Cianews.cz (ČIA)
Důchody a penzijní  |  16.06.2004 18:00:03

Z penzijních fondů nejvíce zhodnotil peníze ČSOB PF Progres



Nejvyšší zhodnocení z tuzemských penzijních fondů připsal svým klientům ČSOB Penzijní fond Progres. Zákazníkům dá stejně jako předloni 4,3 procenta. ING Penzijní fond klientům loni zhodnotil vklady o čtyři procenta, což je přibližně stejně jako v roce 2002. Nejvýraznější pokles v připsaném zhodnocení zaznamenal Penzijní fond Komerční banky. Ten za loňský rok připsal 3,4 procenta, což je meziročně o 26 procent méně.

Zatímco penzijní fond Progres ze skupiny ČSOB mohl díky své profilaci vyplatit vysoké zhodnocení, konzervativní ČSOB Penzijní fond Stabilita připíše pouze 2,3 procenta. Tento úrok je u velkých fondů nejnižší, zároveň představuje meziroční pokles o 23 procent.

Pokles připsaného zhodnocení zaznamenala naprostá většina ostatních tuzemských penzijních fondů. Penzijní fond České spořitelny zhodnotil prostředky o 2,64 procenta. Klienti fondu tak dostanou o čtvrtinu méně něž v roce 2002. Penzijní fond České pojišťovny zaznamenal pokles vyplaceného zhodnocení o pět procent na 3,1 procenta, přestože vyplatil 95 procent svého zisku. Zákazníci ANB Amro Penzijního fondu, který nyní patří do skupiny České pojišťovny, získají za rok 2003 úrok ve výši 3,34 procenta.

Credit Suisse Life & Pensions penzijní fond, který je zatím největším tuzemským penzijním fondem, drží poslední dva roky zhodnocení na úrovni 3,4 procenta. Podle zástupců penzijních fondů není v současné době možné odhadnout, jakého zhodnocení se klienti fondů dočkají v letošním roce. "Již máme nějaký obraz toho, jak se pohybují naše investice. Zatím však není jasné, které budou realizovány a které ne," uvedl ředitel marketingu Penzijního fondu České pojišťovny Petr Brousil.

Největším penzijním fondem v České republice je v nyní jak podle počtu zákazníků, tak podle objemu spravovaného majetku, Credit Suisse Life & Pensions penzijní fond. Ten spravuje aktiva v objemu 20,2 miliardy korun a má 604 tisíc klientů. Po sloučení obou fondů vlastněných Českou pojišťovnou, které by se mělo uskutečnit ještě letos, však Credit Suisse vznikne velká konkurence s více jak 700 tisíci klienty a aktivy ve výši 20 miliard korun.

-vp-, -kaj-




© ČESKÁ INFORMAČNÍ AGENTURA, s.r.o. Zpravodaj.cz využívá agenturní zpravodajství České informační agentury, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdroju ČIA je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČIA.
Hodnocení článku: 10 | 8 | 6 | 4 | 2 | 0



K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688