Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  29.06.2004 13:42:17

EURO: Vostrý soudí, že dorazí peníze z Ázerbajdžánu

Boris Vostrý
S Koženým se nebavím
Bývalý šéf Harvardů soudí, že dorazí peníze z Ázerbájdžánu


 

EURO: Jste viněn z toho, že jste vyvedl z Harvardského průmyslového holdingu (HPH) peníze do kyperské společnosti Daventree.
VOSTRÝ: Harvardské společnosti vytvořily v polovině roku 1996 se Strattonem Michaela Dingmanna společnost Daventree. Tam byla převedena všechna aktiva harvardských fondů a Sklo Unionu Teplice. Majorita v Daventree zůstala Harvardům. To je podstata obvinění. Nedomnívám se, že převod majetku do dceřinné společnosti je trestným činem a proto se budu dál bránit.

EURO: Vy tedy tvrdíte, že samotným převodem majetku nebyli akcionáři poškozeni?
VOSTRÝ: Samozřejmě. Navíc o škodě nelze vůbec hovořit, neboť není zatím jasné, jak kauza ekonomicky dopadne. V majetku Daventree byla ropná společnost Sidanko a kupony pro ázerbájdžánskou kuponovou privatizaci. Sidanko je vyřízeno a Daventree získalo peníze. Nyní je otázkou, jak dopadne Ázerbájdžán. My jsme zahájili jednání s americkými společnostmi, které v něm také utrpěly ztráty. Jde především o AIG, největší pojišťovnu na světě, a Omega Investment, což je velmi významný fond. Ázerbájdžán vydal kdysi opce pro cizince a tím připustil investování zahraničních osob v kuponové privatizaci. Na tom stojí i naše žaloba, kterou jsme podali před dvěma lety v New Yorku na ázerbájdžánskou vládu, která nakonec uskutečnila privatizaci zcela jiným způsobem, než který byl původně avizován. Do privatizace měl jít všechen státní majetek, ale v praxi to byly jen velice malé a nevýznamné podniky. Je to stejné, jako kdyby Václav Klaus vyzval občany na počátku devadesátých let, aby si koupili kuponové knížky a pak v privatizaci nabídl jen pár restaurací. Všechny potenciální výnosy z této žaloby jsou postoupeny do takzvaného Trustu, jehož podílníky jsou všichni akcionáři Harvardského průmyslového holdingu.

EURO: Existuje nějaká souvislost mezi touto žalobou na ázerbájdžánskou vládu a žalobou amerických investorů na Viktora Koženého, která se také týká investic v Ázerbájdžánu?
VOSTRÝ: Neexistuje žádná souvislost. Jeho spor je veden v Londýně a já o něm nemám mnoho informací. Tržní hodnota kuponů, které držíme, je deset milionů dolarů. Náš požadavek na odškodnění činí 300 milionů dolarů, z čehož by zhruba dvě třetiny měly doputovat k českým akcionářům. Zbytek představuje podíl amerických investorů ve společnosti, s níž jsme v Ázerbajdžánu podnikali. Čeští akcionáři by se k penězům dostali prostřednictvím Trustu 2, v němž jsou uloženy zmíněné kupony.


 

Plné znění rozhovoru Pavla Párala v týdeníku EURO 26/2004 a v elektronickém informačním servisu Euro24

Poznámka redakce Zpravodaje:
Přetištěné znění reakce p.Častorála z deníku Právo naleznete v reakci Reakce Častorála na článek Vostrého v týdeníku Euro

 

Informační servis Euro24 je denní, nezávislé a komplexní elektronické zpravodajství ze světa českého byznysu, ekonomiky a politiky.
Jednostránkové zpravodajství a přehled denního tisku je vydáváno každý pracovní den v 8 hodin. Je zasíláno v PDF formátu na osobní e-mailovou adresu, zároveň je pod vaším jménem a heslem k dispozici také na www.euro.cz. Horké aktuality jsou rozesílány během dne krátkými textovými zprávami (SMS) a e-mailem.
Součástí služby Euro24 jsou i její databáze, které obsahují veškeré zpravodajství od počátku vydávání a přístup do archivu týdeníku EURO od jeho prvního vydání v roce 1998.

Pro více informací nás, prosím, kontaktujte telefonicky na čísle 724 358 497 nebo 251 026 155. Případně e-mailem na adrese Euro24@euro.cz 



Více k celé kauze HPH se dozvíte v rámci naší mimořádné dlouhodobé přílohy:

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688