Proventus Finance a.s. (Proventus Finance a.s.)
Investice  |  16.06.2004 10:19:28

Proventus Finance - souhrn 15.6. na trzích USA


Greenspan a CPI upokojili trh

Nejhorší obavy trhu o inflaci se v úterý nevyplnily a to otočilo ceny akcií zpátky na vzestupný trend. Ale rally s průběhem dne sláblo. DJIA skončil nahoře jen o 40 bodů veden Microsoftem, Alcoou a Merckem, které vzrostly od 1,5% do 2,1%. Ceny akcií Intelu také vzrostly o více než 1,5%. Obecně to byl velmi dobrý den pro technologické akcie. Z řady vystoupila firma Gateway, jejíchž akcie vystřelily nahoru o 20% po oznámení výhledu rostoucích prodejů počítačů. Dalším vítězem byl Oracle, jehož akcie se vyšplhaly o 2% po oznámení zisku. Hodnota zisku na akcii činila 19 centů, což je v souladu s předpoklady analytiků. Nasdaq skončil výše o 1% navzdory postupnému slábnutí, ale uzavřel pod hranicí 2000 bodů. Velmi očekáváná zpráva o inflaci, dorazila ve víceméně předpokládané podobě.

Šéf Fedu, Alan Greenspan, později uhladil naježenou srst investorů na Wall Street, když odpoledne ohlásil, že agresivní zvýšení úrokových sazeb nebude nutné ke zkrocení inflace. Greenspan řekl: „Náš společný názor je, že inflační tlaky nejsou tak vážnou starostí pro nadcházející období.“ Pokud se však situace otočí, akomodativní politika bude opět na programu.

Proč tedy v odpoledních hodinách následoval pokles? Pravděpodobnou příčinou jsou další teroristické hrozby. Řeči o umírněném přístupu k nárůstu úrokových sazeb by mohly znamenat nárůst o čtvrt procentního bodu na konci tohoto měsíce a podobné pohyby v nadcházejících obdobích. Fed nebude zvyšovat sazby rychleji, což je pro Wall Street dobrá zpráva. Greenspan si však nechal velký prostor k manévrování. Sdělil, že Fed sleduje ceny ropy, zemního plynu a další potenciální problémy. Dále řekl, že na cestě kupředu musí být Fed připraven na celou řadu událostí.

Jádrová inflace měla uklidňující efekt. Index spotřebitelských cen vzrostl o 0,6% v květnu ve srovnání s dubnovým nárůstem 0,2%.  Vzestup byl o něco málo vyšší, než předpokládali ekonomové, ale to bylo hlavně díky cenám energií. Jádrová inflace činí 0,2%, což je v souladu s očekáváními. Investoři byli v pondělí velmi nervózní z toho, že by jádrová inflace mohla přinutit Fed ke zvýšení úrokových sazeb o půl procentního bodu na jejich zasedání na konci měsíce.

Těsně po otevření trhů bylo oznámeno předběžné číslo spotřebitelské nálady. Index spotřebitelské nálady vzrostl na 95,2 oproti květnové hodnotě 90,2, přičemž obě komponenty (současné podmínky a očekávání) vykázaly nárůst. Ekonomové očekávali pouze slabý vzestup na 90,8.

Akcie Microsoftu vzrostly z důvodu očekávání velkého odkupu vlastních akcií. Společnost by měla snížit svoji hotovost o 56 miliard dolarů.Akcie firmy Boeing vzrostly o 1% díky nově získanému kontraktu na vojenská letadla pro boj s ponorkami. Cena kontraktu je 4 miliardy dolarů a mohla by narůst až na 20 miliard během následujících deseti let. Společnost Bear Stearns snížila rating akciím farmaceutické firmy Johnson & Johnson z „outperform“ na „peer perform“, s ohledem na klesající tempo růstu tržeb.

Firma  Lehman Brothers oznámila zisk za své druhé fiskální čtvrtletí ve výši 2,01 dolaru na akcii ve srovnání se ziskem 1,67 dolaru na akcii dosaženým ve stejném období minulého roku. Zisk byl o 11 centů lepší, než analytici předpokládali. Tržby vzrostly meziročně o 27,7% a dosáhly hodnoty 2,93 miliardy dolarů. Prodejce elektroniky, Circuit City, oznámil ztrátu 3 centů na akcii, což byl o 5 centů lepší výsledek, než analytici očekáváli. Tržby vzrostly meziročně o 7% na 2,07 miliardy dolarů, což také převýšilo očekávání. Tržby vzrostly díky zvýšené poptávce po televizorech s plochou obrazovkou a digitálních kamerách.

Tyto zprávy pro vás vytváří Proventus Finance a.s.

.


Přečtěte si také:

28.06.2005Proventus Finance - souhrn 27.6. na trzích USA Proventus Finance a.s. (Proventus Finance a.s.)
23.06.2005Proventus Finance - souhrn 22.6. na trzích USA Proventus Finance a.s. (Proventus Finance a.s.)
21.06.2005Proventus Finance - souhrn 20.6. na trzích USA Proventus Finance a.s. (Proventus Finance a.s.)
16.02.2005Proventus Finance - souhrn 15.2. na trzích USA Proventus Finance a.s. (Proventus Finance a.s.)
16.09.2004Proventus Finance - souhrn 15.9. na trzích USA Proventus Finance a.s. (Proventus Finance a.s.)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688