Hana Ansorgová online - Online chat

Foto Hana Ansorgová
Hana Ansorgová
se věnuje marketingu a komunikaci od roku 2003, kdy postupně pracovala jako tisková mluvčí a vedoucí útvaru PR pro stavební společnosti PSJ holding a Hochtief. Od roku 2007 pracuje jako manažerka komunikace a tisková mluvčí společnosti ASEKOL, kolektivního systému pro zpětný odběr a recyklaci elektrozařízení. ASEKOL zastupuje výrobce a dovozce spotřební elektroniky a výpočetní techniky a plní za ně zákonnou povinnost postarat se o vysloužilá elektrozařízení. Vybudoval tedy sběrnou a recyklační síť a v neposlední řadě se podílí na zvýšení informovanosti spotřebitelů o zpětném odběru. Hlavním úkolem Hany Ansorgové je tedy komunikační a marketingová podpora rozvojových projektů a vzdělávací a osvětové kampaně pro spotřebitele.

Téma chatu: Ekologie a recyklace

Zadávání otázek

Zadávání otázek skončilo 06.11.2008 14:00.
  • 1. Otázka od Viktor HartlJe špatně, že to hážu do popelnice?

    Foto Hana Ansorgová
    Odpověď: Je to špatně. Když vyhodíte vysloužilý spotřebič do popelnice – tedy do směsného odpadu, skončí na skládce, nebo ve spalovně. Již tedy nebude možné získat druhotné suroviny a vrátit je do výrobního cyklu. A zanedbatelná nejsou ani rizika úniku nebezpečných látek.
    Hana Ansorgová
  • 2. Otázka od JirkaDobrý den, chci se zeptat, zda hrozi recyklaci elektrozařízení větší zapojení lidí? Tedy, zda za zlikvidování starých přístrojů budou muset platit víc?

    Foto Hana Ansorgová
    Odpověď: Osvětou naopak usilujeme o co největší zapojení spotřebitelů do zpětného odběru. Při nárůstu sbíraného množství se snižují jednotkové náklady, tzn. objem prostředků vynaložených na recyklaci roste, ale v přepočtu na jednotku můžeme výši nákladů zachovat, nebo dokonce snížit. Za dobu svého působení snižoval ASEKOL poplatky již několikrát, další snížení připravujeme k 1. lednu 2009.
    Hana Ansorgová
  • 3. Otázka od LidumilMám jednu politickou? Kdo fandí více "zeleným" nápadům v tomto duchu? Socani, nebo pravičáci? díky

    Foto Hana Ansorgová
    Odpověď: Má-li zpětný odběr, jako systém sběru fungovat, musí být nezávislý na aktuálním rozložení sil mezi pravicí a levicí. Zárukou je kvalitní zákonná úprava. Ta současná je bohužel nejednoznačná a umožňuje různé výklady. Potřebu změny si uvědomují všichni.
    Hana Ansorgová
  • 4. Otázka od HonzaZdravím vás. Slyšel jsem, že elektroparky, které likvidují starý odpad jsou dobrou investiční příležitostí, Je to tak?

    Foto Hana Ansorgová
    Odpověď: Elektroodpad je momentálně nejrychleji rostoucím druhem odpadu. Celosvětově nyní tvoří až 5 % hmotnosti pevného domácího odpadu, téměř jako plastové obaly. V zemích Evropské unie, kde se v domácnostech ročně vyprodukuje asi 8 milionů tun elektroodpadu, roste objem elektronického odpadu tempem 3 až 5 % ročně, skoro třikrát rychleji než celkový objem odpadu. Rozvojové země dokonce předpokládají, že produkce jejich elektroodpadu se do roku 2010 ztrojnásobí. Experti odhadují, že v souladu s růstem prodeje elektroniky se jen za rok 2020 bude Evropská unie muset vyrovnat s téměř 11 miliony tun elektroodpadu. O deset let později už roční produkce stoupne téměř na 14 milionů tun. K tomu je třeba přičíst ještě další zhruba tři miliony tun elektroodpadu pocházejícího od organizací a firem. Perspektiva demontážní dílny, nebo přímo zpracovatelského závodu je závislá na efektivním fungování sběrné sítě. Výsledky sběrné sítě ASEKOLU meziročně stále strmě rostou (rozdíl mezi rokem 2006 a 2007 činil 58%).
    Hana Ansorgová
  • 5. Otázka od KlarysaDobrý den paní Ansorgová, chtěla bych se zeptat, zda uvedených stanic, jako je ta vaše, je v ČR dostatek a zda se budou v nejbližší budoucnosti rozšiřovat? A kolik stojí provoz, či vybudování takové stanice?

