer řekne: " Tak, tyto akcie nesplnily očekávání, loučíme se s vámi" ??

    Foto Martin Pecka
    Odpověď: Odpověď č.1: ve Fondu ropného a energetického průmyslu jsou společnosti zabývající se alternativními zdroji zastoupeny již cca 2 roky, nicméně vzhledem k investiční strategii tvoří pouze malý doplněk portfolia. Pokud máte zájem o tento typ investic, pak ČP Invest má nabídce "Fond živé planety" kde jsou alternativní zdroje zastoupeny cca 1/3 portfolia. Odpověď č.2: hodnotit portfolio na základě jednoho nebo dvou titulů nemá smysl. Pokud jste v portfoliu objevil společnost, která za rok ztratila cca 50%, jistě jste tam také objevil tituly, které za poslední měsíce vyrostly v řádech desítek procent. Ze statického výpisu portfolia není patrné, jakou má titul pořizovací cenu, zda nebyl během roku několikrát nakoupen a prodán. Důležitá je také samozřejmě i jeho váha na celkovém majetku fondu. Navíc prodávat akcie po poklesu bývá jedna z nečastějších investorských chyb.
    Martin Pecka
  • 8. Otázka od Miroslav KoplíkDobrý den.Mám dotaz na těžbu ropy.U kterých zemí předpokládáte v nejbližších dvou až tří letech pokles těžby ropy a u kterých naopak růst? Děkuji za odpověď.

    Foto Martin Pecka
    Odpověď: Země, u nichž k ropnému zlomu (stagnace, respektive pokles těžby)již došlo nebo dojde v následujících cca 3 letech (pouze významní těžaři):USA, Mexiko, Venezuela, Nigérie, Velká Británie, Norsko, Čína, Rusko. Země, které ještě mají potenciál v následujících letech udržet nebo zvyšovat těžbu ropy: Saudská Arábie, Kanada, Spojené Arabské Emiráty, Kuvajt, Irán, Irák, Brazílie, Libye, Angola. Tyto odhady vycházejí z aktuálních dat týkajících se dosud objevených zásob ropy, těžební kapacity, předpokládaných investic do ropných polí atp. V průběhu času samozřejmě dochází ke zpřesňování těchto dat.
    Martin Pecka
  • 9. Otázka od Petr VorlíčekDobrý den, analytici v současné době předpovídají pokles ceny ropy pod 100 USD. (přes nedávné prognózy ceny u 200USD) Při analogii s akciovými trhy bych očekával prudký výprodej komodity se spekulací na vliv zpomalení ekonomiky (což se asi děje) s následným nástupem do pozice při vědomí trvalé vysoké, jistě opět brzy rostoucí poptávky bez alternativy a nejistých těžbyschopných zásobách ve světě. Délku a vážnost ochlazení ekonomického růstu nelze doposud seriozně predikovat. Lze tedy očekávat, že cena ropy bude v nejbližších měsících podobně volatilní, jako akcie?

    Foto Martin Pecka
    Odpověď: Co se týká volatility cen ropy, tak očekávám, že v následujících měsících bude její volatilita velmi vysoká, vyšší než u akcií. Kromě důvodů, které jste vyjmenoval, bude cenu ropy ovlivňovat i geopolitické napětí (nově rozšířené o kavkazský region), a také již začala hurikánová sezóna. Jinak souhlasím s tím, že v okamžiku, kdy se obnoví ekonomický růst, opět se obnoví i napětí mezi nabídkou a poptávkou a cena ropy poroste viz. odpověď č.3.
    Martin Pecka
  • 10. Otázka od stanislav klimDobrý den ,chtěl jsem se zeptat,kde by se dalo zjistit ceny akcii spolecnosti schell když vstupovala na trh a jaké hodnoty má dnes. Dekuji za odpověď

    Foto Martin Pecka
    Odpověď: V informační databázi společnosti Bloomberg jsou k dispozici data o této společnosti od roku 1988, kdy stála cca 100GBp. V roce 2005 došlo ke spojení společností Shell Transport&Trading a společnosti Royal Dutch Petroleum, nově vzniklá společnost se obchoduje pod jménem Royal Dutch Shell. V době spojení (červenec 2005) obou společností se Shell Transport&Trading obchodoval za 520GBp.
    Martin Pecka
  • 11. Otázka od markyDobrý den, co říkáte hospodářským výsledkům ČEZu, jak se na nich podepsal vývoj cen komodit, co taková míra zisku vypovídá o trhu s elektřinou? Děkuji za odpovědi.

    Foto Martin Pecka
    Odpověď: Výsledky společnosti ČEZ hodnotím pozitivně. Společnost na provozní úrovni výrazně překonala tržní konsensus a management společnosti v reakci na výborné výsledky zvýšil odhady EBITDA a čistého zisku pro celý letošní rok, což vytváří prostor pro zvýšování cílových ceny. Dopad vývoje cen komodit resp. ceny el. energie viz. odpověď č.5.
    Martin Pecka
  • 12. Otázka od Mareš PavelDobré odpoledne, mám otázku. V souvislosti s cenou ropy se neustále hovoří o spotřebě pohoných hmot a potřebě najít jiný zdroj pro jejich výrobu. Kolik se vlastně spotřebovává ropy na výrobu pohoných hmot v % z celkové těžby? Děkuji.

    Foto Martin Pecka
    Odpověď: Přibližně 45% vytěžené ropy se zpracovává na benzín, z 19% se vyrábí nafta a 8% je letecký benzín. I když část nafty se spotřebuje jako topivo (tzv. topný olej), je patrné, že téměř 70% vytěžené ropy se spotřebuje v dopravě.
    Martin Pecka
Děkujeme za vaše dotazy a těšíme se na další online diskuze.
Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.