Cianews.cz (ČIA)
Akcie v ČR  |  27.05.2004 12:42:02

Telecom výší dividendy překvapil trh, ohlasy jsou pozitivní



Oznámení Českého Telecomu o návrhu na výplatu dividendy z nerozděleného zisku ve výši 17 korun na akcii bylo pro část analytiků překvapením. Predikce trhu o výši dividendy se velice různily, někteří analytici se domnívali, že jasno o dividendě nemá ani vedení firmy. Cena akcií Telecomu může podle některých odhadů do 9. července, kdy je rozhodný den pro výplatu dividendy, stoupnout z nynějších 320 korun na 340 korun.

"Akcie Telecomu jsou dlouhodobě podhodnocené, jejich kurz je však do jisté míry dán negativním sentimentem na trhu," uvedl Bob Pavlica ze společnosti BH Securities. Podle jeho názoru by se cena akcií mohla před 9. červencem vyšplhat až na 340korunovou hranici. Také podle analytičky České spořitelny Emilie Zamperi jsou akcie Telecomu na nízké úrovni. "Pokud bude nálada na zahraničních trzích pozitivní, mohl by se Telecom podívat vysoko nad současnou cenu," řekla ČIA Zamperi.

V posledních týdnech se odhady analytiků o výši navržené dividendy pohybovaly v intervalu 0 až 20 korun. Většina z odborníků přitom spekulovala o 11 až 13 korunách. Výše dividendy podle jejich názoru souvisí s nedostatkem peněz ve státní pokladně, budoucí investice Telecomu by však ani odlivem 5,5 miliardy korun neměly být ohroženy. Telecom stále generuje dostatečné cash flow, v následujících letech se čekají také mnohamiliardové příjmy z prodeje nemovitostí.

Podle Dana Karpíška z Komerční banky má Telecom stále prostor pro další výplaty zisků v budoucích letech. "Telecom má možnost vyplatit osm miliard korun od Eurotelu, záležet však bude na výsledcích celé skupiny," uvedl Karpíšek. Otázkou zůstává, zda se Telecomu podaří stabilizovat trh pevných linek, aby byl schopný generovat zisk jak na investice, tak na vlastní jmění. Proto se analytici shodují, že výrazný vliv na jeho výsledky bude mít právě Eurotel.

Český Telecom je největší tuzemskou telekomunikační společností. V loňském roce odkoupil 49 procent akcií Eurotelu, který tak nyní stoprocentně vlastní. Celkem 51 procent akcií Telecomu patří státu, který plánuje na přelomu let 2004 a 2005 jeho privatizaci. V loňském roce dosáhla konsolidovaná ztráta Telecomu 1,9 miliardy korun. V prvním čtvrtletí letošního roku činil čistý zisk Telecomu 1,4 miliardy korun.

-vp-, -kaj-




© ČESKÁ INFORMAČNÍ AGENTURA, s.r.o. Zpravodaj.cz využívá agenturní zpravodajství České informační agentury, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdroju ČIA je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČIA.
Hodnocení článku: 10 | 8 | 6 | 4 | 2 | 0



K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688