Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  30.08.2004 16:45:11

Sobotka čeká větší zájem o ČTel !

Podle ministra financí Sobotky bude zájem investorů o 51% státní podíl v Českém Telecomu ve srovnání s neúspěšnou privatizací v roce 2002 větší.

Pro větší zájem hovoří tři základní faktory:
1) telekomunikační společnosti jsou v lepší finanční situaci
2) ČTel zlepšil své hospodaření a výsledky
3) nákup 49% akcií Eurotelu a odchod KPN a Swisscom z ČTel zjednodušilo akcionářskou strukturu.

Tyto faktory podle našeho názoru identifikoval privatizační poradce, kterým je konsorcium CSFB a ČS, a nelze než s nimi (faktory) souhlasit.

Západoevropské telekomunikační společnosti se v předchozích 2-3 letech soustředily na snižování dluhu, prodej nepotřebných aktiv, omezení investic a snižování nákladů. Výsledkem je lepší ziskovost, silnější cash flow a nižší zadlužení, které opět otevírají prostor pro potenciální akvizice. Zároveň se snižuje počet firem, které lze v regionu střední a východní Evropy získat, přičemž Český Telecom a Eurotel jsou jedny z nezajímavějších společností. Kombinace těchto faktorů hovoří ve prospěch zájmu o ČTel.

Nákup 49% akcií Eurotelu od konsorcia Atlantic West zjednodušilo prodej Českého Telecomu, protože konsorcium mělo předkupní právo na 51% podíl kontrolovaný ČTel. Totéž platí pro rozhodnutí konsorcia KPN a Swisscom prodat 27% podíl získaný při částečné privatizaci společnosti. Potenciální zájemci budou nyní jednat pouze s českým státem bez nutnosti dalších jednání s významnými minoritními akcionáři ČTel a Eurotelu.

Podle našeho názoru mohou mít z telekomunikačních operátorů zájem TDC (projevuje zájem dlouhodobě), Swisscom (po neúspěšném jednání o Telekom Austria), France Telekom a s menší pravděpodobností Deutche Telekom nebo British Telecom. Z mobilních operátorů již potvrdil zájem Vodafone, kterému v portfoliu chybí Česká republika, a očekáváme také zájem Orange. Stejně jako před dvěma lety se však budou o privatizaci velmi zajímat také finanční investoři, které láká velmi silné cash flow a zároveň velmi nízké zadlužení obou společností a prostor pro úspory v segmentu pevných linek. V konečném výsledku by o 51% podíl mohla soutěžit 3-4 konsorcia složená opět z telekomunikačních firem a finančních investorů.

Z pohledu minoritních akcionářů – ale stejně tak státu - považujeme za velmi důležité, že ministr Sobotka bude prosazovat jako hlavní kritérium cenu a zároveň maximálně transparentní způsob prodeje. Tyto dva faktory jsou klíčové, protože výsledky většiny předchozích privatizací byly podle našeho názoru špatné a to právě z důvodu zvolené metody a kritérií pro výběr vítěze.

Meziresortní privatizační komise by podle Sobotky měla být sestavena v září. Jejím prvním úkolem bude doporučit vládě nejlepší způsob prodeje – tedy buď přímý prodej nebo umístění akcií přes kapitálový trh. Očekáváme, že vláda zvolí přímý prodej, přičemž k tomuto rozhodnutí by mělo dojít na přelomu září a října. Kombinace obou metod není podle našeho názoru možná. V tom případě by podle Sobotky vláda oficiálně otevřela soutěž do konce tohoto roku, protože ministr financí nevidí důvod pro netrpělivost a rychlý průběh soutěže.

Akcie ČTel na zprávu nereagovaly a stagnovaly na úrovni 329 . Ministr financí nepřinesl žádné nové informace a trh již v ceně zohlednil načasování privatizace i možný zájem investorů.

AUTOR: Jan Schiesser

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie v ČR:

Út 11:01  Měsíční report Photon Energy Research (Česká spořitelna)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688