Jiří Vodička (RM-Systém a.s.)
Investice  |  03.05.2004 12:26:08

Index trhu RM-S PK 30 i v dubnu na rekordní hodnotě.

Obchodování s cennými papíry v dubnu letošního roku bylo ovlivněno řadou skutečností, které se bezprostředně nevázaly na obchodování. V prvé řadě to byla privatizace státního podílu v českém petrochemickém gigantu, v Unipetrolu.Vzhledem k velké citlivosti na zprávy o postupu při privatizaci, bylo nutno dokonce na dva rozhodující dny obchodování s akciemi Unipetrolu pozastavit. Vývoj trhu rovněž ovlivňovaly některé zprávy o vyplácených dividendách, především pak u akcií Philip Morris. Rovněž očekávání výsledků za první čtvrtletí tohoto roku byly impulsem pro nákup či prodej jednotlivých titulů. Na trhu organizovaném RM-S velmi silně rovněž působil probíhající odkup akcií ISPAT Nová huť, který však především oživil obchodování na aukčním trhu RM-S.

V aukčních obchodech byly v dubnu realizovány obchody za 301,1 mil. , a to byl nejlepší výsledek aukčních obchodů za poslední více než dva roky. Naposledy byl vyšší objem v listopadu a prosinci 2001. Jak již bylo uvedeno byl největší zájem o akcie ISPAT, se kterými byly uzavřeny obchody za 161 mil. . Více než deset milionů korun aukčních obchodů bylo v dubnu zaznamenáno u čtyřech největších emisí, ČEZ, Unipetrolu, Komerční banky a Českého Telecomu.

Zvýšený zájem o obchodování v kurzotvorných aukčních obchodech se plně nepromítlo do cenového vývoje. Na počátku měsíce index PK 30 pokračoval v cestě vzhůru a 13. dubna vystoupal až nad hranici dvanácti set bodů. Byla tak vytvořena nová rekordní závěrečná hodnota indexu PK 30, která nyní představuje 1201,89 bodu. Dne 13. dubna uzavíraly akcie Komerční banky na kurzu 3417,40 , který je dlouhodobým maximem, a byly tak jedním z rozhodujících faktorů růstu indexu. Akcie Českého Telecomu vystoupaly dne 13.4. na 355,20 , tímto kurzem sice neohrozily dlouhodobé maximum 380 , přesto však i tyto akcie měly velký význam pro rekordní hodnotu indexu.

V následujících dnech však již začalo období postupného vybírání zisků a v případě Philip Morris sehrálo roli v postupném poklesu kurzu i rozhodné datum pro přiznání dividendy. Index PK 30 začal ztrácet, hned dne 14. dubna poklesl index o 2 %, když například Akcie Komerční banky ztratily 3,46% na 3299,20 , kurz akcií ČEZ poklesl o 2,89 % na 188,50 a Českého Telecomu o 1,21 % na 350,90 . Měsíční obchodování index PK 30 uzavíral na hodnotě 1165,26 bodu, což byla hodnota téměř totožná (pokles pouze o 0,3 %) se závěrečnou březnovou hodnotou.

Ze srovnání závěrečných březnových a dubnových kurzů jednotlivých titulů z báze indexu PK 30 vyplývá, že největší nárůst zaznamenaly akcie Vítkovic. koncem března byl kurz 16,70 , koncem března vzrostl na 22,50, což představovalo přírůstek o 34,7 %. Akcie Vítkovic patřily v dubnu do skupiny likvidních titulů, zahajovaly druhou desítku emisí s nejvyššími aukčními obchody, zobchodováno bylo téměř sto padesát tisíc kusů. V souvislosti s již uvedenou privatizací se rovněž podstatně zvýšil kurz akcií Unipetrolu, na konci března kurz činil 65, koncem dubna 80 korun, přírůstek představuje 23 %. Z rozhodujících emisí vzrostl v meziměsíčním srovnání kurz Českých radiokomunikací o 4,41 %, když uzavíral na 511,60 , akcie Českého Telecomu posílily o 3 % na 346,20 K a ČEZ o 2,25 % na 195,30 . Akcie Komerční banky se ve druhé polovině měsíce neudržely nad hranicí tří tisíc korun a měsíc uzavíraly na kurzu 2988,30 , což bylo o 7,16 % méně než v březnu. Po valné hromadě rovněž ztratily akcie Philip Moris, které koncem března atakovaly hranici dvaceti tisíc, a v některých dnech března se i přes tuto hranici dostaly, na konci dubna se však obchodovaly pouze za 17 646,60 , což představuje pokles o 8,7 %. Nejvíce však z “indexových” emisí ztratily akcie Spolku pro chemickou a hutní výrobu, které duben uzavíraly na 151 , ale březen na 167,80 , pokles představuje deset procent.Z emisí, se kterými byly realizovány největší obchody, posílily akcie ISPAT Nová huť o 9 % na 654 korun (cena odkupu stále činí 550 korun), z dalších, které nebyly uvedeny výše, posílily akcie OKD o 15,2 % na 362 korun, akcie Jihomoravských dřevařských závodů o 10,9 % na 60 korun – zde skončil odkup – a Severočeské uhelné o 5,56 % na 704,10 . Poslední dubnový den bylo na trhu RM-S registrováno celkem 219 emisí, v tom bylo 148 emisí akcií společností, 2 akcie investičních fondů, 9 podílových listů a 60 emisí dluhopisů. V průběhu dubna bylo z trhu vyloučeno šest akcií společností (např. dvě akcie Aliachem, akcie Otavan Třeboň a akcie VAK Hodonín) a jeden HZL Komerční banky.

Ing. Ivan Nápravník

RM-SYSTÉM, a.s.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

02.05.2005Trhu RM-S vládly v dubnu akcie OKD a Českomoravských dolů Jiří Vodička (RM-Systém a.s.)
01.03.2004Únor na trhu RM-S - index trhu prolomil hranici 1100 bodů! Jiří Vodička (RM-Systém a.s.)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688