    Foto Hana Ansorgová
    Odpověď: Nerozumím přesně termínu „stanice“. Pokud máte na mysli místa, kam je možné odevzdat vysloužilé spotřebiče, sběrná síť ASEKOLU čítá více než 600 sběrných dvorů po celé ČR, téměř 1400 prodejen a servisů elektro, v malých obcích odebíráme spotřebiče odevzdané prostřednictvím tzv. mobilních svozů, to jsou ony velkoobjemové kontejnery, které samosprávy přistavují pravidelně pro občany, aby se mohli zbavit objemného a nebezpečného odpadu, ale také starých spotřebičů. (sběrná místa najdete na: http://www.asekol.cz/sberna-mista.html)Lidé třídí, když je to pro ně jednoduché, proto nyní testujeme v několika městech (včetně krajských měst Karlovy Vary a Olomouc) červené stacionární kontejnery na drobné elektro – můžete se s nimi setkat vedle kontejnerů na papír, plasty a sklo. Téměř ve 2000 malých obcích máme rozmístěny tzv. E-boxy. Jsou to sběrné nádoby na drobné spotřebiče do interiéru. V malých obcích tak s malými spotřebiči (mobilním telefonem, myší, klávesnicí, nebo třeba rádiem) nemusíte půl roku čekat na mobilní svoz.Pokud máte na mysli demontážní dílny, nebo zpracovatele, to jsou naši dodavatelé. V současné době spolupracujeme s 25 společnostmi, z toho je 12 chráněných dílen. Tím dostává recyklace elektrozařízení další sociální rozměr.
    Hana Ansorgová
  • 6. Otázka od dAmenonCo akce Asekolmánie ? Je tato akce pro Vás rentabilní ? Jaký je potom poměr nákladu a zisku u ekologické likvidace takového monitoru nebo televize, že je můžete ještě podpořit akcí s 500Kč šekem ?

    Foto Hana Ansorgová
    Odpověď: Cílem akce je především osvěta. Snažíme se naučit spotřebitele využívat prodejny elektrospotřebičů jako místa zpětného odběru - tedy odevzdávat starý spotřebič při nákupu nového.Akce s názvem Recyklománie neovlivňuje ekonomiku provozu, protože v rámci časově omezené akce se jedná o jednotky tisíc kusů odebraných televizorů a počítačových monitorů, Asekol ročně sbírá stovky tisíc kusů.
    Hana Ansorgová
  • 7. Otázka od HonzaDobrý den. Pan Ansorge ze spol. Vodafone je Váš příbuzný? Myslíte si, že výkupní cena za likvidaci není nízká? Děkuji

    Foto Hana Ansorgová
    Odpověď: Jestliže se ptáte na ceny, za které pro ASEKOL dodavatelé demontují a recyklují spotřebiče, pak je to cena, která vychází z nabídky a poptávky. Pravidelně totiž vypisujeme výběrová řízení na dodavatele.Ptáte-li se na výši příspěvků na recyklaci (tedy na částky, které platíte při nákupu nového spotřebiče), konkrétní částky vychází z poměrně velmi komplikovaných kalkulací současných a budoucích nákladů. To vše pod bedlivým dohledem našich zakladatelů a klientů, tedy výrobců a dovozců elektrozažízení.
    Hana Ansorgová
  • 8. Otázka od Fajfr MarekJe morální "ekologie" propojená s ekologií odpadů a smogu?

    Foto Hana Ansorgová
    Odpověď: Nejsem si jistá, jestli rozumím Vaší otázce.Zřejmě máte na mysli konzumní chování spotřebitelů. Je to tak, že systém zpětného odběru elektrozařízení vznikl jako důsledek zkracování "životního cyklu výrobku". Spotřebiče morálně zastarávají v současnosti stále rychleji. Tím spíše musíme usilovat, aby se materiály z těchto spotřebičů stávaly alespoň druhotnými surovinami a nehrozily ekologické zátěže.V odpovědi č.4 jsou naznačené trendy ze zahraničí jednoznačně. V ČR se již nyní ročně prodá přibližně stejné množství elektrospotřebičů, jako ve Skandinávii, kde dosahují ve sběru nejlepších výsledků.Za rok 2008 bychom v České republice měli vybrat a recyklovat 4kg na každého obyvatele. Na severu Evropy se k recyklaci dostane 3x - 4x více vysloužilých spotřebičů.
    Hana Ansorgová
  • 9. Otázka od Karel RysavyMa smysl (ekonomicky) stary elektrospotrebic astecne rozebrat a po castech ho potom prodat do vykupu?

    Foto Hana Ansorgová
    Odpověď: Nemá, současně může dojít k ohrožení zdraví lidí a úniku nebezpečných látek do okolí.
    Hana Ansorgová
  • 10. Otázka od JelimanekZdravim a preji hezky den,jak se zmenil sber ekologickeho odpadu za poslednich 20 let.. Lze to porovnat s dobou predlistopadovou ? dekuji

    Foto Hana Ansorgová
    Odpověď: Zásadní změna nastala v roce 2005, v srpnu, kdy vešla v platnost novela zákona o odpadech. Před tímto datem byla zodpovědnost na obcích, novela zákona přenesla povinnost na výrobce a dovozce elektrozařízení. Proto si výrobci a dovozci založili kolektivní systémy, které za ně tyto zákonné povinnosti plní.Před novelizací zákona o odpadech bylo na vysloužilé spotřebiče pohlíženo, jako na odpad, z části jako na nebezpečný odpad. To s sebou neslo specifické nároky na evidenci a skladování. Po novelizaci nejsou vysloužilé spotřebiče sbírané prostřednictvím zpětného odběru nebezpečným odpadem.Nezanedbatelný je finanční rozměr zpětného odběru z pohledu obcí. Dříve nesly náklady na sběr a recyklaci obce. Nyní jsou to právě výrobci a dovozci (prostřednictvím kolektivních systémů), kdo proces financuje. S obcemi spolupracujeme při zřizování sběrných míst a za tuto spolupráci je honorujeme paušálními příspěvky a zároveň obce motivujeme i bonusy v závislosti na míře sběru elektrospotřebičů v konkrétní obci.
    Hana Ansorgová
Děkujeme za vaše dotazy a těšíme se na další online diskuze.
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.