Cianews.cz (ČIA)
Makroekonomika  |  15.03.2004 08:20:03

Významné ekonomické události týdne od 8. do 14. března



V týdnu od 8. do 14. března se v ekonomice staly tyto důležité události:

Míra nezaměstnanosti se zvýšila z lednových 10,8 procenta na 10,9 procenta na konci února. Nezaměstnanost je zároveň i o 0,7 procentního bodu vyšší než před rokem. V průběhu února se počet nezaměstnaných zvýšil o 1,3 tisíce osob. Největší nárůst lidí bez práce zaznamenaly úřady práce v Jindřichově Hradci, Chebu a Praze-západ.

Návrh zákona o nájemném ve třetím neschválila Poslanecká sněmovna. Učinila tak poté, co nejprve hlasy opozice odmítla přijmout komplexní pozměňovací návrh, který byl pro většinu koaličních poslanců přijatelnější než původní vládní návrh. Následně sněmovna ani dvakrát za sebou neschválila vrácení zákona do druhého čtení a poslanci rovněž neposvětili žádost vlády o zpětvzetí návrhu. V současné době tak neexistuje zákon, který by reguloval výši nájemného.

Návrh státní energetické koncepce (SEK) schválila vláda. V návrhu předloženém ministrem průmyslu a obchodu Milan Urbanem ale ministři provedli několik změn. "Z koncepce vypadly pasáže o zrušení územních limitů těžby uhlí, které byly nahrazeny formulací o jejich racionálním přehodnocení v budoucnu," uvedla tisková mluvčí ministerstva životního prostředí Karolína Šůlová.

Žádné další měny v sazbách u spotřebních daní a daně z přidané hodnoty neplánuje současná vláda do konce svého funkčního období, tedy do poloviny roku 2006. Jak řekl ministr financí Bohuslav Sobotka, jedinou změnou u spotřebních daní bude již schválená úprava výše daně u tabákových výrobků.

O zvýšení správních poplatků na návrh ministra financí Bohuslava Sobotky rozhodla vláda. Od 1. května tak stát zavede 40 nových poplatků a ty současné většinou podraží. Veřejné rozpočty mají díky zvýšení poplatků získat navíc 440 milionů korun ročně.

Celkem 1,069 miliardy korun poskytne stát prostřednictvím ministerstva zdravotnictví do roku 2006 na rekonstrukci a dostavbu dětské části motolské nemocnice. Z toho 250 milionů korun půjde na tyto účely ještě letos z rozpočtové rezervy státu. Rozhodla o tom vláda.

Jednání vlády se švédskou stranou o dodávce 12 nadzvukových stíhacích letounů typu Jas-39 Gripen a dvou cvičných letounů stejného typu by měla skončit do konce dubna. Vyplývá to ze zprávy o průběhu těchto jednání, kterou schválila vláda.

Průměrná nominální mzda v České republice se v loňském roce meziročně zvýšila o 6,8 procenta na 16 917 korun. Ve srovnání s předchozím rokem, kdy se platy průměrně zvýšily o 7,2 procenta, se mzdový růst zpomalil. Reálný mzda se loni v tuzemsku zvýšila o 6,7 procenta.

O konečné výši koncesionářských poplatků za Českou televizi a Český rozhlas bude jasno až za dva týdny. Poslanci třetí čtení návrhu zákona vyřadili z programu a zařadili jej až na 23. března. Za dva týdny by se tak mělo rozhodnout, zda budou občané za ČT platit 95 korun měsíčně nebo zda bude přijato postupné zvyšování až na 155 korun měsíčně.

Pokud se podaří realizovat představy ministerstva dopravy, měla by mít Česká republika v roce 2010 základní síť dálnic, které propojí sever s jihem a západ s východem. Podle náměstka ministra dopravy Jiřího Kubínka nekomplikuje stavbu dálnic a zejména dalších rychlostních komunikací jen nedostatek finančních prostředků, vázne také schvalování územních plánů některých krajů.

Objem stavební produkce se v lednu meziročně reálně zvýšil o 15 procent. Při zohlednění nižšího počtu pracovních dnů dosáhl růst dokonce 16,4 procenta. Po prosincovém útlumu se tak stavebnictví vrátilo opět k dvojcifernému růstu.

Zájem o kongresovou turistiku v ČR oslabí pravděpodobné zdražení ubytování vlivem vyšší DPH. Očekávají to významné tuzemské incomingové agentury, podle nichž tak ztratí celá ČR konkurenceschopnost.

Pracovníkům firem, které kvůli finančním těžkostem nevyplácejí mzdy, zaplatily úřady práce v loňském roce 194,4 milionu korun. Podle Moniky Hladíkové z tiskového oddělení ministerstva práce a sociálních věcí bylo v loni nesolventních 550 firem.

Reálně o 2,9 procenta stoupl v loňském roce hrubý domácí produkt (HDP) České republiky. Ve srovnání s předchozím rokem, kdy HDP vzrostl o dvě procenta, tak ekonomika zrychlila růst. V posledním čtvrtletí loňského roku se HDP zvýšil o 3,1 procenta.

Pouze tři zahraniční investice do průmyslu zprostředkovala od počátku roku vládní agentura CzechInvest. Zmíněné tři projekty činily 22 milionů dolarů (580 milionů korun), vznikne díky nim 315 nových pracovních míst.

Výstavbu 36,5 tisíce bytů zahájily loni firmy v České republice. V meziročním srovnání to znamená nárůst o 8,6 procenta. Dokončeno bylo loni 27 tisíc bytů, což znamená meziroční pokles o 0,6 procenta.

Praha pohostí v roce 2006 výroční světový kongres mezinárodního sdružení podnikatelů v cestovním ruchu American Society of Travel Agents (ASTA). Kandidaturu získala Česká republika v užším finále a porazila tak další kandidáty, kterými byly Maďarsko a Brazílie.

Výstavba větrných elektráren v Krušných horách za několik miliard korun je ohrožena. Nesouhlasí s ním totiž ministerstvo životního prostředí (MŽP). "Ministerstvo životního prostředí hodlá údajně vyhlásit vhodné lokality za chráněná území," řekla Lidovým novinám Kateřina Koubová z ministerstva průmyslu a obchodu.

Přibližně o 5,71 procenta se během prvních dvou měsíců meziročně propadl český trh s novými osobními vozy. Letos se zatím prodalo 18 650 nových osobních automobilů. Škoda Auto ve sledovaném období zvýšila prodej o 2,16 procenta na 9640 vozů. Její podíl na trhu se meziročně zvýšil o čtyři procentní body na 51,69 procenta.

-joh-, -kaj-




© ČESKÁ INFORMAČNÍ AGENTURA, s.r.o. Zpravodaj.cz využívá agenturní zpravodajství České informační agentury, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdroju ČIA je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČIA.
Hodnocení článku: 10 | 8 | 6 | 4 | 2 | 0



K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688