Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Makroekonomika  |  12.03.2004 09:12:19

Ceny výrobců v únoru opět rostly

Růst cen výrobců pokračoval
Indexy cen výrobců - únor 2004


Meziměsíční srovnání:

Ceny zemědělských výrobců vzrostly o 3,3 %. Zvýšily se především ceny obilovin o 6,7 %, brambor o 3,4 % a zeleniny o 5,7 %, dále také jatečného skotu, mléka a vajec. Naopak klesly ceny olejnin o 1,6 %, ovoce o 9,6 % a prasat o 4,4 %.

Ceny průmyslových výrobců se v únoru zvýšily o 0,3 % (v lednu o 0,8 %). Vzrostly ceny v odvětví chemických výrobků a vláken o 2,1 % a v odvětví rafinérských ropných výrobků o 1,3 %. Stejným tempem jako v lednu pokračoval růst cen potravinářských výrobků, nápojů a tabákových výrobků ve výši 0,5 %. Stouply především ceny mlýnských a pekárenských výrobků, dále mlékárenských výrobků, olejů a tuků, zatímco ceny masa a masných výrobků již čtvrtý měsíc meziměsíčně klesají.

Ceny stavebních prací vzrostly o 0,3 %, ceny materiálů a výrobků spotřebovávaných ve stavebnictví se snížily o 0,2 %.

Ceny tržních služeb v podnikatelské sféře se zvýšily o 1,4 %. Vzrostly zejména ceny podnikatelských služeb a služeb v oblasti nemovitostí a pronájmu o 2,1 % (zvýšily se ceny za výstavní a veletržní služby, naopak ceny za pronájem vlastních nemovitostí klesly). Dále se zvýšily ceny v peněžnictví a služeb pošt a telekomunikací, shodně o 0,7 %.

Meziroční srovnání:

Ceny zemědělských výrobců se zvýšily o 13,4 % především vlivem růstu cen rostlinných výrobků o 41,3 %. Výrazně se zvýšily zejména ceny obilovin (o 30,6 %) a brambor (o 116,4 %), též olejnin, ovoce a zeleniny. Ceny živočišných výrobků naopak klesly o 2,2 % v důsledku poklesu cen prasat o 15,1 %, odstavených selat o 13,5 % a mléka o 1,4 %. Vzrostly ceny drůbeže, vajec a jatečného skotu.

Ceny průmyslových výrobců se v únoru zvýšily o 1,5 % (jejich meziroční tempo růstu bylo v podstatě obdobné jako lednové s 1,6 %). Výrazně vyšší byly nadále ceny v odvětví potravinářských výrobků, nápojů a tabákových výrobků o 4,5 % (jejich růst trvá již od září minulého roku). Stouply především ceny mlýnských a škrobárenských výrobků o 8,6 %, průmyslových krmiv o 12,2 %, ostatních potravinářských výrobků o 7,6 % a mlékárenských výrobků o 4,8 %. Růst cen masa a masných výrobků byl mírnější a činil v únoru 2,3 %. Dále byly významně vyšší ceny v odvětví elektřiny, plynu a vody o 2,9 % a v odvětví základních kovů, hutních a kovodělných výrobků o 2,8 %. Naopak ceny koksu a rafinérských ropných výrobků meziročně klesly o 6,4 %.

Při hodnocení podle hlavních průmyslových skupin se nejvíce meziročně zvýšily ceny zboží krátkodobé spotřeby o 2,6 % a ceny meziproduktů o 1,9 %.

Ceny stavebních prací byly vyšší o 2,3 %, ceny materiálů a výrobků spotřebovávaných ve stavebnictví o 1,6 %.

Ceny tržních služeb v podnikatelské sféře se v úhrnu zvýšily o 2,2 %. Vzrostly ceny podnikatelských služeb a služeb v oblasti nemovitostí a pronájmu (růst cen reklamy v TV a rozhlase) a dále ceny v pojišťovnictví, vnitrostátní nákladní dopravě a peněžnictví.


Ceny průmyslových výrobců v EU a přistupujících zemích – leden 2004 *

V průměru za země Evropské unie (EU 15) se v lednu ceny průmyslových výrobců meziměsíčně zvýšily o 0,2 %. Nejvyšší meziměsíční růst byl zaznamenán v Portugalsku (+ 1,2 %), v Belgii a ve Švédsku (+ 0,9 %). Naopak v Německu ceny klesly (- 0,2 %).
Meziročně vzrostly ceny v lednu v EU 15 celkem o 0,4 %. Nejvíce v Lucembursku (+ 4,6 %*), ve Spojeném království a v Belgii (+ 1,2 %). Klesly v Irsku (- 0,6 %), ve Finsku (- 0,4 %) a v Portugalsku (- 0,3 %).
Z přistupujících zemí stouply v lednu meziměsíčně ceny nejvíce v Lotyšsku (+ 1,9 %) a na Slovensku (+ 1,3 %). V obou těchto zemích byl zaznamenán i nejvyšší meziroční lednový růst (v Lotyšsku + 4,9 % a na Slovensku + 4,4 %).
Rozdíl mezi růstem cen průmyslových výrobců rychlejším v ČR a pomalejším v EU15 se zvětšil.

* předběžná data

Zdroj:ČSÚ
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Makroekonomika:

Út 15:21  Americký průmysl stagnuje ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
Út 14:00  Měsíční zpráva o hospodaření územních rozpočtů - únor 2024 MF ČR (Ministerstvo financí ČR)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688