Proventus Finance a.s. (Proventus Finance a.s.)
Investice  |  07.06.2004 12:57:41

Proventus Finance - souhrn uplynulého týdne na trzích USA (7.6.2004)


Minulý týden prožily světové akciové trhy období stagnace. Také hlavní tři americké akciové indexy ukončily týden s různými výsledky. Zisky si připsaly Dow Jones industrials a Standard & Poor’s 500, naopak mírnou ztrátu si připsal technologický Nasdaq Composite. Kvůli pondělnímu státnímu svátku se obchodovalo pouze 4 dny. Hlavními tématy uplynulého týdne byly ropa a zaměstnanost.

 

Makroekonomická čísla

 

Makročísel bylo uplynulý týden velké množství. Nejdůležitější událostí byla páteční zpráva o zaměstnanosti. Americká ekonomika vytvořila v květnu 248 tisíc nových pracovních míst. Míra nezaměstnanosti zůstala na hodnotě 5,6%. Ekonomové očekávali nárůst pracovních míst o 220 tisíc. Nárůst pracovních míst za duben a březen byl revidován dohromady o 74 tisíc. Za poslední 3 měsíce přijalo pracovníky 75,4% z 278 odvětví.

ISM Manufacturing Index, který mapuje výrobní aktivitu na celém území USA vykázal za květen hodnotu 62,8 ve srovnání s dubnovou hodnotou 62,4, přičemž se očekávala hodnota 62. Klíčová komponenta tohoto indexu pro trh se týkala nezaměstnanosti a vyšla s číslem 61,9,což je nejlepší hodnota od roku 1973. To podpořilo očekávání, že trh práce se bude dále zlepšovat.

Stavební výdaje vzrostly v dubnu meziměsíčně o 1,3%, přičemž se očekával nárůst o 0,5%.

Podle zprávy Ministerstva práce vzrostla produktivita práce v prvním čtvrtletí o 3,8% oproti předchozímu odhadu 3,5%. Ekonomové přitom očekávali setrvání na hodnotě 3,5%. Nárůst pracovních nákladů zvýšil obavy o inflaci. Náklady na jednotku práce vzrostly o 0,8%.

Počet lidí, kteří šli v minulém týdnu poprvé žádat o podporu v nezaměstnanosti klesl o 6 tisíc a vykázal hodnotu 339 tisíc.

Ministerstvo obchodu oznámilo, že výrobní objednávky klesly v dubnu meziměsíčně o 1,7%.

 

 

Další významné zprávy uplynulého týdne

 

Největší výrobce čipů na světě Intel přinesl po zavření trhů update svého odhadu na toto čtvrtletí. Tržby by se měly pohybovat v pásmu 8 – 8,2 miliardy dolarů. Dřívější předpověď hovořila o spodní hranici 7,6 miliardy. Analytici očekávají příjmy 8,1 miliardy. Hrubá zisková marže, která je úzce sledována investory, se očekává mezi 60 a 61%. To je mírně více než hovořil předchozí odhad, který počítal s 60%.

Globální prodeje polovodičů vzrostly v dubnu meziročně o 37%. Oproti březnu vzrostly o 4,1% a dosáhly hodnoty 16,94 biliardy dolarů, což je nejvyšší hodnota od července roku 2000. Tyto výsledky byly podpořeny silnou poptávkou po mobilních telefonech, osobních počítačích a digitálních kamerách, stejně jako vysokým ekonomickým růstemUSA a Číně. Fundamenty ukazují na vysoký růst i během zbytku roku a je pravděpodobné, že růstroce 2004 výrazně překročí předpověď, která očekává 19%-ní růst.

Pobočka firmy General Electric GE Energy souhlasila s nákupem společnosti BHA Group Holdings, která se zabývá kontrolou kvality vzduchu za 260 milionů dolarů.

Prudential snížil rating softwarového gigantu Oracle z „overweight“ na „neutral weight“ a zároveň snížil cílovou cenu z 15 na 13 dolarů. Credit Suisse First Boston snížil rating akciím firmy Guidant z „outperform“ na „neutral“.

Banc of America Securities snížila rating akciím člena Dow 30 Home Depot z „buy“ na „neutral“, když citovala obavy o návštěvnost obchodů. Analytici dále řekli, že i bez zvýšení úrokových sazeb, trh s domy pravděpodobně oproti minulému roku nevzroste.

