Cianews.cz (ČIA)
Makroekonomika  |  22.09.2004 16:11:10

Sobotka: Rozpočet projde i se zvýšením platů policistů



O 10,4 procenta vzroste v příštím roce objem peněz určených na platy státních zaměstnanců. Pokud však poslanecká sněmovna odloží účinnost zákona o zvýšení platů příslušníků ozbrojených složek, jak pravděpodobně budou požadovat lidovečtí poslanci, bude činit nárůst platů ve veřejné sféře pouze 5,2 procenta. "Podle mého názoru se poslancům KDU-ČSL nepodaří zvýšení platů oddálit. Pokud to chtěli udělat, měli s koaličními partnery začít jednat před několika měsíci, kdy z toho ještě nebylo politické téma," řekl dnes ministr financí Bohuslav Sobotka.

Na platy státních zaměstnanců by v příštím roce mělo plynout 117,985 miliardy korun, bez zvýšení platů v ozbrojených složkách 112,8 miliardy korun. V případě, že lidovečtí poslanci se svou iniciativou uspějí, nemá vláda návrh, jak s dodatečnými 5,1 miliardy korun naloží. "Pokud se platy v ozbrojených složkách příští rok nezvýší, bude záležet na poslancích, zda o tuto částku snížíme schodek rozpočtu či bude využita na jiný účel," řekl Sobotka.

Z ostatních rozpočtových priorit se vláda rozhodla vyhovět vysokému školství, které dostane příští rok o deset procent více než letos. Výdaje na vědu a výzkum vzrostou o 12,2 procenta. Naopak o 4,2 procenta by podle plánů vlády měly v roce 2005 klesnout výdaje na nemocenskou, sociální dávky, a podpory v nezaměstnanosti budou vyplaceny v objemu o 5,4 procenta nižším, než letos. Právě mandatorní výdaje jsou podle Sobotky největší výzvou pro vládu, a v této oblasti bude vláda hledat nejvíce úspor i v budoucnu.

Podle plánů vlády by deficit státního rozpočtu měl příští rok dosáhnout 83,6 miliardy korun, což znamená jeho meziroční snížení o 31,4 miliardy. V návrhu rozpočtu však poprvé nejsou zahrnuty výdaje na krytí ztráty České konsolidační agentury, které v roce 2005 dosáhnou 19 miliard korun. Vláda schválila pro rok 2005 výdaje ve výši 908,4 miliardy korun a příjmy 824,8 miliardy korun.

-vp-, -td-




© ČESKÁ INFORMAČNÍ AGENTURA, s.r.o. Zpravodaj.cz využívá agenturní zpravodajství České informační agentury, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdroju ČIA je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČIA.
Hodnocení článku: 10 | 8 | 6 | 4 | 2 | 0



K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688