Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Makroekonomika  |  21.07.2004 10:28:32

Projev šéfa Fedu Alana Greenspana

Šéf Fedu Alan Greenspan včera ve svém vystoupení z větší části naplnil očekávání trhu: upozornil na silný růst ekonomiky a řekl, že ek. expanze vstoupila do své udržitelné části, že signály růstu zaměstnanosti jsou zřetelnější a že firmy jsou méně opatrnější v případě investic. Fed také potvrdil snahu zvyšovat úr. sazby spíše mírnějším tempem. Greenspan také podle našeho očekávání odmítl spekulovat nad tím, že by došlo ke zpomalování ek. růstu (domníváme se, že jde o korekci, příští měsíce by z pohledu ek. růstu měly být opět silné). Překvapením však jsou zejména Greenspanovy komentáře k inflaci: Greenspan sice podle očekávání řekl, že vliv na zvýšení inflace měly i tranzitivní faktory (drahá ropa apod.), současně však je důvodem také silnější růst poptávky; Greenspan také řekl, že kvůli monetární expanzi inflace může dále vzrůst; řekl také, že není jisté, zda konkurence dokáže bránit růstu inflace. Zvyšování cen firmami bylo vedeno snahou posílit zisky a nikoliv krýt náklady. Greenspan také naznačil, že o dalším vývoji monetární politiky rozhodne ek. vývoj, přesto více hovořil o možnosti výraznějšího zvyšování úr. sazeb. O možnosti přestávky ve zvyšování úr. sazeb zřejmě nebylo vůbec referováno. Stimul expanzivní monetární politiky od roku 2001 je stále méně potřeba", řekl také Greenspan. Optimistické komentáře pomohly k růstu cen akcií, ceny dluhopisů však ze stejného důvodu a hlavně kvůli opatrným zmínkám o inflaci oslabily. Ceny dluhopisů mají určitě v delším horizontu další velký prostor k oslabení. Devizový trh reagoval oslabením eura k dolaru o 0,4%, celkově pak včerejší oslabení eura dosáhlo 1,1%. Prozatímní silný růst eura vůči dolaru z předchozích dnů by měl pokračovat alespoň tím, že dojde k opakování pokusu o překonání 1,248; zde očekáváme selhání a dlouhodobě předpokládáme posilování dolaru na 1,1 USD/EUR do konce roku; případný úspěch na 1,248 USD/EUR by vedl k revizi očekávání na 1,3 USD/EUR do konce roku. Růst cen akcií by měl dále pokračovat na základě dobrého fundamentu ekonomiky. Předpokládáme, že Fed zvýší úr. sazby v srpnu o 25bps, do konce roku celkově o cca 100bps; Nadále předpokládáme nebezpečí, že Fed bude muset občas zvýšit úr. sazby i více než o 25bps.; Projekce Fedu na tento a příští rok jsou příznivé: Fed čeká růst HDP tento rok o 4,5-4,75% a příští rok o 3,5-4,0%

AUTOR: Josef Kvarda
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Makroekonomika:

St   9:00  Konjunkturální průzkumy - duben 2024 ČSÚ (ČSÚ)
St   8:56  Ranní okénko - PMI data optimismus nedodala Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
St   8:01  Nálada německých průmyslníků se dále zlepší (Ranní zpráva z finančního trhu) Investiční bankovnictví (Komerční banka)

Přečtěte si také:

18.07.2012Cena ropy zamířila po projevu šéfa Fedu nahoru X-Trade Brokers (X-Trade Brokers )
29.08.2011Projev šéfa Fedu uklidnil trhy Research (Česká spořitelna)
14.07.2011Projev šéfa Fedu B. Bernankeho srazil dolar na slabší hodnoty Dealingové oddělení (Citfin - Finanční trhy a.s.)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688