Velké automobilky ohlásily své prodeje za měsíc květen. U společnosti Ford Motor Co. se jednalo o meziroční pokles o 3%. DaimlerChrysler  vykázal mírný zisk prodejů, ale někteří analytici byli zklamáni, že zisk nebyl vyšší.

Největší retailová firma na světě Wal-Mart Stores ohlásila za květen nárůst prodejů o 5,9%. Analytici očekávali nárůst o 4,8%. Podobně si vedli i ostatní maloobchodníci.

Pivovar SABMiller vyčistil pole svému konkurentovi Anheuser-Busch, který převezme čínský pivovar Harbin Brewery. SABMiller, který vlastní 29,4% v tomto čtvrtém největším pivovaru v Číně, přijal nabídku od Anheuser-Busch, který nabídl 5,58 HK$ na akcii. Na Wall Streetu se objevily obavy, že americká firma zaplatí na Harbin příliš mnoho.

Bloomberg News sdělily, že největší světový výrobce potravin, švýcarská firma Nestle, je připraven nabídnout firmě General Mills převzetí. Akcie General Mills vzrostly o 4,8%. CEO firmy Nestle ale Swiss daily řekl, že na obzoru nejsou žádné obchody.

Firma Maytag sdělila, že sníží počet svých pracovníků o 20% a provede restrukturalizaci. Restrukturalizační náklady budou znamenat snížení zisku pod dřívější předpovědi. Výsledkem byl propad akcií o necelých 8%.

Deutsche Bank doporučila akcie mediálních firem, když citovala ocenění, které podle jejich slov je podobné úrovním z počátku a poloviny 90.let, měřeno na základě zisku a hodnoty. Akcie firem přinášejících zábavu tento rok předvedly se ztrátou 6% horší výsledek než S&P500. Společnost zároveň zvýšila odhad zisku čtyř společností poté, co agregátní EBITDA v prvním čtvrtletí vzrostl o překvapivě silných 24%. Nejlepším výběrem podle Deutsche Bank je Time Warner. Dále společnost ocenila firmy Walt Disney Company, Fox Entertainment Group a Liberty Media Corp.

 

Devizové a komoditní trhy

 

Komoditou, o které se v uplynulém týdnu hovořilo nejvíce, byla opět ropa. Během týdne byla cena ropy velmi volatilní a nakonec uzavřela týden poklesem o 3,5%. V úterý cena ropy vůbec poprvé uzavřela na hodnotě vyšší než 42 dolarů za barel. Ceny vyskočily v reakci na víkendový útok na hlavní saudský ropný přístav v Perském zálivu. Ve středu klesla cena o více jak 5%. Na čtvrtečním zasedání se země OPECu dohodly na zvýšení denní těžební kvóty o 2 miliony barelů, což představuje 8%, s tím, že v srpnu zvýší produkci o dalších 500 tisíc barelů.

V cenách ostatních komodit nedošlo k výrazným změnám. Relativní klid panoval i na devizových trzích. Výnosy z desetiletých dluhopisů vzrostly z 4,65% na 4,77%.

 

Zprávy ze světa

 

Evropská centrální banka nechala svoji klíčovou úrokovou sazbu nezměněnou na 2%. ECB nechala sazby nezměněny navzdory neustálým požadavkům podniků a některých politiků, aby snížila sazby a tím podpořila ekonomický růst eurozóny. Nedávný nárůst cen ropy přispěl k růstu květnové inflace, ale někteří ekonomové i tak očekávali, že ECB by mohla snížit úrokové sazby.



Tyto zprávy pro vás vytváří Proventus Finance a.s.

.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

21.06.2004Proventus Finance - souhrn uplynulého týdne na trzích USA (21.6.2004) Proventus Finance a.s. (Proventus Finance a.s.)
15.06.2004Proventus Finance - souhrn uplynulého týdne na trzích USA (15.6.2004) Proventus Finance a.s. (Proventus Finance a.s.)
08.06.2004Proventus Finance - souhrn 7.6. na trzích USA Proventus Finance a.s. (Proventus Finance a.s.)
31.05.2004Proventus Finance - souhrn uplynulého týdne na trzích USA (31.5.2004) Proventus Finance a.s. (Proventus Finance a.s.)
24.05.2004Proventus Finance - souhrn uplynulého týdne na trzích USA (24.5.2004) Proventus Finance a.s. (Proventus Finance a.s.)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688