Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  11.05.2004 15:48:48

Byl úterní růst jen přestávkou před dalším pádem ?

Tuto jednoduchou otázku jsme položili několika makléřům a obchodníkům na našem kapitálovém trhu a zde jsou jejich odpovědi.

Bohumil Pavlica z BH Securities míní, že:
"Co se tyce dnesniho vyvoje, nelze s urcitosti rict, ze se jedna o konec vyprodeju - na druhou stranu se podle me jedna o stabilnejsi hladinu a na techto cenach bych doporucoval spise budovat pozice. konkretne nejzajimavejsi titul je pro me Cesky tel., postupne navysovani asi nebude chyba u Cra a Philip morris. dalsi vyvoj bude asi postupne uklidneni a ke konci roku bych ocekaval narust od zacatku roku na urovni 20-25% (aktualne 12%)"

Tomáš Gatěk z Atlantik FT míní, že:
"Spíše včerejší propad byl technického charakteru, když docházelo k realizaci stop-loss příkazů, které byly pravděpodobně vyčerpány. Akcie se tak dostaly na úrovně z počátku roku a představují tak velmi atraktivní investici. Nicméně investoři budou v krátkodobém horizontu pravděpodobně stále velmi opatrní. Případné realizace zisků z dnešního dne by mohli opět vést k propadům. Situace by se mohla více stabilizovat ke konci května, kdy by mohly být známy návrhy na dividendy z ČTelu a začne se spekulovat na dividendy z ČEZu"

Roman Liška z J&T Bank míní, že:
"Podle mého názoru dochází po obrovských propadech k určité stabilizaci, z trhu zmizeli zahraniční prodejci. Až příští dny ukáží, jakým směrem se pražská burza vydá. Trh bude velmi neklidný a volatilní. Současné ceny však pomalu lákají kupce, což je pozitivní, ale přesto bych byl opatrný a obezřetný."

Michal Maďar z ČP Invest míní, že:
"Naši portfoliomanažeři očekávají v horizontu následujících 6 měsíců na trhu spíše stagnaci s volatilitou v určitém pásmu plus mínus 3-5 %, neboť investoři na trhu jsou poměrně nervozní s ohledem na načasování zvýšení úrokových sazeb v USA ze strany FEDu, kdy je na trhu obava, že FED neodhadl tuto záležitost a inflace vzroste více a rychleji než očekával i v souvislosti s blížícími se prezidentskými volbami. Podle poměrového ukazatele put/call ratio by v nejbližších dnech mohly trhy ještě mírně klesat a může se tedy stát, že dnešní nadechnutí bude krátkodobé a může souviset se včerejším mohutným propadem napříč všemi trhy, po němž se obvykle na trhu objeví nákupní objednávky."

Ing. Josef Stoulil z Afin Brokers míní, že:
"Dnešní US akciové trhy jsou v pozitivním tónu, pomohl jim určitý obrat na zahraničních trzích (Asie apod.) a investoři tak využili atraktivní cenovou úroveň (valuation) akciových titulů k novým nákupním pozicím. Nicméně přetrvávají obavy ze zvýšení úrokových sazeb a na sentiment působí i delikátní politická situace v Iráku.
Objevují se názory, že akciové trhy by neměly zaznamenat další zásadní oslabení a korekce trhů je odhadována na cca -10%. Zatím je pokles trhů zaznamenán v řádu -6% s konsekvencí posilování dolaru. Bude především důležité, aby se v časově omezeném období vyjasnila situace na poli úrokových sazeb určovaných FED (jeho komise FOMC bude zasedat právě koncem června t.r.) a rovněž politická nestabilita v Iráku.
I když se může současný pokles zdát do určité míry výraznější, zatím bych ho charakterizoval jako určitou technickou korekci úměrnou nastoleným a existujícím problémům ve světě především v politické a částečně i v ekonomické oblasti."





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688