Cianews.cz (ČIA)
Akcie ve světě  |  09.04.2004 11:36:01

APVTS poslala podnět ÚOHS kvůli propojení pevných a mobilních sítí



Podnět do Úřadu na ochranu hospodářské soutěže ve věci cen za propojení pevných a mobilních sítí dnes odeslala Asociace provozovatelů veřejných telekomunikačních sítí (APVTS). Podle asociace je stav, kdy mobilní operátoři nabízejí koncové ceny výrazně níže pod cenami velkoobchodními, z hlediska řádné hospodářské soutěže déle neudržitelný. Vyplývá to ze sdělení APVTS.

APVTS tak mimo jiné reaguje na cenové rozhodnutí Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ) z 18. března, v jehož důsledku klesla regulovaná cena za propojení pevných do mobilních sítí o 13 procent na 3,19 koruny za minutu, zatímco lednové rozhodnutí regulátora snížilo propojovací poplatky opačným směrem - z mobilních do pevných sítí o 24 procent na 0,33 koruny za minutu v silném provozu a na 0,16 koruny za minutu v slabém provozu.

Podle APVTS jsou operátoři pevných sítí diskriminováni různou metodikou výpočtu propojovacích cen. Pro výpočet propojovacích poplatků do fixních sítí se zvažují pouze přírůstkové náklady (metoda Long Run Incremental Costs - LRIC), pro výpočet propojovacích cen do mobilních sítí se používá metoda plně alokovaných nákladů (metoda Fully Allocated Costs - FAC). "Praktickým důsledkem je, že zákazníci operátorů pevných sítí platí za volání na mobilní telefon téměř desetinásobně vyšší koncovou cenu než platí zákazníci mobilních sítí za naprosto stejnou službu," uvádí APVTS ve své analýze, pod kterou se nepodepsal Český Telecom, jenž se v této záležitosti zdržuje jakéhokoli vyjádření.

APVTS se dále domnívá, že mobilní operátoři porušují ustanovení telekomunikačního zákona o zákazu křížově financovat jednotlivé telekomunikační služby, vzhledem k tomu, že regulovaná cena za propojení do mobilních sítí činí 3,19 koruny za minutu bez DPH a koncové ceny nabízené mobilními operátory jsou řádově nižší. APVTS má výhrady také k respektování nákladového principu stanovování cen za propojení. Z analýzy dále vyplývá, že v rozporu s principem technologické neutrality je mobilním operátorům přisuzován přiměřený zisk ve výši 14,5 procenta, zatímco provozovatelům pevných linek 12 procent. Jak APVTS uvádí, mobilní operátoři navíc uměle navyšují své náklady s cílem maximalizovat výši propojovacích poplatků, jelikož namísto skutečných odpisů, uvádějí odpisy účetní.



-rot-, -td-




© ČESKÁ INFORMAČNÍ AGENTURA, s.r.o. Zpravodaj.cz využívá agenturní zpravodajství České informační agentury, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdroju ČIA je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČIA.
Hodnocení článku: 10 | 8 | 6 | 4 | 2 | 0



K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688