Cianews.cz (ČIA)
Makroekonomika  |  01.04.2004 15:48:02

Schodek státního rozpočtu dosáhl ke konci března 7,8 mld. Kč



Schodek ve výši 7,82 miliardy korun vykázal ke konci března státní rozpočet. Příjmy státu dosáhly za první tři měsíce letošního roku 186,8 miliardy korun, výdaje dosáhly 194,6 miliardy korun. V meziročním srovnání je saldo státního rozpočtu nižší o 24 miliard korun. Vyplývá to z údajů o pokladním plnění státního rozpočtu, které zveřejnilo ministerstvo financí.

Lepší saldo státního rozpočtu oproti loňskému prvnímu čtvrtletí bylo ovlivněno hlavně vyššími příjmy z daní a poplatků, které byly nad úrovní loňského 1. čtvrtletí o 17,8 miliardy korun. Z celkových příjmů představují daňové příjmy 103,2 miliardy korun, příjmy z pojistného na sociální zabezpečení 70 miliard korun a ostatní příjmy 13,5 miliardy korun. Celostátní inkaso všech daní dosáhlo ke konci března 133,4 miliardy korun.

Celkové výdaje státního rozpočtu byly ke konci března čerpány ve výši 194,6 miliardy korun, což představuje meziroční růst o 4,4 miliardy korun. Nadprůměrné čerpání vykazují zejména neinvestiční transfery fondům sociálního a zdravotního pojištění, a to z důvodu předsunuté platby státu na zdravotní pojištění ve výši 2,8 miliardy korun.

Vysoké je i čerpání neinvestičních transferů územním rozpočtům. Výdaje na důchody převýšily příjmy z pojistného na sociální zabezpečení připadající na důchody o 4,4 miliardy korun, zatímco celoroční rozpočet počítá s kladným saldem ve výši 6,1 miliardy korun.

Hospodaření státního rozpočtu za samotný březen skončilo schodkem ve výši pět miliard korun, když příjmy dosáhly 76,1 miliardy korun a výdaje byly čerpány ve výši 81,1 miliardy korun. Schodek v březnu 2003 činil 6,9 miliardy korun.

Březnové meziročně o devět miliard korun vyšší čerpání celkových výdajů státního rozpočtu bylo způsobeno především úhradou části ztráty ČKA za rok 2002 ve výši 7,4 miliardy korun. Vliv měla také realizace záruky za České dráhy ve výši 1,2 miliardy korun a zaplacení jistiny a úroků ČMZRB ve výši 0,6 miliardy korun.

Podle zákona o státním rozpočtu by měl schodek rozpočtu na konci roku činit 115 miliard korun. Stát počítá s příjmy ve výši 754,1 miliardy a výdaji 869,1 miliardy korun.

-vp-, -td-




© ČESKÁ INFORMAČNÍ AGENTURA, s.r.o. Zpravodaj.cz využívá agenturní zpravodajství České informační agentury, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdroju ČIA je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČIA.
Hodnocení článku: 10 | 8 | 6 | 4 | 2 | 0



K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688