Ing. Pavel Balga (FINANCE Zlín, s.r.o.)
Akcie v ČR  |  19.05.2000 18:43:19

Výrazný pokles akcií KB

 

 

Akciové trhy stále nemohou nalézt své dno. Všechny světové akciové indexy, s výjimkou hongkongského HANG-SENG, dnes ztrácely. Obavy z dalšího zvyšování úrokových sazebUSA a následného snížení firemních zisků oslabují akcie nejen v USA, ale i na celém světě.

Objem obchodů ve SPAD dnes po delší době překonal 1 mld. a vzrostl na 1,1 mld. . Všechny akcie obchodované ve SPAD ztrácely, nejvýraznější propad zaznamenala Komerční banka. Index PX-50 oslabil o 2,16% na 579,1 bodu. PX-D poklesl o 2,68%. Zajímavý propad zaznamenala budapešťská burza, kde i přes dnešní pozitivní hodnocení maďarské ekonomiky bankou ABN AMRO, došlo k poklesu o 6,32%.  

V pořadí nejobchodovanějších emisí dnes Český Telecom musel přepustit první pozici Komerční bance. Ta se dnes ocitla pod silným prodejním tlakem zahraničních investorů a při nervózním obchodování ztratila 6,72%. Velký prodejní pokyn poslal kurs banky pod hranici 800 , konkrétně na 795,10 . Zájemci o nákup akcií z řad domácích investorů nakupovali velmi opatrně a na pokles nabídky okamžitě reagovali snížením své poptávky. Jelikož nebylo jasné, kolik kusů akcií bude muset ještě trh absorbovat, obchodníci s nákupy otáleli.

Nákup akcií KB je vzhledem k privatizaci banky zajímavou investiční příležitostí. Zatím je však těžké odhadnout, jak hluboko mohou prodejní pokyny zahraničních investorů poslat kurs dolů.

Vlna prodejů evropských technologických titulů se přenesla i k nám. Telecom poklesl o 2,25% na 732,50 . České Radiokomunikace oslabily o 3% na 1747 a od pondělí už poklesly o téměř 150 . Negativní pohled na postup vlády při privatizace společnosti spolu s výprodeji technologických titulů, může akcie krátkodobě poslat ještě níže. 

Svůj včerejší zisk si odepsaly akcie ČEZ, které poklesly o 3,16% na 106,70 . Česká spořitelna při nízkém zájmu oslabila o 0,97% na 205,50 . Méně likvidní tituly IPS a IPB rovněž ztrácely. IPB oslabila o 0,31% na 88 , akcie IPS poklesly na 127,25 , což představuje ztrátu 2,28%. Ani Unipetrol dnes nebyl výjimkou a oslabil o 3,50% na 55,94 .       

 V nejbližší době se neočekávají žádné zprávy, které by mohly mít přímý vliv na kursy českých akcií. Vývoj trhu bude opět závislý na situaci na okolních trzích. Vývoj jednotlivých titulů bude doprovázen zvýšenou volatilitou a nelze vyloučit, že situace podobná dnešnímu obchodování s KB se bude opakovat u jiných akcií. PX-50 za poslední týden oslabil o 2,5% a většina akcií se nachází na úrovních, které jsou z dlouhodobého hlediska zajímavé. Vzhledem k možnému odchodu zahraničních investorů z domácího trhu doporučuje zatím spíše opatrnější nákupy s delším investičním horizontem.   

 Pavel Balga, FINANCE Zlín, s.r.o.

Kompletní zpravodajství si můžete zdrama objednat na adrese finance@financezlin.cz

 

 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688